Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Закупівля продуктів харчування в е-каталозі та заборона придбання товарів з Ірану: вивчаємо чергові зміни до Особливостей № 1178

(коментар до постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178» від 09.02.2024 № 131)

17 лютого, 2024

Людмила Линник, консультант газети «Бухгалтерія: бюджет», юрист

Постановою, що її коментуємо, внесено чергові зміни до Особливостей № 11781.

Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Однак стосуються вони й роботи в Prozorro Market, щоправда, лише для певної категорії замовників.

Далі — детальніше.

Заборони

Нагадаємо, що для всіх категорій закупівель п. 2 постанови від 12.10.2022 № 1178 встановлено заборону здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у резидентів Російської Федерації/Республіки Білорусь чи створених ними юросіб. Тепер цю норму знов уточнено та розширено.

З 13.02.2024 (дати набуття чинності коментованою постановою) замовникам заборонено здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у:

  • громадян Російської Федерації/Республіки Білорусь/Ісламської Республіки Іран (крім тих, що проживають на території України на законних підставах);
  • юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь/Ісламської Республіки Іран;
  • юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, яких є Російська Федерація/Республіка Білорусь/Ісламська Республіка Іран, громадянин Російської Федерації/Республіки Білорусь/Ісламської Республіки Іран (крім тих, що проживають на території України на законних підставах), або юридичних осіб, утворених та зареєстрованих відповідно до законодавства Російської Федерації/Республіки Білорусь/Ісламської Республіки Іран, крім випадків, коли активи в установленому законодавством порядку передано в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Відповідна підстава є обов’язковою для відхилення пропозицій учасників відкритих торгів (оновлений п. 44 Особливостей № 1178).

ДО ВІДОМА! Підтвердити відповідні відомості можна, використовуючи інформацію з ЄДР, а також шляхом надання документів, передбачених відповідно до Закону про громадянство2.

Закон України «Про громадянство України» від 18.01.2001 № 2235-III.

Також відповідно до оновленого абз. 3 п. 2 постанови від 12.10.2022 № 1178 замовникам, як і раніше, заборонено здійснювати публічні закупівлі товарів походженням з Російської Федерації/Республіки Білорусь/Ісламської Республіки Іран, за винятком товарів походженням з Російської Федерації/Республіки Білорусь, необхідних для ремонту та обслуговування товарів, придбаних до набрання чинності постановою від 12.10.2022 № 1178.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! З огляду на зміни заборона на придбання товарів походженням з Ісламської Республіки Іран поширюється навіть на випадок потреби їх придбання для ремонту і обслуговування. Наразі невідомо, чи зроблено це свідомо під час внесення змін або ж щось недогледіли, але факт залишається фактом — незалежно від часу придбання товару іранського походження придбати запчастини до нього з 13.02.2024 не можна.

Е-католог

Через 30 днів із дня опублікування постанови, що коментується, а саме з 14.03.2024, запрацюють підпункти 1, 2, 4 і 5 п. 2 Змін, затверджених цією постановою, які, своєю чергою, передбачають внесення змін до Особливостей № 1178 і обов’язок, зокрема закладів освіти, охорони здоров’я та інших замовників, що придбають продукти харчування, певні з них закуповувати виключно в е-каталозі.

Зокрема, Особливості № 1178 доповнено новим п. 112 та передбачено, що в разі коли замовники здійснюють закупівлі продуктів харчування за переліком згідно з додатком 2вартість предмета закупівлі яких становить або перевищує 100 тис. грн, такі закупівлі здійснюються з використанням е-каталогу відповідно до Порядку № 8223 з урахуванням положень, визначених цими Особливостями.

Порядок формування та використання електронного каталогу, затверджений постановою КМУ від 14.09.2020 № 822.

У разі коли закупівля з використанням е-каталогу шляхом запиту пропозицій постачальників не відбулася, замовник здійснює закупівлю шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному Особливостями № 1178не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі, або ж знову шляхом запиту пропозицій постачальників в е-каталозі відповідно до Порядку № 822, з урахуванням цих Особливостей.

Відповідно, з’явився у Особливостей № 1178 і додаток 2, яким визначено відповідний перелік продуктів, який теж застосовуватимуть замовники з 14.03.2024.

Як зазначено на сайті ЦЗО ДУ «Професійні закупівлі» — організації, що проводить централізовані закупівлі, зі слів заступниці Міністра економіки Надії Бігун, міністерство проаналізувало, який набір продуктів найчастіше закуповують заклади освіти, медичні заклади, і запропонувало відповідні зміни з метою полегшення роботи і замовників, і постачальників. До переліку товарів, що їх мають закуповувати за каталогом, внесено, зокрема, м’ясо — курятину, свинину, яловичину, заморожену рибу, яйця, молоко та молочні продукти, зокрема й сметану та кефір, сирні вироби, цукор буряковий, макарони, борошно та різні крупи, овочі та фрукти — капусту, буряк, моркву, яблука, картоплю та ін.

Загалом закупівлі в е-каталозі дійсно зручніші й щодо відбору постачальників, і щодо часу проведення закупівлі. Тож залишається сподіватись, що для всіх позицій постачальників не бракуватиме.

Що робити з розпочатими закупівлями?

Закупівлі, розпочаті до набрання чинності коментованою постановою, завершуються в порядку, що діяв до набрання чинності цією постановою. Це прямо передбачено п. 3 постанови, що її коментуємо.

Тож договори, укладені до 13.02.2024 для закупівель товарів у Ірану і робіт та послуг у його резидентів, виконуються до завершення строку їхньої дії.

А закуповувати продукти харчування до 14.03.2024 можна за старими правилами. Так само, як і завершувати ті закупівлі, які будуть розпочаті й не завершені станом на 14.03.2024.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку