Статті

Я

Як місцевій раді правильно заповнити та видати довідку про наявність земельних ділянок

(коментар до наказу Міндоходів «Про затвердження Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форми» від 17.01.2014 р. № 32; документ див. на с. 6 і 20)

Статтю взято з газети "Бухгалтерія: бюджет" № 8/2014

 

Міндоходів наказом від 17.01.2014 р. № 32 затвердило:

Цей документ набрав чинності 21 лютого 2014 року. Відповідно, втратив чинність наказ ДПАУ від 21.12.2010 р. № 975,яким було затверджено попередні редакції цих документів.

Нагадаємо: наявність Довідки за ф. № 3ДФ дає можливість податковому агенту не утримувати податок на доходи фізосіб з доходів від реалізації власної сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 Податкового кодексу України; далі — ПКУ). Але для нас з вами цікавіший інший аспект: власникам сільськогосподарської продукції Довідку за ф. № 3ДФ видають місцеві ради.

Зазначимо, що ці зміни назріли давно. Ще з 01.01.2013 р. набрала чинності нова редакція п.п. 165.1.24 ПКУ*. Очевидно, саме це стало причиною появи коментованого сьогодні наказу. Як кажуть, краще пізно, ніж ніколи. Що ж змінилося вДовідці за ф. № 3ДФ та Порядку?

Хто і коли видає Як і раніше, Довідку за ф. № 3ДФ видають безкоштовно власнику певних земельних ділянок сільські, селищні чи міські ради. Термін дії Довідки за ф. № 3ДФ також не змінився — 5 років. Однак тепер її треба видати:

1) за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку (до змін фізособа могла звернутися до місцевої ради або за своїм місцем проживання, або за місцем розташування земельної ділянки);

2) протягом 5 робочих днів з моменту отримання письмової заяви (саме в такі строки з 01.01.2013 р. вимагає видаватиДовідку за ф. № 3ДФ п.п. 165.1.24 ПКУ в новій редакції). У старому Порядку фігурував термін 10 робочих днів, що, як ви розумієте, суперечило вимогам ПКУ. Такий же термін (5 робочих днів) відведено і для видачі дубліката у разі втрати або пошкодження Довідки за ф. № 3ДФ. Не забудьте при видачі дубліката зробити на бланку довідки відповідний запис.

Інформація про земельні ділянки Фізособі є сенс отримувати довідку тільки в тому випадку, якщо стосовно неї дотримані умови неоподаткування доходу від продажу сільгосппродукції, встановлені п.п. 165.1.24 ПКУ. І в цій частині якраз і маємо зміни.

Викликані вони знову-таки новими вимогами п.п. 165.1.24 ПКУ. Із 01.01.2013 р. він дозволяє не обкладати податком на доходи фізосіб дохід від продажу сільгосппродукції, вирощеної на земельних ділянках, наданих у розмірах, встановленихст. 121 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ), для ведення садівництва та/або для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництванезалежно від наявності у власника сільгосппродукції земельних часток (паїв), виділених у натурі (на місцевості), якщо вони не використовуються (здаються в оренду або обслуговуються).

Завдяки цим змінам, у Довідці за ф. № 3ДФ з’явилися два нових поля:

  • земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості);
  • з них земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються).

 ВИСНОВОК. Тепер фізособа має право «безподатково» продавати сільгосппродукцію, в тому числі й у випадку, якщо у неї є земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості). Головна умова: ці земельні частки (паї) фізособа не повинна використовувати.

І тут слід згадати, що уточнено назву Довідки за ф. № 3ДФ: раніше вона називалася Довідка про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку. Цю, на перший погляд, незначну зміну можна трактувати так. Судячи зі старої назви, можна було говорити, що саме місцева рада визначала, чи має право на звільнення від оподаткування доходу від продажу сільгосппродукції фізособа, якій видають Довідку за ф. № 3ДФ. Тобто по-хорошомуДовідку за ф. № 3ДФ треба було видавати, тільки якщо таке право було. А ось нова назва схиляє до думки, що місцевій раді про це непокоїтись не треба: досить відобразити в Довідці за ф. № 3ДФ достовірні відомості про наявні у фізособи земельні ділянки. А вже податковий агент самостійно на підставі цих даних приймає рішення, чи дотримані вимоги п.п. 165.1.24 ПКУ і чи є підстави не сплачувати податок. Інша справа, що, якщо умови для пільги не дотримані, то, повторимо, Довідку за ф.№ 3ДФ отримувати марно.

Щоб мешканці вашої громади, перш ніж подавати заяву на отримання Довідки за ф. № 3ДФ, могли оцінити свої шанси на пільгу і прийняли рішення, чи доцільно взагалі її запитувати, в таблиці нижче покажемо, власники яких сільгоспземель і за яких умов можуть розраховувати на пільгове оподаткування. Нагадаємо також, що при видачі Довідки за ф. № 3 місцеві ради отримують інформацію про земельні ділянки з Державного земельного кадастру (за її наявності).

Бланк Довідки за ф. № 3Д не є документом суворої звітності і виготовляється (роздруковується) місцевою радою самостійно (зручний для копіювання бланк ви знайдете на с. 20).

Звернемо увагу місцевих рад ще на один цікавий нюанс. Не дивуйтесь, якщо ваші мешканці звернуться за довідкою про самостійне вирощування, розведення, відгодівлю продукції тваринництва. Видача такої довідки також передбачена п.п. 165.1.24 ПКУ. Однак, на відміну від Довідки за ф. № 3ДФ, затвердженої форми такої довідки немає: її видаютьу довільній формі.

А завершимо наш коментар алгоритмом дій місцевої ради з видачі Довідки за ф. № 3ДФ.

* У цьому випадку Порядок не вказує, які дні включаються у відлік: робочі чи календарні. 

ДОКУМЕНТ, ЩО КОМЕНТУЄТЬСЯ

Порядок видачі довідки про наявність 
у фізичної особи земельних ділянок

Затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України 
від 17 січня 2014 року № 32

1. Цей Порядок визначає механізм видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України, що відповідно до Податкового кодексу України є підставою для невключення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на цих земельних ділянках (далі — власник сільськогосподарської продукції).

2. Довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок (далі — довідка) безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Довідка видається особисто власнику сільськогосподарської продукції, якщо сільськогосподарська продукція вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброб­лена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому, якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому цього пункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Довідка надається на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності).

3. У довідці зазначаються:

порядковий номер, за яким довідку зареєстровано, та дата (число, місяць і рік) видачі;

паспортні дані власника сільськогосподарської продукції (прізвище, ім’я та по батькові, серія і номер паспорта, ким і коли виданий), місце проживання (область, район, населений пункт, вулиця, будинок, корпус, квартира);

реєстраційний номер облікової картки фізичної особи — платника податків власника сільськогосподарської продукції згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);

вид цільового призначення земельної ділянки;

розмір земельної ділянки у гектарах;

ініціали та прізвище голови або секретаря виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради;

дата, до якої дійсна довідка.

4. Довідка реєструється сільською, селищною, міською радою.

У разі втрати чи пошкодження довідки видається дублікат, про що вчиняється відповідний запис на бланку довідки.

У разі зміни інформації, зазначеної у довідці, власник сільськогосподарської продукції письмово інформує сільську, селищну, міську раду, яка протягом п’яти робочих днів видає йому нову довідку з урахуванням відповідних змін. При цьому попередня довідка анулюється.

5. Довідка видається строком на п’ять років.

6. При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 2 цього Порядку. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.

7. Інформація про видачу довідки передається сільською, селищною, міською радою контролюючому органу за місцем розташування земельної ділянки протягом 10 днів з дати видачі довідки власнику сільськогосподарської продукції.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку