Статті

О

Обсяг навчально-тренувальної роботи тренерів-викладачів, акомпаніаторів, інструкторів-методистів

До редакції газети «Бухгалтерія: бюджет» надходять питання, пов’язані зі встановленням обсягу навчально-тренувальної роботи (НТР) тренерів-викладачів, акомпаніаторів, інструкторів-методистів спортивних шкіл, спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю. В цій консультації надаємо на них відповідь.

18 січня, 2019
Тема: Спорт

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№3
 
Оксана Левченко, завідувач сектору умов оплати праці
департаменту економіки та фінансів Міністерства молоді та спорту

Ставка зарплати: академічні чи астрономічні години?

Відповідно до п. 2 додатка 6 до наказу № 2097 місячні ставки зарплати тренерів-викладачів, акомпаніаторів встановлюються за 24 академічні години безпосередньо навчально-тренувальної роботи на тиждень (4 академічні години на день при 6-денному режимі роботи, академічна година — 45 хв). Розклад ДЮСШ, відповідно, складений виходячи з академічних годин, тобто 2години педагогічного навантаження складають 90 астрономічних хвилин (1,5 астрономічної години). Керівництво міського відділу освіти, якому підпорядкована наша ДЮСШ, наполягає на зміні розкладу виходячи із розрахунку 2 години педагогічного навантаження — це 2 астрономічні години. Як правильно?

Справа в тому, що тренери-викладачі та акомпаніатори не є педагогічними працівниками. В цьому випадку йдеться не про педагогічне навантаження, а про норму годин навчально-тренувальних занять, що відповідає одній ставці зарплати тренера-викладача (акомпаніатора). Умови оплати праці таких працівників визначає наказ № 2097.

ЦИТАТА. «2. Місячні ставки заробітної плати тренерів-викладачів, акомпаніаторів згідно з наведеною схемою тарифних розрядів встановлюються за 24 академічні години безпосередньо навчально-тренувальної роботи на тиждень (4 академічні години на день при 6-денному режимі роботи, академічна година — 45 хв). У спеціалізованих навчальних закладах спортивного профілю (далі — навчальний спортивний заклад) ставки заробітної плати тренерів-викладачів установлюються за 18 навчальних годин на тиждень, виходячи із затрат робочого часу в астрономічних годинах. Час, витрачений на підготовку занять, а також на участь з командами (спортсменами) в змаганнях, додатковій оплаті не підлягає».

(п. 2 додатка 6 до наказу № 2097)

Тому з метою складання графіка НТР та визначення «навантаження» тренера-викладача або акомпаніатора слід керуватися п. 2 додатка 6 до наказу № 2097, де чітко визначено, що місячна ставка зарплати тренера-викладача, акомпаніатора ДЮСШ встановлюється за 24 академічні години НТР на тиждень, і при цьому уточнюється, що 1 академічна година складає 45 хвилин. Таким чином, 2 години НТР — це 1,5 астрономічної години.

Обмеження обсягу НТР

Чи обмежується обсяг навчально-тренувальної роботи при застосуванні першої і другої форм оплати праці тренерів-викладачів?

Можливість обирати одну з двох форм оплати праці тренерів-викладачів передбачена п. 6 додатка 6 до наказу № 2097.

Перша форма Вона передбачає оплату праці відповідно до кількості відпрацьованих годин НТР. При цьому норма годин НТР, яка відповідає цілій ставці зарплати, складає 24 академічні години (в спеціалізованих навчальних закладах спортивного профілю — 18 астрономічних годин) на тиждень. Знаючи фактичний обсяг роботи тренера-викладача і норму годин на ставку, можна розрахувати коефіцієнт навантаження:

К = К год факт : Кгод норм.

Наприклад, якщо тренер-викладач працює 12 годин на тиждень, коефіцієнт навантаження становить 12 : 24 = 0,5 ставки; якщо 36 годин, то це 36 : 24 = 1,5 ставки; якщо 42 години, то 42 : 24 = 1,75 ставки і так далі.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Згідно з п. 6.1 п. 6 додатка 6 до наказу № 2097 обсяг НТР або іншої роботи, пов’язаної з навчально-тренувальним процесом, за першою формою оплати праці граничними обсягами не обмежується.

При цьому в п. 6.3 наказу № 2097 зазначається, що право встановлювати конкретний обсяг НТР для тренера-викладача має директор спортивної школи (спеціалізованого навчального закладу спортивного профілю). При цьому він несе відповідальність за реальність встановленого тренеру-викладачу навантаження та відповідає за виконання в повному обсязі покладеної на тренера-викладача роботи.

Наголошуємо, що тут йдеться тільки про тренерів-викладачів, які є основними працівниками.

Якщо тренер-викладач працює на умовах сумісництва, на нього поширюються обмеження, передбачені постановою № 245. Так, згідно з абз. 1 п. 2 постанови № 245 загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. До речі, часто-густо постає питання про те, що таке «половина місячної норми»: йдеться про 7-годинний робочий день чи про норму годин на ставку? Відповідь така: оскільки з метою оплати праці тренерів-викладачів беруться до уваги саме відпрацьовані години НТР, то половина місячної норми розраховується, виходячи з кількості навчально-тренувальних годин, що припадає на 1 ставку, тобто:

24 : 2 = 12 академічних годин на тиждень;

18 : 2 = 9 академічних годин на тиждень — в спеціалізованих навчальних закладах спортивного профілю.

Отже, підсумовуючи вищесказане, зауважимо, що обсяг НТР при застосуванні першої форми оплати праці тренерів-викладачів:

  • граничними обсягами не обмежується, якщо тренер-викладач є основним працівником;
  • може становити не більше 12 академічних годин на тиждень (9 — у спеціалізованих навчальних закладах спортивного профілю), якщо тренер-викладач працює на умовах сумісництва.

Друга форма При застосуванні другої форми оплати праці тренерів-викладачів нарахування їм зарплати здійснюється відповідно до розмірів нормативів за підготовку одного вихованця (учня-спортсмена), який входить до складу національної збірної команди України. Загальна сума таких нормативів не повинна перевищувати 200 %.

Разом з тим згідно з абз. 4 п.п. 6.2. п. 6 додатка 6 до наказу № 2097 в окремих випадках центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту, може надати лист-дозвіл на оплату тренеру-викладачу більшої суми відсотків за нормативами (тобто 250 %, 300 % тощо).

Такі винятки робляться для тренерів-викладачів, які досягли особливо високих результатів (звісно, для отримання такого листа-дозволу необхідно подати до Міністерства молоді та спорту запит з місця роботи тренера-викладача).

Нагадаємо, що згідно з абз. 1 п.п. 6.2. п. 2 додатка 6 до наказу № 2097 друга форма оплати праці тренерів-викладачів застосовується тільки для основних (штатних) працівників, адже згідно з постановою № 245 оплата праці сумісників здійснюється за фактично відпрацьований час, який, в свою чергу, обмежується половиною місячної норми.

Максимальна кількість НТР для інструктора-методиста

Яку максимальну кількість навчально-тренувальних годин у своїй школі може проводити інструктор-методист?

Так само, як і директор спортивної школи (його заступник з основного виду діяльності та тренер-методист), відповідно до п. 1 додатка 7 до наказу № 2097 інструктор-методист має право здійснювати НТР протягом основного робочого часу в обсязі не більше, ніж 12 академічних годин на тиждень.

Крім того, інструктор-методист може оформитись тренером-викладачем на умовах сумісництва. Максимальне навантаження при цьому складає половину місячної норми (п. 2 постанови № 245), що становить 12 академічних годин на тиждень. При цьому як сумісник він має право проводити навчально-тренувальні заняття лише у вільний від основної роботи час. Таким чином, максимальний обсяг НТР, яку може здійснювати інструктор-методист у своїй школі, складає 24 академічні години на тиждень (12 годин протягом основного робочого часу + 12 годин у позаробочий час).

 

Використані документи

Наказ № 2097 — наказ Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097.

Постанова № 245 — постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 р. № 245.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку