Статті

Х

Хочеш отримати кошти від НСЗУ — відповідай вимогам

Перша хвиля укладення договорів закладами охорони здоров’я з НСЗУ вже закінчилася. Проте впадати в паніку не варто — ще не все втрачено, і заклади, які не подали заяви цього разу, матимуть можливість здійснити свій намір — подати пакет документів до 15 серпня. Та чи з усіма охочими НСЗУ укладе договори? Мабуть, що так, але для цього заклад має відповідати певним вимогам, які ми наведемо нижче. Для унормування та стандартизації вимог до надавачів первинної допомоги, з якими НСЗУ укладатиме договори про медичне обслуговування, Кабмін ухвалив окрему постанову № 3911. .Пам’ятайте, що часу залишилося не так багато, тож проаналізуймо її вимоги.

Постанова КМУ «Про затвердження вимог до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення» від 28.03.2018 р. № 391
12 липня, 2018

Тетяна Кондратенко, юрист газети

 

Критерій та норма постанови № 391

Пояснення та нюанси

Наявність ліцензії (абз. 1 постанови № 391)

Медична практика є доволі специфічним видом діяльності, що відповідно до п. 15 ч. 1 ст. 7 Закону № 2221 підлягає обов’язковому ліцензуванню. Аналогічне положення містить і ст. 17 Закону № 28012.

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 р. № 2801-XII.
Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII.

Щодо «новачків» у цій діяльності, то алгоритм дій, як отримати таку ліцензію, форма заяви, перелік документів та відомостей, які необхідно надати МОЗ, наведені в постанові № 2853, але на порядку отримання ліцензії вперше ми в межах цієї консультації зупинятися не будемо.

Постанова КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» від 02.03.2016 р. № 285.

Більш цікавим на сьогодні є питання, як бути з ліцензією новостворених КНП, адже вони мали ліцензію як комунальний заклад. Чи треба її змінювати на нову? На підставі ч. 4 ст. 15 Закону № 222КНП зобов’язані отримати нову ліцензію, однак вони матимуть право протягом 3 місяців провадити свою діяльність на підставі раніше виданої ліцензії, яка після закінчення цього терміну підлягає анулюванню.

Наразі, укладаючи договір, відомості про наявність у КНП ліцензії необхідно вказати у спеціальній формі, яка міститься в оголошенні НСЗУ про укладення договору (Додаток 2 «Відомості про чинну ліцензію, видану Заявнику на провадження господарської діяльності з медичної практики» до Заяви про укладення договору).

Зокрема, у першу хвилю необхідно було зазначити таку інформацію:

  • номер та дату наказу МОЗ про видачу або серію та номер бланка ліцензії;
  • дату початку строку дії;
  • строк дії;
  • спеціальності.

Ознайомитися з вимогами першої хвилі, аби підготуватися до другої, можна на офіційному сайті НСЗУ за посиланням http://nszu.gov.ua/

Наявність матеріально-технічної бази (абз. 2 постанови № 391)

Вимогою уряду є те, що заклад ПМД, аби надавати якісну медичну допомогу, має відповідати Примірному табелю4 (знайти можна за посиланням www.moz.gov.ua/uploads/0/4141-dn_20180126_148.pdf). Новий табель оснащення, який запропонувало МОЗ, передбачає найнеобхідніше, що потрібне лікарю в першу чергу, без чого він взагалі не зможе працювати.

Примірний табель матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які надають первинну медичну допомогу, затверджений наказом МОЗ від 26.01.2018 р. № 148.

Окрім того, п. 9 Типової форми договору5 визначає, що протягом строку дії договору кожне місце надання медичних послуг надавача, місце надання медичних послуг залучених осіб має відповідати державним санітарним нормам і правилам, ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з медичної практики, галузевим стандартам у сфері охорони здоров’я, вимогам примірних табелів матеріально-технічного оснащення. А чи відповідає ваш заклад цій вимозі? Перевірте за допомогою спеціального електронного інструмента, який можна завантажити за посиланням www.healthreform.in.ua/suchasne-osnashchennya/

Типова форма договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затверджена постановою КМУ від 25.04.2018 р. № 410.

Наявність матеріально-технічної бази (абз. 2 постанови № 391)

Зазначимо, що в першу хвилю, укладаючи договір із закладом, НСЗУ не перевіряла, чи відповідає матеріально-технічна база закладу охорони здоров’я Примірному табелю. Поки це залишалось тільки на совісті закладу, проте не виключено, що перевірки з цього приводу будуть у майбутньому. І якщо виявиться непорядність закладу, то найімовірніше такий договір з НСЗУ підлягатиме розірванню.

Тож зараз у Додатку 3 «Відомості про наявність матеріально-технічної бази, необхідної для надання зазначених в Оголошенні медичних послуг (відомості про місця надання медичних послуг та залучених осіб Заявника)» до Заяви про укладення договору КНП зазначають тільки відомості про місця надання медичних послуг та залучених осіб.

Наявність умов для медичного обслуговування та вільного доступу до будівель і приміщень осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (абз. 3 постанови № 391)

Відповідно до п. 4 ст. 7 постанови № 4106 КНП, яке бажає укласти договір з НСЗУ, має надати скан-копію звіту про проведення технічного обстеження будівлі та приміщень, де надаватимуть медичні послуги, що підтверджує їх доступність для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Цей документ обов’язково має бути складений фахівцем (архітектором, інженером), який має кваліфікаційний сертифікат на експертну роботу з технічного обстеження будівель і споруд.

Постанова КМУ «Деякі питання щодо договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» від 25.04.2018 р. № 410.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! До 31.12.2020 р. охочі укласти договір з НСЗУ звільняються від обов’язку подавати скановану копію звіту, що підтверджує доступність будівлі та приміщення закладу ПМД для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (абз. 2 п. 2 постанови № 410).

Зареєструватися як юридична особа (крім державної або комунальної установи) або як підприємець (абз. 4 постанови № 391)

Автономізація — слово, яке ще з минулого року на вустах керівників первинки. Проте все-таки нагадаємо, що під автономізацією мають на увазі перетворення шляхом реорганізації закладів охорони здоров’я — бюджетних установ у КНП.

Відповідно до ч. 13 ст. 16 Закону № 2801 медичні заклади комунальної власності можуть утворюватися та функціонувати тільки як КНП або комунальні установи.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! До 31.12.2018 р. для закладів охорони здоров’я, що реорганізуються, діють пільги щодо кредиторських зобов’язань (зміни кредитора) та обов’язкової оцінки майна (пп. 1–2 п. 3 Закону № 20027).

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» від 06.04.2017 р. № 2002-VIII.

Процес такої реорганізації є багатоетапним (детально розібратися з ним вам допоможе алгоритм для початківців (див. у газеті «Медична бухгалтерія», № 1/2018 від 19.03.2018 р., с. 48)). З досвіду лідерів реформи можна зробити висновок, що він може зайняти від 6 місяців до одного року. Тож, щоби встигнути подати заяву про укладення договору в серпні, цей механізм перетворення вже має бути на завершальному етапі.

Щодо лікарів, які самостійно хочуть укласти договір з НСЗУ, то вони мають зареєструватися як фізичні особи — підприємці відповідно до Закону № 7558.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Таким чином, тільки з реорганізованими закладами — юридичними особами та фізичними особами — підприємцями, відомості про яких внесені до ЄДР, НСЗУ може укласти договір!

Відповідність критеріям, установленим у порядку використання коштів відповідної бюджетної програми, на виконання якої укладають договори про медичне обслуговування населення (абз. 5 постанови № 391)

Фінансування закладів ПМД, які встигли укласти договір з НСЗУ в першу хвилю, відбувається по-новому вже з 1 липня. Тож логічно, що саме з цієї дати набув чинності Порядок використання коштів ПМД9.

Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання первинної медичної допомоги населенню, затверджений постановою КМУ від 28.03.2018 р. № 283.

Щодо вимог до закладів охорони здоров’я, які встановлюються цим Порядком, то відповідно до п. 8 КНП зобов’язані вести бухгалтерський облік та проводити всі операції, пов’язані з використанням бюджетних коштів, виключно в установленому законодавством порядку.

Також заклади зобов’язані використовувати кошти, які надійшли від держави, тільки за їх цільовим призначенням.

У разі невиконання зазначених умов договори підлягатимуть розірванню.

Бажаємо вам якнайшвидше досягнути рівня, встановленого НСЗУ, відповідати усім заявленим вимогам, укласти договір та перевірити на практиці якість реформи фінансування ПМД.

 
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку