Статті

Д

Доплати за використання деззасобів: нюанси встановлення в освітніх закладах

Які доплати встановлюються машиністам з прання білизни, підсобним робітникам та іншим працівникам за роботу з використанням дезінфікуючих засобів?

17 грудня, 2018
Тема: Освіта

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№ 47
 
Ольга Гаращук, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки

Доплата без атестації Відповідно до абз. «ґ» п.п. 3 п. 4 наказу № 5571 за використання в роботі дезінфікуючих засобів працівникам установлюється доплата у розмірі 10 % посадового (місячного) окладу. Нормативно (у тому числі наказом № 557) не передбачено, що для встановлення такої доплати вимагається атестація робочих місць. Отже, дану доплату встановлюють за наказом керівника без проведення такої атестації.

Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

ДО ВІДОМА. Всі нюанси встановлення такої доплати ми розглядали в матеріалі «Доплати за використання деззасобів та прибирання туалетів: нюанси» (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 7/2017, с. 23. — Прим. ред.).

Доплата з атестацією Згідно з п. 33 Інструкції № 1022 керівники закладів і установ освіти за погодженням з профспілковими комітетами можуть встановлювати доплати робітникам, спеціалістам та службовцям, які зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, у розмірі до 12 % тарифної ставки (посадового окладу) в порядку і на підставі переліку робіт, передбачених у додатку 9 до цієї Інструкції.

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.1993 р. № 102.

Підпунктами 1.156 та 1.159 додатка 9 до Інструкції № 102 передбачено, що роботи з використанням миючих і дезінфікуючих засобів; з хлорування води, з виготовленням дезінфікуючих розчинів, а також з їх використанням, віднесено до видів робіт з важкими і шкідливими умовами праці, на яких встановлюються доплати у розмірі до 12 % посадового окладу.

Зазначені доплати за несприятливі умови праці встановлюються за результатами атестації робочих місць відповідно до Положення про порядок установлення доплат за несприятливі умови праці, викладеного в додатку 9 до Інструкції № 102. При цьому слід зазначити, що право на встановлення доплати за несприятливі умови праці виникає у працівника не за посадою, яку він обіймає, а за виконання відповідних видів робіт, які в додатку 9 до Інструкції № 102 визнано важкими та шкідливими умовами праці або особливо важкими та шкідливими умовами праці. Конкретні розміри доплат та тривалість їх виплати працівникам, які виконують такі види робіт, установлюються наказом керівника3.

Пунктом 7.2.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016–2020 роки передбачено включення до колективних договорів закладів освіти і науки зобов’язань щодо здійснення доплат працівникам за роботу у шкідливих і важких умовах праці.

Чи можливі дві доплати? Нормативні акти не містять положень, які б обмежували отримання працівниками кожної з зазначених вище доплат.

Тому за виконання машиністами з прання білизни, підсобними робітниками та іншими працівниками робіт з використанням дезінфікуючих засобів вони мають право на отримання двох доплат:

  • в розмірі 10 % до посадового окладу без проведення атестації робочого місця;
  • в розмірі до 12 % посадового окладу (ставки заробітної плати) за результатами проведення атестації робочих місць відповідно до Порядку додаткової оплати за несприятливі умови праці в установах і організаціях системи освіти, наведеного у додатку 9 до Інструкції № 102.

Мінзарплата Частиною 2 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР встановлено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються, зокрема, доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я. Такі доплати виплачуються понад розмір мінімальної заробітної плати (у 2018 році — 3723,00 грн).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку