Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Євроторги незалежно від вартості, послаблення в локалізації та інші зміни до Особливостей № 1178, що набули чинності з 09.04.2024

(коментар до постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 166 і від 12 жовтня 2022 р. № 1178» від 02.04.2024 № 382)

14 квітня, 2024

Людмила Линник, консультант газети «Бухгалтерія: бюджет», юрист

09.04.2024 набули чинності чергові зміни до Особливостей № 11781, внесені на підставі коментованої постанови.

Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Незначних змін зазнав також і Порядок № 1662.

Порядок функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 № 166.

Розглянемо зміни детальніше.

Зміни до Порядку № 166

Із цікавого для замовників, загалом, можна виокремити нову редакцію п. 91 Порядку № 166: її адаптовано до вимог безпеки в умовах воєнного стану.

Зокрема, у разі оприлюднення користувачем в електронній системі закупівель (далі — ЕСЗ) інформації з обмеженим доступом або інформації, розголошення якої під час дії правового режиму воєнного стану в Україні може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці та порядку, за зверненням замовника, який оприлюднив таку інформацію в ЕСЗ та/або який здійснює закупівлю, під час якої була оприлюднена така інформація іншим користувачем, адміністратор вчиняє дії в ЕСЗ з припинення публічного доступу до такої інформації на підставі рішення комісії про надання адміністраторові дозволу на припинення публічного доступу до інформації з обмеженим доступом або інформації, розголошення якої під час дії правового режиму воєнного стану в Україні може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці та порядку, зокрема шляхом припинення публічного доступу до інформації про закупівлю, під час якої була оприлюднена інформація з обмеженим доступом або інформація, розголошення якої під час дії правового режиму воєнного стану в Україні може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці та порядку.

Інші зміни стосуються операторів і майданчиків.

Новації в Особливостях № 1178

Локалізація Нагадаємо, що відповідно до п. 291 ч. 1 ст. 1 Закону № 9223 ступінь локалізації виробництва — це показник місцевої складової в питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва в собівартості товару, що є предметом закупівлі. Застосовують його тимчасово — з 2022 року строком на 10 років. Протягом цього періоду встановлюються особливості здійснення процедур закупівлі товарів, перелік яких визначений у п.п. 2 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. грн (детально див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 31/2022, с. 13).

Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Правила здійснення закупівель визначено п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922.

Окрім цього, з 19.10.2022 на час воєнного стану і протягом 90 днів після його припинення враховується ще й п. 3 Особливостей № 1178.

Отже, замовник і тепер здійснює закупівлю товарів, визначених п.п. 2 п. 61 розд. X Закону № 922, виключно якщо їхній ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує показники, визначені п.п. 1 п. 61 цього ж розділу.

Також до 09.04.2024 (дня набуття чинності постановою, що її коментуємо) в разі здійснення закупівель робіт або послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів, визначених п.п. 2 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922, процедури закупівлі таких робіт чи послуг здійснювалися з урахуванням п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922, тобто із застосуванням ступеня локалізації виробництва. Це передбачено п.п. 4 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922.

Постановою, що коментується, абз. 3 п. 3 Особливостей № 1178 викладено в новій редакції та передбачено, що під час здійснення публічних закупівель в умовах воєнного стану замовники продовжують застосовувати положення п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922крім вищевказаного п.п. 4 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922.

Але радіти зарано, адже другим реченням абз. 3 п. 3 Особливостей № 1178 визначено, що в разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів, визначених п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922, вартість яких у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує вартісні межі, визначені цим пунктомзакупівля таких робіт чи послуг здійснюється із застосуванням локалізації.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Тобто локалізація для товарів у складі робіт і послуг залишається, але тепер з певними послабленнями — вона застосовується, лише якщо вартість таких товарів дорівнює або перевищує 200 тис. грн.

ЦЗО Як і раніше, відповідно до п. 7 Особливостей № 1178 централізовані закупівельні організації (далі — ЦЗО), зокрема утворені під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, організовують і проводять в інтересах замовників відкриті торги (далі — ВТ) і закупівлі за рамковими угодами, а також можуть формувати та супроводжувати е-каталог.

Однак, враховуючи специфіку воєнного стану та умови відновлення населених пунктів та об’єктів інфраструктури, вищевказаний пункт наразі розширено та додатково передбачено, що за рішенням Кабміну ЦЗО, що утворюється під час дії правового режиму воєнного стану в Україні та належить до сфери управління Агентства відновлення, може здійснювати закупівлі послуг та/або робіт в інтересах замовників шляхом проведення ВТ відповідно до Особливостей № 1178 та закупівель за рамковими угодами відповідно до умов, визначених Законом № 922.

У такому рішенні КМУ може визначати:

  • перелік послуг та/або робіт (видів робіт), закупівля яких через ЦЗО є обов’язковою;
  • перелік замовників, в інтересах яких проведення відкритих торгів зазначеною організацією є обов’язковим.

У разі ухвалення такого рішення Агентство відновлення має забезпечити фінансування діяльності ЦЗО за кошти державного бюджету або інші кошти.

Закупівля лікарських засобів На підставі коментованої постанови дещо відкориговано умови закупівель певних лікарських засобів. Зокрема, відповідно до оновленого п. 111 Особливостей № 1178 у разі коли замовники, які є закладами охорони здоров’я або структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій, здійснюють закупівлі лікарських засобів, які в установленому законом порядку зареєстровані в Україні, та медичних виробів за переліком згідно з додатком 1 до Особливостей № 1178, вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн, такі закупівлі здійснюються з використанням е-каталогу.

В зв’язку з цим назву додатка 1 до Особливостей № 1178 було змінено.

«Євроторги» Новим п. 121 Особливостей № 1178 передбачено право замовників здійснювати «євроторги» щодо закупівлі товарів, послуг, робіт незалежно від їх вартості, однак з урахуванням положень абз. 2 п. 4, пп. 19, 27, 43, абз. 9 п. 44 та п. 47 Особливостей № 1178.

Винятки Відповідно до оновленого п.п. 19 п. 13 Особливостей № 1178 замовники не зможуть закуповувати послуги, пов’язані зі створенням інструментів страхування, перестрахування та/або відшкодування збитків від воєнних ризиків торгових суден, задіяних у перевезенні українських експортних товарів, на підставі цього підпункту. Водночас у цій нормі з’явилася можливість не застосовувати ВТ для закупівлі послуг, пов’язаних із гарантіями, кредитами або грантами.

Зміни в строках На підставі коментованої постанови змін зазнали терміни оприлюднення оголошення і тендерної документації (далі — ТД), а також подання тендерної пропозиції. Відтепер замовник має оприлюднити оголошення про проведення ВТ і тендерну документацію:

  • на закупівлю товарів, послуг — не пізніше ніж за 7 днів;
  • на закупівлю робіт — не пізніше ніж за 14 днів.

Відповідних змін зазнав і п. 34 Особливостей № 1178, що визначає строки подання тендерних пропозицій (ТП).

До речі, ТД не має містити вимог, що обмежують нижню межу ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі (оновлений п. 28 Особливостей № 1178).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Окрім зазначеного, відповідно до оновленого п. 54 Особливостей № 1178 замовники можуть вносити зміни до ТД та/або оголошення про проведення ВТ.

Замовник має право зробити це:

  • з власної ініціативи;
  • у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю;
  • за результатами звернень;
  • на підставі рішення органу оскарження.

У разі внесення змін до ТД та/або оголошення про проведення ВТ строк для подання ТП продовжується замовником в ЕСЗ, а саме — в оголошенні про проведення відкритих торгів у такий спосіб, щоби з моменту внесення змін до ТД та/або оголошення про проведення ВТ до завершення кінцевого строку подання ТП залишалося не менше 4 днів.

Раніше така можливість передбачалася лише для ТД.

ДО ВІДОМА. Тут варто звернути увагу на ще один момент. Майже традиційно п. 2 коментованої постанови визначено, що закупівлі, розпочаті до набрання чинності цією постановоюзавершуються в порядку, що діяв до набрання чинності цією постановою.

Водночас відповідно до ч. 3 ст. 5 ЦКУ4, якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов’язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Тож у разі виникнення однієї з визначених п. 54 Особливостей № 1178 підстав замовник вже з 09.04.2024 може вносити відповідні зміни до оголошень про ВТ.

Підстави для відхилення Змін зазнав і п. 47 Особливостей № 1178. З нього виключено абз. 14, який передбачав, що замовник може ухвалити рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у ВТ і відхилити ТП учасника процедури закупівлі в разі, коли учасник процедури закупівлі не виконав свої зобов’язання за раніше укладеним договором про закупівлю із цим самим замовником, що призвело до його дострокового розірвання, і було застосовано санкції у вигляді штрафів та/або відшкодування збитків протягом трьох років з дати дострокового розірвання такого договору. Натомість таку саму вимогу внесено до підстав для відхилення згідно з п.п. 2 п. 45 Особливостей № 1178.

Також на підставі коментованої постанови унормовано деякі питання закупівель енергосервісу. Відповідних змін зазнали пп. 69 та 70 Особливостей № 1178.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку