Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Чергові зміни в роботі з Прозорро.Маркетом та розширення переліку винятків в Особливостях № 1178

(коментар до постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 822 і від 12 жовтня 2022 р. № 1178» від 31.10.2023 № 1135)

10 листопада, 2023

Людмила Линник, юрист газети «Бухгалтерія: бюджет»

Не минає й місяця, щоб до закупівельної нормативки не вносили змін. І ось ми коментуємо чергові такі нововведення, внесені коментованою постановою до Порядку № 8221 та до Особливостей № 11782, які набрали чинності 02.11.2023. Що ж змінилося цього разу?

Порядок формування та застосування електронного каталогу, затверджений постановою КМУ від 31.10.2023 № 1185.
Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів із дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Розглянемо детальніше.

Зміни до Порядку № 822

Змін, внесених в цей документ, небагато.

По-перше, в оновленому п. 57 Порядку № 822 відтепер передбачено більш жорсткі вимоги щодо вибору замовником характеристик для бажаних ним товарів. Так, відповідно до абз. 2 п. 57 Порядку № 822 в запиті пропозицій постачальників (далі — ЗПП) щодо закупівлі товару замовник може визначити виключно інформацію про характеристики товару та їхні допустимі значення в межах специфікації товару, визначеної адміністратором. ЗПП не має містити вимог до постачальника та інших документів, які не передбачені Порядком № 822.

Крім цього, новий абз. 3 п. 57 Порядку № 822 передбачає, що ЗПП має містити проєкт договору з обов’язковим зазначенням підстав та в разі потреби із зазначенням порядку змін його умов. Проєкт договору не має містити характеристик товару, що не визначені ЗПП з урахуванням положень абз. 2 цього пункту.

Отже, вимоги до предмета договору мають чітко відповідати ЗПП, а підстави і порядок змін до договору мають бути закладені в самому договорі. Умови договору не можуть відрізнятися від умов, визначених замовником у ЗПП, зокрема у проєкті договору, що є складовою частиною ЗПП, та/або пропозиції переможця відбору, крім випадку зменшення ціни договору без зміни обсягу (оновлений абз. 3 п. 66 Порядку № 822).

По-друге, жорсткішими стають і вимоги щодо підстав для відхилення пропозиції учасника в разі його відмови від підписання договору. Оновленим п.п. 2 п. 64 Порядку № 822 передбачено, що тепер потрібна письмова відмова учасника від укладення договору на умовах, визначених замовником не просто в ЗПП, а і, зокрема, у проєкті договору, що є складовою частиною ЗПП. Формальне уточнення, та все ж.

По-третє, скорочено строк на укладення договору. Відповідно до п. 66 Порядку № 822 замовник укладає договір з переможцем відбору не пізніше ніж через п’ять календарних днів із дня визначення електронною системою закупівель постачальника переможцем відбору.

І лише в разі обґрунтованої потреби строк для укладення договору може бути продовжений до 10 календарних днів. Що це за обґрунтовані потреби, в Порядку № 822 не уточнюється. Вочевидь, визначення поважності причин і їх обґрунтування лягають на плечі сторін, а особливо замовника, бо саме йому доведеться пояснювати такі причини перевіряльникам. Чекаємо, можливо, будуть рекомендації Мінекономіки щодо цього питання.

Як виглядають строки в ЗПП з урахуванням зазначених змін, див. в таблиці.

Строки в ЗПП з урахуванням коментованих змін

Строк

Призначення

Норма

5 робочих днів

Строк для оприлюднення річного плану та змін до нього

Стаття 4 Закону № 922 ​1

2 робочі дні

Мінімальний строк, що може бути встановлений замовником, для подання постачальником ціни пропозиції

Пункт 57 Порядку № 822

5 календарних днів (10 днів в обґрунтованих випадках)

Строк на укладення договору з переможцем відбору з дня визначення ЕСЗ постачальника переможцем відбору

Пункт 66 Порядку № 822

3 робочі дні

Строк для оприлюднення договору про закупівлю з усіма додатками (закупівлі від 100 тис. грн)

Абзац 2 п. 10 Особливостей № 1178

Строк для оприлюднення звіту про договір, укладений без використання ЕСЗ (закупівлі до 100 тис. грн)

Пункт 68 Порядку № 822

Строк для оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору

Абзац 4 п. 10 Особливостей № 1178

20 робочих днів

Звіт про виконання договору про закупівлю; відлік ведуть із дня виконання сторонами договору про закупівлю або закінчення строку дії договору про закупівлю за умови його виконання сторонами або його розірвання (закупівлі від 100 тис. грн).

Пункт 4 Особливостей № 1178

1. Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Зміни до Особливостей № 1178

Що стосується змін до Особливостей № 1178, то їх теж небагато. І зачепили вони лише два пункти: 12 та 13.

Зміни  до  п. 12 Особливостей № 1178 Зміни, внесені коментованою постановою до цього пункту, синхронізовано зі змінами до Порядку № 822. Так, в ЗПП щодо предмета закупівлі товару, вартість якого є меншою ніж 500 тис. грн, замовник може визначити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення в межах специфікації товару, визначеної адміністратором е-каталогу. А ЗПП щодо предмета закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 500 тис. грн, здійснюється відповідно до специфікації товару, сформованої адміністратором е-каталогу, яка не передбачає можливості замовника самостійно визначати інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення.

Тож для товарів вартістю до 500 тис. грн жодних додаткових характеристик в примітках не буде, і замовник зможе вказувати конкретну торгову марку, лише якщо така можливість буде передбачена адміністратором в межах визначеної ним специфікації.

Для закупівель понад 500 тис. грн замовники будуть використовувати лише ті характеристики, що будуть наявні в переліку, наданому адміністратором каталогу. Проте обмеження щодо мінімум двох пропозицій від постачальників при закупівлі в такому випадку виключено. Закупівля відбудеться, навіть якщо до замовника прийде лише один постачальник.

Зміни до п. 13 Особливостей №1178 Зміни, як завжди, не для широкого загалу, оскільки цей пункт містить винятки із загальних правил для закупівель воєнного часу. Коментованою постановою його розширено ще двома підставами. Зокрема, додатково до винятків, які вже існують, додали таке. Придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або е-каталогу для закупівлі товару в разі, коли:

  • здійснюється закупівля програмного забезпечення, засобів зв’язку, пристроїв та засобів мережевої безпеки та інших засобів захисту технічної та інформаційної інфраструктури Апаратом РНБО для забезпечення функціонування та розвитку Головного ситуаційного центру України в разі, коли інформація, що має бути оприлюднена в оголошенні про проведення відкритих торгів та/або в тендерній документації, є інформацією з обмеженим доступом або коли її розголошення під час дії правового режиму воєнного стану може нести загрозу національній безпеці (новий п.п. 17);
  • здійснюється закупівля природного газу суб’єктом ринку природного газу, на якого КМУ покладено спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (новий п.п. 18).

04.11.2023 набула чинності постанова КМУ від 02.11.2023 № 1140, яка до цього пункту додала ще такий виняток: здійснюється закупівля послуг, пов’язаних зі створенням або залученням фінансових інструментів, а також послуг, пов’язаних зі створенням інструментів страхування, перестрахування та/або відшкодування збитків від воєнних ризиків торгових суден, задіяних у перевезенні українських експортних товарів (новий п.п. 19).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку