Статті

Д

Доступні ліки та закупівля ліків: що нового?

Чи є зміни в 2019 році щодо реалізації програми «Доступні ліки» та безпосередньо у закупівлях ліків?

18 січня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№3
 
Людмила Линник, юрист газети «Бухгалтерія: бюджет»
Любов Крута, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Фінансування В матеріалі «Кошти за програмою “Доступні ліки” — державна субвенція із родзинками» (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 41/2018, с. 18) ми підкреслювали, що у планах законодавців — оновлення механізмів роботи програми: субвенцію на програму «Доступні ліки» отримуватимуть не місцеві органи влади, а Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Тоді з розпорядників коштів місцевих бюджетів обов’язки з відшкодування вартості ліків будуть зняті.

Статтею 23 Закону про держбюджет-20191 установлено, що з 1 квітня 2019 року через НСЗУ у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, здійснюється:

Закон України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» від 23.11.2018 р. № 2629-VIII.
  • відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань;
  • пілотний проект з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області на умовах співфінансування з місцевих бюджетів.

Маємо надію, що Кабмін до цієї дати відповідний порядок розробить. Очікується, що рецепти на ліки стануть електронними, зросте кількість аптек у програмі, а пацієнти зможуть отримувати ліки у будь-якій аптеці незалежно від місця проживання.

А для розпорядників бюджетних коштів ця норма означає, що вони перестануть отримувати кошти на «Доступні ліки» і з них знімуть повноваження проводити відшкодування за цією програмою. Але до цього моменту ще багато часу, тож зупинимось на новинках 2019 року щодо «Доступних ліків».

Перелік Нагадаємо, що постановою № 13032 визначено групи населення, яким у разі амбулаторного лікування захворювань, визначених додатками 1 і 2 до цієї постанови, безоплатно чи зі знижкою 50 % відпускаються лікарські засоби, зареєстровані в Україні в установленому порядку та включені до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Постанова КМУ «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» від 17.08.1998 р. № 1303.

Але з 01.12.2016 р. постановою № 8633 у рамках державної програми «Доступні ліки» запроваджено відшкодування лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму, а також лікарських засобів, що використовуються під час трансплантації у доопераційний та післяопераційний періоди. Перелік таких лікарських засобів визначено в додатку до постанови № 863.

Постанова КМУ «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів» від 09.11. 2016 р. № 863.

Та справа в тім, що перелік захворювань, передбачений постановою № 1303 та постановою № 863, у деяких позиціях збігається, що зумовлює неоднозначність застосування їх норм. Тобто особі з одним і тим же захворюванням препарати могли відпускатись і за однією, і за іншою програмою. А отже виникав ризик подвійного фінансування.

Постановою № 9084 це питання врегульовано. Так, до постанови № 1303 внесено зміни, відповідно до яких з 01.01.2019 р. безоплатно і на пільгових умовах і надалі відпускатимуться лікарські засоби, які зареєстровані в Україні в установленому порядку та включені до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, крім лікарських засобів, що включені до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, згідно з додатком до постанови № 863 та до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, що затверджується МОЗ.

Постанова КМУ від 31.10.2018 р. № 908.

Закупівлі ліків Підкориговано порядок вибору ліків при проведенні закупівель. Так, як і раніше, першочергово закуповують необхідні ліки, які включені до Нацпереліку5.

Національний перелік основних лікарських засобів, затверджений постановою КМУ від 25.03.2009 р. № 333.

Інші ліки, зареєстровані в Україні, але не включені до Нацпереліку, можна придбавати (абз. 11 постанови № 3336):

Постановление КМУ «Некоторые вопросы государственного регулирования цен на лекарственные средства и изделия медицинского назначения» от 25.03.2009 г. № 333.
  • згідно зі старою редакцією постанови № 333 — після задоволення в повному обсязі потреби в лікарських засобах з Нацпереліку; при цьому перевага — у ліків, включених до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • згідно з оновленою редакцією постанови № 333 — за наявності бюджетних асигнувань, що залишаються після визначення повного обсягу потреби в лікарських засобах з Нацпереліку; при цьому закупівля ліків здійснюється за принципом максимальної економії та ефективності із застосуванням галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Як на наш погляд, правка дає можливість закуповувати ліки, які не входять до Нацпереліку, без обов’язкової прив’язки до галузевих стандартів, в іншому вона суто технічна. Але про цей нюанс пам’ятайте у разі необхідності купити ліки, які не включені до Нацпереліку.

Постанова № 333 встановлює іще низку інших вимог до проведення закупівель лікарських засобів, але існує виняток — договори, на які дія цієї постанови не поширюється. Якщо раніше це були тільки лікарські засоби, які підлягають закупівлі відповідно до угод, що укладаються Міністерством охорони здоров’я із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі, то зараз цей виняток розширили. Без огляду на постанову № 333 відтепер можна придбавати і лікарські засоби, що виготовляються в аптеках.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку