Статті

К

Квартальна звітність медичної установи: для реорганізованих і не зовсім

«Реорганізація реорганізацією, а звітність — за розкладом» — такою, напевно, була б та відома фраза, якби її сказав бухгалтер. Адже незалежно від того, яку організаційно-правову форму має заклад, незалежно від того, які в нього джерела фінансування, звітувати по закінченні кварталу йому все одно доведеться. Тож пропонуємо разом розібратися, які звіти, куди і в які строки необхідно подавати медичним установам.

17 липня, 2018

Любов Крута, експерт газети

Якою нормативкою керуватися?

Бюджетні установи Розпорядниками бюджетних коштів відповідно до п. 47 ч. 1 ст. 2 БКУ є бюджетні установи в особі їх керівника, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань, довгострокових зобов’язань за енергосервісом та здійснення витрат бюджету. Тож у медичних закладах, які на кінець І кварталу залишатимуться зі статусом бюджетної установи, бухгалтери взагалі не мають жодних причин для хвилювань. Адже для них поки що абсолютно нічого не змінилося. Такі заклади звітуватимуть за тими самими правилами, що діяли для них й у 2017 році згідно з НС 101 «Подання фінансової звітності» і Порядком № 44. Це, зокрема, заклади, які не належать до первинної медицини, і заклади первинної медицини, які не завершили (або ж ще й не розпочинали) реорганізацію. Зауважимо, що статус бюджетної установи зберігається до моменту внесення змін до ЄДР1 про створення нової юридичної особи — комунального некомерційного підприємства (далі — КНП) у зв’язку з перетворенням. Тобто якщо медзаклад почав процедуру реорганізації, але не завершив її на кінець кварталу (наприклад, триває робота комісії з перетворення), то вінпродовжує бути бюджетною установою і звітує, як зазвичай.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

КНП А ось бухгалтери тих медзакладів, які вже пройшли шлях реорганізації та в ЄДР уже внесені як комунальні некомерційні підприємства, зараз замислюються, як звітувати і як вести облік. Розберімося разом. Медична реформа передбачає, що заклади первинної медицинибудуть отримувати фінансування напряму від Національної служби здоров’я України (далі — НСЗУ), а не як медичну субвенцію. Для цього вони мають укласти договір із НСЗУ. А НСЗУ буде укладати договір тільки з КНП. Тому необхідно здійснювати процедуру реорганізації. Але навіть якщо медзаклад став КНП, укласти договір зараз він не зможе, адже як така НСЗУ ще не створена. Початок її діяльності запланований на червень 2018 року, тоді і можна буде укладати договори. А фінансування вона почне здійснювати з 01.07.2018 р. У зв’язку з цим до 01.07.2018 р. передбачено фінансувати усі заклади первинної медичної допомоги (і бюджетних установ, і КНП) за рахунок медичної субвенції2. Згідно з п. 2 Порядку № 11 медична субвенція надходить у місцевий бюджет, а ухвалюючи рішення про такий бюджет, місцева рада визначає відповідні медзаклади розпорядниками коштів медичної субвенції. Отже, хоча з юридичної точки зору КНП не є бюджетними установами і не підпадають під визначення, наведене в п. 47 ч. 1 ст. 2 БКУ, фактично як мінімум до 01.07.2018 р. вони будуть здійснювати свою діяльність як розпорядники бюджетних коштів. Зауважимо, що така ситуація має неоднозначну правову природу, але на період запуску реформи нічого іншого передбачити неможливо. А це означає, що на сьогодні медзаклади — КНП звітуватимуть як розпорядники бюджетних коштів за Порядком № 44 та НС 101 «Подання фінансової звітності».

Див. ч. 1 ст. 1034 БКУ, п. 3 ч. 1 ст. 89 і п. 3 ч. 1 ст. 90 БКУ, п.п. 2 п. 11 розд. VI БКУ.

ВИСНОВОК. Усі медичні заклади — і ті, які є бюджетними установами, і ті, які встигли вже перетворитися на КНП, — протягом як мінімум І півріччя зберігатимуть статус розпорядника, а тому за перший квартал 2018 року і за перше півріччя 2018 року звітуватимуть так само, як у 2017 році:

  • у частині фінансової звітності — відповідно до НС 101 «Подання фінансової звітності»;
  • у частині бюджетної звітності — відповідно до Порядку № 44 на умовах, що визначені для розпорядників.

Забігаючи трохи наперед, хочемо зазначити таке. Після того як медзаклад почне фінансуватися з НСЗУ, він вважатиметься одержувачем бюджетних коштів. На одержувачів НС 101 «Подання фінансової звітності» не поширюється. Тому набуття такого статусу тягне за собою перехід на НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Для того щоб скласти звітність згідно з цим нацстандартом, необхідно вести бухгалтерський облік за Планом рахунків № 291. Тобто з того часу, як медзаклад почне отримувати фінансування від НСЗУ, він має вести бухоблік як підприємство, а звітувати таким чином:

  • у частині фінансової звітності — згідно з НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»;
  • у частині бюджетної звітності — відповідно до Порядку № 44 на умовах, що визначені для одержувачів.

Які кроки варто здійснити медзакладу, щоб організувати підприємницький бухоблік, ми розповімо в наступних номерах газети. А зараз нагадаємо основні моменти звітної кампанії, що розпочнеться по завершенні кварталу.

Формування звітів

Які звіти? Проміжним звітним періодом є квартал (абз. 2 п. 7 розд. ІІІ НС 101 «Подання фінансової звітності»). Відповідно до форм, затверджених НС 101 «Подання фінансової звітності», за квартал розпорядники бюджетних коштів формують Баланс (ф. № 1-дс) і Звіт про фінансові результати (ф. № 2-дс).

Зауважимо, що в шапці цих звітних форм слід наводити інформацію, яка відповідає відомостям з ЄДР про установу. Тобто якщо установа вже реорганізована, то слід зазначати нову назву та організаційно-правову форму — КНП. І навпаки, якщо процес реорганізації почато, але не завершено, слід зазначати організаційно-правову форму — бюджетна установа і відповідну назву.

Баланс Для заповнення графи 3 Балансу варто скористатися даними аналогічного річного звіту: відомості з графи 4 Балансу за 2017 рік переносять у графу 3 Балансу за І квартал 2018 року.

Графа 4 Балансу за І квартал 2018 року має відповідати залишкам на рахунках бухгалтерського обліку станом на 31.03.2018 р. Тож напередодні складання звітності радимо перевірити правильність і повноту відображення операцій у бухобліку, а також віднести на фінансовий результат накопичені за квартал суми доходів і витрат. Сальдо якого рахунку в яку комірку записати? Для цього можна скористатися порадами Мінфіну, наданими в листі від 28.03.2017 р. № 35220-06-5/8303. З часу тих роз’яснень відбулися зміни з цього питання, але їх небагато. Зараз нагадаємо.

По-перше, наказом № 976 оновлено форму Балансу: зробили незначні зміни в шапці та додали деталізацію до статті «Довгострокові фінансові інвестиції» (1110). Тож якщо медзаклад має такий актив, то окрім загальної його вартості, слід виділити окремо вартість цінних паперів, крім акцій (1111) і акцій та інших форм участі в капіталі (1112).

По-друге, з 01.01.2018 р. набув чинності НС 136 «Біологічні активи». Тому статті Балансу «Довгострокові біологічні активи» (1040–1042) і «Поточні біологічні активи» (1090) також тепер підлягають заповненню (звісно, за умови наявності таких активів в установі). Біологічними активами слід вважати тварин або рослин, які в процесі біологічних перетворень здатні давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також в інший спосіб сприяти економічним вигодам. Винятком є тільки плодоносні рослини: їх варто відображати у складі основних засобів (п.п. 3.1.7 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби»). З усіх біологічних активів поточними є ті, які даватимуть продукцію або сприятимуть економічним вигодам протягом періоду, що не перевищує 12 місяців, а також тварини на вирощуванні та відгодівлі. А всі решта є довгостроковими, тобто дорослі тварини і рослини, які за очікуванням приноситимуть вигоди більше ніж 12 місяців. Відображати біологічні активи в Балансі слід за правилами оцінки таких активів, визначеними в розд. ІІ НС 136 «Біологічні активи». Для того щоб сформувати відомості про біологічні активи, виникає потреба виділити їх з інших рахунків на окремому. Відповідно до Порядку застосування Плану рахунків з цією метою можна скористатися субрахунками до рахунку 17 «Біологічні активи». Отже, якщо медзаклад має біологічні активи, радимо бухдовідкою перенести їхню вартість на відповідний субрахунок рахунку 17, а потім відобразити їх у Балансі за статтями 1040–1042 або 1090.

Звіт про фінрезультати Графа 4 Звіту про фінансові результати передбачає наведення даних за аналогічний період минулого року. Для прийдешньої звітної кампанії це буде І квартал 2017 року. Тобто з форми № 2-дс за І вартал 2017 року необхідно перенести дані графи 3 у графу 4 форми № 2-дс за І вартал 2018 року.

Для заповнення графи 3 Звіту варто використати обсяги доходів і витрат, які накопичились протягом першого кварталу 2018 року. Фактично в розділ І Звіту потраплять за відповідними рядками суми оборотів за проводками Дт 7011–7512 — Кт 5511 і Дт 5511 — Кт 8011–8511. У розділі ІІ за статтею «Охорона здоров’я» (2480), вважаємо, мають бути відображені касові видатки відповідно до кошторису. Розділ ІІІ Звіту розпорядники бюджетних коштів не заповнюють. А розділ ІV відображає, так само як і перший, суми фактичних витрат, але тільки за обмінними операціями. Тобто в рядках 2820–2860 Звіту будуть суми оборотів за проводками Дт 5511 — Кт 8011–8411.

Бюджетна звітність За квартал розпорядники бюджетних коштів формують бюджетну звітність у такому обсязі (п.п. 2 п. 6 розд. ІІ Порядку № 44):

  • Звіт про надходження та використання коштів загального фонду (ф. № 2д, № 2м);
  • Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги (ф. № 4-1д, № 4-1м);
  • Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (ф. № 4-2д, № 4-2м);
  • Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (ф. № 4-3д, № 4-3м);
  • Звіт про надходження і використання коштів, отриманих на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів (ф. № 4-4д);
  • Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій) (ф. № 4-3д.1, № 4-3м.1);
  • Звіт про заборгованість за бюджетними коштами (ф. № 7д, № 7м);
  • Звіт про заборгованість за окремими програмами (ф. № 7д.1, № 7м.1);
  • довідки, наведені в додатках 11, 16–18, 20–29 до Порядку № 44.

Усі ці форми наведені в додатках 1–8 до Порядку № 44. Для перевірки актуальності форм нагадуємо, що останні зміни до них вносили наказом № 712. Проте на сайті Мінфіну розміщено проект змін до Порядку № 44, який, зокрема, оновить додатки 7 і 22 до цього Порядку. Тож стежте за змінами, імовірно, вони запрацюють уже з цього кварталу.

На сьогодні в заповненні цих звітів порівняно з тими правилами, за якими медзаклади складали бюджетну звітність за 2017 рік, жодних новацій немає.

Оргпитання щодо звітності

Відповідно до абз. 6–7 п. 2 Порядку № 419 розпорядники бюджетних коштів подають фінансову звітність органам Казначейства та місцевим фінансовим органам (останнє — тільки для комунальних закладів). Бюджетну звітність розпорядники подають до органів Казначейства та розпорядникам вищого рівня. Термін подання звітності встановлює Казначейство. Для квартальної звітності він має бути не пізніше 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом (п. 6 Порядку № 419).

На сьогодні подавати звітність до Казначейства можна як в електронному вигляді, так і на папері. Але! Вже оприлюднено проект змін до Порядку № 44, і за інформацією Казначейства3 готують такі ж зміни до Порядку № 307, які покликані передбачити єдиноможливий спосіб подання і бюджетної, і фінансової звітності — за допомогою автоматизованої системи подання електронної звітності клієнтами Державної казначейської служби України (АС «Є-Звітність»). Можливо, ці зміни встигнуть ввести в дію ще до завершення кварталу, щоб АС «Є-Звітність» запрацювала вже починаючи зі звітної кампанії І кварталу 2018 року. У зв’язку з цим радимо заздалегідь отримати електронні цифрові підписи для керівника і головного бухгалтера, а також той, що відповідає печатці закладу, та створити власний кабінет у цій системі. Таким чином ви застережете себе від зайвої роботи в кінці кварталу на випадок, якщо ці зміни таки стануть чинними.

www.treasury.gov.ua (новина від 02.03.2018 р.)

 

Використані документи

БКУ — Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

НС 101 «Подання фінансової звітності»  Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 101 «Подання фінансової звітності», затверджене наказом МФУ від 28.12.2009 р. № 1541.

НС 136 «Біологічні активи» — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 136 «Біологічні активи», затверджене наказом МФУ від 15.11.2017 р. № 943.

НС 121 «Основні засоби» — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом МФУ від 12.10.2010 р. № 1202.

Порядок № 44 — Порядок складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, затверджений наказом МФУ від 24.01.2012 р. № 44.

План рахунків № 291 — План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений наказом МФУ від 30.11.1999 р. № 291.

Порядок застосування Плану рахунків — Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом МФУ від 29.12.2015 р. № 1219.

НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом МФУ від 07.02.2013 р. № 73.

Порядок № 307 — Порядок заповнення форм фінансової звітності в державному секторі, затверджений наказом МФУ від 28.02.2017 р. № 307.

Наказ № 976 — наказ МФУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку в державному секторі» від 29.11.2017 р. № 976.

Наказ № 712 — наказ МФУ «Про внесення змін до Порядку складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування» від 22.08.2017 р. № 712.

Порядок № 419 — Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

Порядок № 11 — Порядок та умови надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджені постановою КМУ від 23.01.2015 р. № 11.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку