Статті

П

Премія за результатами щорічного оцінювання держслужбовців: як врахувати при розрахунку відпускних

Держслужбовцям у грудні 2018 року нарахували премію за результатами щорічного оцінювання службової діяльності. Чи враховується така премія для розрахунку відпускних при наданні відпустки, зокрема, у січні 2019 року?

11 січня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№1-2
 
Оксана Гузенко,
головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України

Отримання держслужбовцем відмінної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності є підставою для його преміювання. Це передбачено ч. 9 ст. 44 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII та п. 3 розд. 2 Типового положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів), затвердженого наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646 (далі — Положення № 646).

Виплачується така премія не пізніше терміну виплати зарплати за місяць, у якому затверджено висновок щодо результатів оцінювання, але не пізніше грудня року, у якому провадитьсяоцінювання службової діяльності (абз. 2 п. 4 розд. 3 Положення № 646).

Таке оцінювання проводиться щороку. Тож і премію за результатами щорічного оцінювання службової діяльності для застосування норм Порядку № 1001 слід розцінювати як одноразову винагороду за підсумками роботи за рік. Тому для врахування її у розрахунку середньої зарплати керуємося абз. 2 п. 3 Порядку № 100.

Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100.

ЦИТАТА. «Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років включається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік».

(абз. 2 п. 3 Порядку № 100)

Отже, головною умовою для включення премії до розрахунку відпускних є нарахування її у поточному році за попередній. Але з премією за результатами щорічного оцінювання службової діяльності ця умова не може бути виконана, бо відповідно до абз. 2 п. 4 розд. 3 Положення № 646 її нарахують у поточному році за поточний. Так, за результатами оцінювання службової діяльності у 2018 році премію мали нарахувати не пізніше грудня 2018 року.

Тому й виходить, що до розрахунку відпускних чи компенсації днів відпусток ця премія не враховується. Отже, при нарахуванні відпускних у січні 2019 року премія за результатами оцінювання службової діяльності у 2018 році не враховується.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку