Статті

К

Касова книга: термін придатності — 1 рік

Скажіть, можна в новому році продовжувати стару касову книгу чи слід заводити нову?

(роз’яснення ДФСУ з категорії 109.15 ЗІР)

11 лютого, 2019

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№6
 
Олена Лозова, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Порядок ведення касових операцій у національній валюті України на даний момент прописаний у Положенні № 1481.

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12 .2017 р. № 148.

Згідно з п.п. 9 п. 3 цього Положення касова книга — це документ установленої форми, що застосовується для здійснення первинного обліку готівки в касі. Форму книги вміщено у додатку 5 до Положення № 148. Судячи з того, що у ній передбачений реквізит «на 20__ рік», можна дійти висновку про необхідність щороку відкривати нову касову книгу. Хоча прямої вказівки щодо цього Положення № 148 не містить.

Разом з тим податківці у консультації з категорії 109.15 ЗІР впевнено заявляють, що Положенням № 148 передбачено ведення касової книги впродовж одного календарного року. А на додачу ще й дають рекомендації, як слід діяти, якщо у касовій книзі після закінчення року залишились незаповнені сторінки. У такому разі на цих сторінках проставляються прочерки або на наступній сторінці після останнього запису ставиться дата закінчення книги та засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства (юридичної особи).

Тож якщо ви не хочете зайвий раз вступати в полеміку з контролерами, після закінчення року закрийте касову книгу і почніть нову.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку