Статті

В

Викрадено ноутбук: порядок дій

У 2010 році в установі було викрадено ноутбук. Порушено кримінальну справу за фактом крадіжки, винних осіб не встановлено. На рахунку 05 було відображено вартість викраденого ноутбука. Скільки часу потрібно вести облік на позабалансовому рахунку, згідно з якими документами ноутбук можна списати?

18 березня, 2014

Статтю взято з газети "Бухгалтерія: бюджет" № 5/2014
 

Буває, що в установі трапляються неприємності, наприклад крадіжки. Як діяти в таких випадках цікавить не тільки керівників цих установ, але й бухгалтерські служби.

При встановленні факту крадіжки на день виявлення такого факту слід обов’язково провести інвентаризацію (п. 1.9 Інструкції з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затвердженої наказом ДКУ від 30.10.1998 р. № 90, далі — Інструкція з інвентаризації).

Під час проведення інвентаризації основ­них засобів оформляється Інвентаризаційний опис основних засобів (додаток 1), у якому документально фіксують недостачу. Потім цей Інвентаризаційний опис основних засобів передається в бухгалтерію для складання Порівняльної відомості результатів інвентаризації основних засобів (додаток 2).

Після цього інвентаризаційна комісія перевіряє правильність визначення бухгалтерією результатів інвентаризації і свої висновки та пропозиції відображає у Протоколі інвентаризаційної комісії (додаток 12), що заповнюється після закінчення інвентаризації. У протоколі наводяться докладні дані про причини та осіб, які винні у недостачах, і зазначається, яких вжито заходів стосовно винних осіб. При встановленні недостач і втрат, що виникли внаслідок зловживань, відповідні матеріали протягом п’яти днів після встановлення недостач і втрат слід передати до слідчих органів, а на суму виявлених недостач і втрат подається цивільний позов (п. 17.3 Інструкції з інвентаризації).

Результати інвентаризації відображаються в бухгалтерському обліку.

У разі встановлення крадіжки матеріальних цінностей керівник установи повинен написати заяву про скоєння злочину і подати її до органу дізнання чи слідчого органу. У разі якщо винні особи не встановлені та справи знаходяться в органах дізнання чи судового слідства за цими справами, матеріальні цінності списуються з балансу установи і зараховуються на позабалансовий рахунок до моменту встановлення винних осіб або до надання відповідної інформації від органів дізнання чи досудового слідства за цими справами (абз. 5 п.п. 17.1 Інструкції з інвентаризації).

Викрадений об’єкт основних засобів перестає відповідати критеріям визнання активом, а отже, списується з балансу.

Списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ відображається в бухгалтерському обліку бюджетної установи відповідно до Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями бюджетних установ, затвердженої наказом МФУ від 26.06.2013 р.№ 611.

У разі крадіжки ноутбука — основного засобу здійснюється бухгалтерська проводка:

Дт 401 «Фонд у необоротних активах за їх видами» (списується його залишкова вартість);

Дт 131 «Знос основних засобів» (списується сума нарахованого зносу);

Кт 104 «Машини та обладнання».

Коли винні особи не встановлені, відображаємо суми недостач на позабалансовому субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Тут осідає розмір прямих збитків, завданих установі крадіжкою.

На субрахунку 072 обліковуються суми невідшкодованих нестач матеріальних цінностей до моменту встановлення винних осіб.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Зменшення суми невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей на субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей» відображається після вирішення питання про винуватців.

При виявленні винної особи, сума недостачі списується із забалансу та одночасно відображається дебіторська заборгованість на суму компенсації, яку вона повинна відшкодувати установі:

Дт 363 «Розрахунки з відшкодування завданих збитків» — Кт 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги» (на суму збитків, завданих установі з урахуванням фактичних витрат підприємства на відновлення пошкоджених або придбання нових матеріальних цінностей та вартості робіт з їх відновлення);

Дт 363 «Розрахунки з відшкодування завданих збитків» — Кт 642 «Інші розрахунки з бюджетом» (на суму, яка підлягає перерахунку до бюджету в ситуаціях, коли шкоду визначено в кратному розмірі (із застосуванням коефіцієнтів) відповідно до Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженого постановою КМУ від 22.01.1996 р. № 116, за методикою оцінки майна, затвердженою Кабміном).

ВИСНОВОК. Списані з балансу внаслідок крадіжок матеріальні цінності обліковуються на субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей» до моменту встановлення винних осіб або отримання інформації від органів дізнання чи досудового слідства. Сума нестачі списується із позабалансу тільки на підставі отриманого висновку від слідчих органів.

Щодо терміну 3 роки, то зазначений термін стосується субрахунку 071 «Списана дебіторська заборгованість», на якому обліковується сума списаної дебіторської заборгованості протягом трьох років з моменту списання для спостереження за можливістю її стягнення у разі змін майнового стану неплатоспроможних дебіторів.

На субрахунку 072 обліковуються суми невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей, за якими дебітор (винна особа) ще не встановлений.

Галина Шамрай, 
начальник управління бухгалтерского обліку операцій державного бюджету Державної казначейської служби України,

Ірина Червак, 
головний казначей відділу бухгалтерського обліку та звітності розпорядників коштів Управління бухгалтерського обліку операцій державного бюджету Державної казначейської служби України

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку