Статті

А

АМКУ розставляє всі крапки над «і» щодо питання держдопомоги КНП

(коментар до листа АМКУ від 26.11.2018 р. № 500-29/05-15779)

22 грудня, 2018

Тетяна Кондратенко, юрист газети

Сьогодні ми знову повертаємося до теми держдопомоги для комунальних некомерційних підприємств, адже навколо неї — купа запитань і, на жаль, було так мало конкретних відповідей. Тож по роз’яснення ми звернулися до АМКУ, який нарешті розставив всі крапки над «і», тому далі ви дізнаєтеся, чи є фінансування місцевою радою закладів охорони здоров’я — комунальних некомерційних підприємств державною допомогою в розумінні Закону № 15551.

Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» від 01.07.2014 р. № 1555-VII.

НАГАДАЄМО. Державна допомога суб’єктам господарювання (далі — державна допомога) — підтримка в будь-якій формі суб’єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, що спотворює або загрожує спотворенням економічної конкуренції, створюючи переваги для виробництва окремих видів товарів чи провадження окремих видів господарської діяльності (п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону № 1555).

На сторінках нашої газети ми вже висвітлювали тему державної допомоги для комунальних некомерційних підприємств. Тож із поняттям держдопомоги, її формами та видами можете ознайомитися в газеті «Медична бухгалтерія», № 10/2018, с. 17.

Чому ж стільки ажіотажу виникло навколо цієї теми? Якщо фінансування, яке місцеві ради можуть надавати для комунальних некомерційних підприємств, підпадатиме під поняття державної допомоги, то в органів місцевого самоврядування додасться клопоту і їм необхідно буде повідомляти АМКУ про її надання.

Проте ми дійшли висновку, що жодних нових обов’язків в органів місцевого самоврядування не побільшало, адже фінансування первинки критеріям державної допомоги не відповідає. Згідно зі ст. 49 Конституції2 кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорону здоров’я забезпечують державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних та оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних ЗОЗ медична допомога надається безоплатно.

Конституція України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР.

Отже, законодавством передбачено зобов’язання держави забезпечувати доступність і безоплатність медицини.

З нашим висновком погодився й АМКУ. Зокрема, він зазначив, що фінансування закладів охорони здоров’я як комунальних некомерційних підприємств, які надають переважно безкоштовні послуги населенню відповідно до ст. 49 Конституціїне вважатиметься державною допомогою згідно із Законом № 1555, якщо:

  • обсяг платних медичних послуг становить не більше ніж 20 відсотків від обсягу всіх наданих послуг;
  • здійснено розподіл рахунків для обліку основного виду діяльності (надання безкоштовних послуг населенню) та додаткової діяльності від надання платних послуг населенню.

Слід звернути увагу, що з приводу цієї проблеми АМКУ зовсім нещодавно (15 листопада 2018 року) ухвалив рішення № 640-р. Відповідно до нього підтримка (фінансування), яка передбачена проектом Комплексної міської програми «Здоров’я тернополян» на 2019–2021 роки комунальним некомерційним підприємствам (закладам охорони здоров’я) Тернопільської міської ради у формі поточних та капітальних видатків за рахунок коштів місцевого бюджету з 01.01.2019 р. по 31.12.2021 р., загальним обсягом 278 026,9 тис. грн, не є державною допомогою відповідно до Закону № 1555.

Таким чином, остаточну відповідь на запитання отримано, тож жодних проблем у прийдешньому році з цього приводу виникати не має.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку