Статті

В

В першу чергу, в першу чергу — це безпека: як обліковувати відеоспостереження, сигналізацію та інші системи контролю

Бути присутнім всюди і водночас — чи не про це мріють ті, хто уповноважений контролювати порядок? Завдяки сучасним технологіям ця мрія стала реальністю. Наприклад, системи відеоспостереження дають можливість контролювати багато об’єктів заразом, а сигналізації дозволяють відслідковувати задані дії (протипожежна — наявність диму, охоронна — проникнення в приміщення і пошкодження його). Все чудово, але от бухгалтеру такі об’єкти можуть додавати клопоту, адже являють собою купу датчиків, кабелів і моніторів. Як дати лад усьому цьому? Розберімося прямо зараз.

04 січня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№47
 
Любов Крута, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Про що йдеться?

Правила обліку, які ми запропонуємо вам у цій статті, сміливо можна застосовувати до таких комплексних об’єктів і подібних їм, як:

  • системи відеоспостереження — відеокамери, цифрові відеореєстратори, монітори, пов’язані між собою;
  • пожежні сигналізації — центральний блок, датчики, пожежні сповіщувачі, пов’язані між собою;
  • охоронні сигналізації — центральний блок, датчики, брелоки для управління, пов’язані між собою;
  • системи обмеження доступу — домофони, комплекс турнікетів, датчиків зчитування і електрозамків (обладнання для так званих прохідних).

Умовно пропонуємо узагальнити їх, називаючи системами контролю. Що об’єднує між собою відеоспостереження, сигналізації і системи обмеження доступу? По-перше, вони складаються з активного і пасивного мережевого обладнання, що саме по собі хоч і може бути корисним, але ту функцію, заради якої його придбавали, виконуватиме тільки у складі комплексу1. По-друге, такі системи, з одного боку, є самостійними об’єктами, а з іншого — безпосередньо пов’язаними з приміщенням, в якому встановлені. По-третє, їх строк експлуатації більше року. Отже, є підстави обліковувати їх за однаковою схемою. Одразу зазначимо, що серед фахівців побутують дві такі схеми:

До активного обладнання відносять камери, відеореєстратори, монітори, запам’ятовуючі пристрої, датчики, сповіщувачі, центральний блок тощо. До пасивного обладнання належать кабелі, з’єднувачі, кріплення тощо.

1) встановлення систем контролю визнають поліпшенням приміщення, а тому на суму коштів, витрачену на придбання і введення в експлуатацію, збільшують вартість приміщення;

2) обліковують як самостійний об’єкт основних засобів (далі — ОЗ).

Більше того, Мінфін у пп. 10, 11 розд. ІІІ МР з обліку ОЗ підтримує обидві з них, тож пропонуємо вам познайомитися з усіма одразу.

Поліпшення будівлі

Обґрунтування Відповідно до п. 11 розд. ІІІ МР з обліку ОЗ кожна окрема будівля є інвентарним об’єктом, до складу якого входять усі потрібні для експлуатації і розміщення всередині неї комунікації, зокрема внутрішні телефонні й сигналізаційні мережі. Тож бачимо, що Мінфін не проти обліковувати встановлення систем сигналізації як дообладнання будівлі.

Від себе можемо додати ще один аргумент на користь цього підходу. Якщо розглядати встановлення системи контролю як захід з підвищення рівня безпеки осіб, що перебувають у приміщенні, та охорони безпосередньо самого приміщення, то в результаті таких робіт зростає надійність експлуатації об’єкта та потенціал корисності (або економічні вигоди). З цієї точки зору можна визнавати встановлення систем контролю поліпшенням приміщення.

Бухоблік Залежно від умов договору установа самостійно може придбати обладнання і передати його підряднику або ж сам підрядник придбаває всі необхідні пристрої для створення системи контролю.

Придбане активне обладнання може бути зараховано на субрахунок 1513 «Будівельні матеріали», адже на ньому Порядок застосування Плану рахунків передбачає обліковувати обладнання, що потребує монтажу і призначене для встановлення. Потім при передачі обладнання в монтаж суму вартості об’єктів, що пішли на створення системи контролю, відносять на субрахунок 1311 «Капітальні інвестиції в основні засоби»Такий порядок обліку передбачено пп. 1.2 і 1.3 Типової кореспонденції. Хоча не буде помилкою і відобразити одразу вартість придбаного обладнання на субрахунку 1311, якщо його не приймали на склад, а одразу взяли в монтаж.

Після завершення робіт всі витрати, пов’язані зі створенням системи контролю, підлягають зарахуванню на субрахунок 1013 «Будинки, споруди та передавальні пристрої», збільшуючи первісну вартість приміщення на підставі акта приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих ОЗ.

Нагадаємо: в інвентарній картці об’єкта, який було поліпшено, необхідно зробити відповідну позначку, щоб вартість за даними регістрів синтетичного обліку і карток аналітичного обліку збігалась.

Крім того, з дати проведення поліпшень змінюється сума амортизаційних відрахувань, тож будьте уважні і з цим.

Приклад 1. Установа (неплатник ПДВ) за рахунок загального фонду придбала активне мережеве обладнання для встановлення системи відеоспостереження на суму 15 тис. грн і передала його підрядній організації. Вартість монтажних робіт склала 20 тис. грн. Крім того, в Акті приймання-передачі виконаних робіт підрядник зазначив про витрачене пасивне мережеве обладнання на суму 10 тис. грн. Систему відеоспостереження для цілей бухобліку визнано поліпшенням стану приміщення.

Таблиця 1. Облік системи відеоспостереження як поліпшення ОЗ

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Меморіальний ордер

Підстава для запису

Сума, грн

дебет рахунку

кредит рахунку

1. Отримано асигнування на встановлення системи відеоспостреження

2313

5411

2

Виписка по рахунку

45000,00

2. Оприбутковано активне мережеве обладнання

1513

6211

6

Накладна

15000,00

3. Оплачено рахунок постачальника

6211

2313

2 та 6

Платіжне доручення

15000,00

4. Передано обладнання в монтаж

1311

1513

13

Акт приймання-передачі устаткування до монтажу1

Типової форми для бюджетних установ наразі не затверджено, можна скористатись ф. № М-15а, затвердженою наказом Мінстату від 21.06.1996 р. № 193.

15000,00

5. Прийнято роботи з монтажу системи відеоспостереження

1311

6211

6

Акт приймання-передачі виконаних робіт

20000,00

6. Відображено вартість пасивного мережевого обладнання

1311

6211

6

Акт приймання-передачі виконаних робіт

10000,00

7. Оплачено рахунок підрядника (20000,00 + 10000,00)

6211

2313

2 та 6

Платіжне доручення

30000,00

8. Відображено поліпшення приміщення шляхом введення в експлуатацію системи відеоспостереження (15000,00 + 20000,00 + 10000,00)

1013

1311

17

Акт приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих основних засобів2

Форма затверджена наказом МФУ від 1З.09.2016 р. № 818.

45000,00

9. Відображено зміни в капіталі у зв’язку з проведенням поліпшення

5411

5111

17

Акт приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих основних засобів

45000,00

КЕКВ Згідно з п. 2 розд. ІV МР з обліку ОЗ, п. 3.1 Інструкції № 333 витрати на поліпшення ОЗ здійснюють за рахунок капітальних видатків.Так, фактично проведення поліпшень можна здійснити за одним з двох КЕКВ:

  • 3131 «Капітальний ремонт житлового фонду (приміщень)» або 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів» — для об’єктів нежитлового фонду (п. 7 п.п. 3.1.3.1 і п. 8 п.п. 3.1.3.2 Інструкції № 333);
  • 3141 «Реконструкція житлового фонду (приміщень)» або 3142 «Реконструкція та реставрація інших об’єктів» — для об’єктів нежитлового фонду (п. 1 п.п. 3.1.4.1 і п. 1 п.п. 3.1.4.2 Інструкції № 333).

Зауважимо, що за цими КЕКВ оплачують не тільки роботи зі встановлення, а й витрати на проектні роботи, придбання обладнання тощо (пп. 4–6 п.п. 3.1.3.1 і пп. 5–7 п.п. 3.1.3.2, пп. 4–6 п.п. 3.1.4.1 і пп. 5–7 п.п. 3.1.4.2 Інструкції № 333).

Самостійний облік

Обґрунтування Систему контролю встановлюють з очікуванням того, що вона буде приносити користь установі не один рік. Тож у разі самостійного обліку такого об’єкта однозначно його слід розглядати як ОЗ.

Відповідно до п. 10 розд. ІІІ МР з обліку ОЗ внутрішня телефонна та комп’ютерні мережі, системи безпеки (відеоспостереження) та комплекс охоронно-пожежної сигналізації можуть обліковуватись як окремий інвентарний об’єкт ОЗ або усі складові, що входять до цілісного майнового комплексу, кожний окремо може обліковуватися як окремий інвентарний об’єкт.

Одразу скажемо, що обліковувати кожен об’єкт окремо ми не рекомендуємо. Адже функцію безпеки — те, заради чого таку систему встановлюють, — ці об’єкти можуть здійснювати лише разом, будучи комплексом. Тож радимо послуговуватися абз. 4 п. 1 розд. ІІ НС 121, згідно з яким одиницею обліку ОЗ може бути комплекс конструктивно з’єднаних предметів, що мають для обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може функціонувати самостійно, однак певну роботу виконуватиме тільки у складі комплексу.

Користуватися саме цим варіантом, а не обліковувати ці системи як складові будівлі доцільно, якщо строк корисного використання створюваної системи буде суттєво відрізнятися від такого строку будівлі.

Бухоблік Активне обладнання можна придбавати комплектом або кожну складову окремо. В будь-якому разі загальна вартість системи контролю, як правило, буде перевищувати 6000,00 грн без ПДВ, а отже, відповідно до п.п. 3.2.3 розд. ІІ НС 121 ці системи підлягатимуть обліку як об’єкт ОЗ на рахунку 10. Зауважимо, що до первісної вартості об’єкта ОЗ включають також витрати, зазначені у п. 5 розд. ІІ НС 121, зокрема, це витрати на транспортування, установку, монтаж, налагодження ОЗ тощо.

Всі понесені на встановлення систем контролю витрати накопичують у складі капітальних інвестицій на субрахунку 1311 «Капітальні інвестиції в основні засоби». Аналітичний облік незавершених капітальних інвестицій ведеться у розрізі витрат окремо за кожним об’єктом (п. 2 розд. IX МР з обліку ОЗ).

Введені в експлуатацію системи контролю зараховують на субрахунок 1014 «Машини та обладнання» (підгрупа 4 «Регулюючі прилади та пристрої»). В аналітичному обліку присвоюють інвентарний номер і відкривають Інвентарну картку обліку об’єкта основних засобів. Зауважимо, що відповідно до абз. 2 п. 3 розд. ІІ МР з обліку ОЗ, якщо інвентарний об’єкт є складним і включає ті чи інші відокремлені елементи, що становлять разом з ним одне ціле, на кожному такому елементі повинен бути зазначений той самий інвентарний номер, що й на основному об’єкті.

Приклад 2. Установа (неплатник ПДВ) за рахунок загального фонду уклала договір на створення охоронної сигналізації вартістю 35 тис. грн. Передбачено, що придбання всього обладнання і його налаштування здійснює підрядник. Сигналізацію в обліку визнано єдиним окремим об’єктом ОЗ.

Таблиця 2. Облік охоронної сигналізації як самостійного об’єкта ОЗ

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Меморіальний ордер

Підстава для відображення запису

Сума, грн

дебет рахунку

кредит рахунку

1. Отримано асигнування на створення охоронної сигналізації

2313

5411

2

Виписка по рахунку

35000,00

2. Відображено витрати на створення охоронної сигналізації

1311

6211

6

Акт приймання-передачі виконаних робіт

35000,00

3. Оплачено рахунок підрядника

6211

2313

2 та 6

Платіжне доручення

35000,00

4. Введено в експлуатацію охоронну сигналізацію

1014

1311

17

Акт введення в експлуатацію основних засобів1

Форма затверджена наказом МФУ від 1З.09.2016 р. № 818.

35000,00

5. Відображено зміни в капіталі

5411

5111

17

Акт введення в експлуатацію основних засобів

35000,00

КЕКВ З огляду на те, що обладнання придбавається для створення ОЗ, видатки слід проводити за капітальними КЕКВ (п.п. 3.1 Інструкції № 333). При цьому зауважимо: при визначенні КЕКВ слід виходити з економічної суті платежу і цілей, визначених бюджетною програмою, за якою здійснюють видатки. Якщо певне обладнання коштує менше 6000,00 грн без ПДВ, але придбавається для створення ОЗ, видатки на його оплату також є капітальними. Наприклад, для створення протипожежної сигналізації придбавають датчики і сповіщувачі. Вони коштують однозначно менше 6000,00 грн, але все разом обладнання, включаючи вартість робіт зі встановлення, перевищить цей поріг. Отже, придбання датчиків і сповіщувачів є витратами на створення ОЗ, і, відповідно, їх слід оплачувати за КЕКВ 3110«Придбання обладнання і предметів довгострокового користування». Це підтверджувало і Казначейство у листах від 26.03.2015 р. № 14-04/26-5630, від 09.08.2016 р. № 16-08/24-137102.

Лист Казначейства від 26.03.2015 р. № 14-04/26-5630 та коментар до нього див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 21/2015, с. 13, а лист від 09.08.2016 р. № 16-08/24-13710 — у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 47–48/2016, с. 36.

Видатки на придбання активного обладнання слід планувати за КЕКВ 3110 (п. 10 п.п. 3.1.1 Інструкції № 333). Пасивне обладнання може іти у комплекті з активним, а може бути придбане і за окремими договорами. В будь-якому разі вважаємо за доцільне проводити його оплату також за КЕКВ 3110 — з огляду на наведені вище листи Казначейства та економічну сутність створюваного об’єктаЯкщо ж придбанням пасивного обладнання займався підрядник, який здійснює монтаж, то його оплачувати слід за тією ж схемою, що і власне роботу підрядника. А от при виборі КЕКВ для оплати послуг з монтажу залежно від умов договору може бути два варіанти:

1) якщо монтаж і налагодження передбачені договором на придбання обладнання, то згідно з п. 22 п.п. 3.1.1 Інструкції № 333 ці витрати здійснюють за КЕКВ 3110;

2) якщо роботи зі встановлення здійснюють за окремим договором, то їх оплату слід проводити за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» (п. 13 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333).

Такий підхід щодо застосування КЕКВ висловлювало і Держказначейство у листі від 29.10.2014 р. № 17-08/984-23918.

ПОРАДА. Часто трапляється, що установи, керуючись п. 13 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333, при створенні систем контролю здійснюють всі видатки за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)». Адже ця норма передбачає за КЕКВ 2240 проводити видатки на оплату послуг зпобудовистворення і впровадження таких систему тому числі оплату пасивного обладнання. Але застосування п. 13 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333 при створенні систем контролю пов’язано з ризиками, адже в результаті цих робіт виникає об’єкт ОЗ, а оплачувати створення ОЗп.п. 3.1 Інструкції № 333 вимагає за рахунок капітальних видатків, тобто за категорією 3100. Радимо іти менш проблемним шляхом і проводити витрати або як поліпшення — за кодами 3130, 3140, або як придбання ОЗ за кодом 3110.

 

Використані документи

НС 121 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом МФУ від 12.10.2010 р. № 1202.

МР з обліку ОЗ — Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом МФУ від 23.01.2015 р. № 11.

Інструкція № 333 — Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом МФУ від 12.03.2012 р. № 333.

Порядок застосування Плану рахунків — Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом МФУ від 29.12.2015 р. № 1219.

Типова кореспонденція — Типова кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затверджена наказом МФУ від 29.12.2015 р. № 1219.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку