Статті

«

«ПРОФЕСІЙНИЙ БУХГАЛТЕР»:
Переказ грошей між рахунками ФОП-єдинника: що з доходом?

mail  Чи вважається доходом ФОП — платника ЄП групи 3 без ПДВ (за ставкою ЄП 5 %) переказ грошей між рахунками такого ФОП з метою поповнення обігових коштів?

Вимоги законодавства Передусім нагадаємо заяложені істини, які визначені податковим законодавством та спираючись на які податківці зазвичай будують відповіді на подібні запитання платників:

Доходом ФОП-єдинника є будь-який дохід 1, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

Див. також матеріал «Доходи платника єдиного податку» // «ПБ», № 17/2022, с. 17.

До складу доходу ФОП-єдинника також включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), наданих єдиннику на підставі укладених письмових договорів, які не передбачають грошової чи іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) (абз. 1 та 2 п. 292.3 ПКУ).

До доходу ФОП-єдинника не включаються (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ):

  • отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті;
  • страхові виплати і відшкодування;
  • доходи у вигляді бюджетних грантів;
  • доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

Також не є доходом єдинника суми податків, зборів, утримані / нараховані при виконанні функцій податкового агента, та суми ЄСВ, нараховані відповідно до закону (п. 292.10 ПКУ). Крім того, перелік доходів, які також не відносяться до складу доходу єдинника, визначає п. 292.11 ПКУ.

Датою отримання доходу є дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі та/або дата підписання акта приймання-передання безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (абз. 1 п. 292.6 ПКУ).

Спираючись на наведені вище положення ПКУ, податківці свого часу в УПК № 1183 2узагальнили висновок, що кошти, які надійшли на рахунок, який фізособа відкрила для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу такого ФОП-єдинника з урахуванням ст. 292 ПКУ.

Узагальнююча податкова консультація щодо порядку визначення складу доходів суб’єктів господарювання — фізичних осіб — платників єдиного податку, затверджена наказом ДПС України від 24.12.2012 № 1183.

Проте на цьому ще зарано ставити крапку. Повернемося, власне, до запитання: коли саме кошти, які «заходять» з іншого рахунку ФОП на його «підприємницький» рахунок, вважатимуться доходом? Зазначимо, що тут все залежить переважно від декількох факторів: з якого рахунку здійснюється переказ коштів — власного (відкритого фізособою для власних потреб) чи іншого, «підприємницького» (наприклад, відкритого ФОП в іншому банку) та чи були ці кошти вже враховані ФОП в обліку, тобто вже включені до складу доходу.

Переказ коштів з власного рахунку на «підприємницький» рахунок Порядок відкриття та закриття рахунків банками та іншими надавачами платіжних послуг регулюється Інструкцією № 162 3. Зокрема, п. 10 розд. І Інструкції № 162 визначено, що фізособи відкривають окремі рахунки для здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності та для власних потреб.

Інструкція про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затверджена постановою Правління НБУ від 29.07.2022 № 162.

Крім того, згідно з абз. 3 п. 24 розд. І Інструкції № 162 забороняється використовувати поточні, платіжні рахунки фізосіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними, платіжними рахунками в національній валюті фізичних осіб — резидентів здійснюються платіжні операції відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Простіше кажучи, ФОП не може використовувати свій рахунок фізособи для здійснення підприємницької діяльності, тобто, наприклад, не може отримувати на такий власний рахунок оплату за товари (роботи, послуги), які він реалізовує / надає в межах своєї діяльності як ФОП. Проте це не означає, що за потреби ФОП не може поповнювати свій «підприємницький» рахунок власними коштами. Так, згідно з ч. 1 ст. 52 та ч. 1 ст. 320 ЦКУ ФОП відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, всім своїм майном та має право використовувати своє майно для здійснення своєї підприємницької діяльності з урахуванням певних обмежень, встановлених законом. Тож, використовувати власні грошові кошти в підприємницькій діяльності законодавство не забороняє. Схожого висновку дійшли й судді Касаційного адміністративного Суду Верховного Суду в постанові від 03.05.2022 у справі № 824/348/20-а:

ЦИТАТА. «<…> Зі змісту наведених норм права слідує, що фізична особа — підприємець для здійснення підприємницької діяльності вправі використовувати не тільки отриманий нею дохід, але й інше належне їй на праві власності майно, крім визначених законом випадків, в тому числі власні чи запозичені готівкові кошти. Будь-які законодавчі заборони щодо використання готівкових коштів відсутні <…>».
(витяг з постанови Касаційного адміністративного Суду Верховного Суду
від 03.05.2022 у справі № 824/348/20-а)

Проте таке поповнення «підприємницького» рахунку власними коштами (чи то в готівковій, чи то в безготівковій формі) податківці вважатимуть доходом такого ФОП-єдинника. Так, наприклад, в ІПК ДПС України від 15.02.2023 № 328/ІПК/99-00-24-03-03-06 податківці наголосили, що кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок, який фізособа відкрила для здійснення підприємницької діяльності, та які є коштами такої фізособи, отриманими не від підприємницької діяльності, включаються до доходу ФОП-єдинника з урахуванням вимог ст. 292 ПКУ. Подібна позиція не є новою, адже ще в згаданій вище УПК № 1183 податковий орган так само категорично ставився до наявного доходу у ФОП-єдинника в разі внесення власних коштів. Схожу думку містить також ІПК ДПС України від 18.11.2021 № 4402/ІПК/99-00-04-03-03-06 та чинне роз’яснення в категорії 107.01.03 ЗІР. Водночас податківці допускають, що в разі внесення у звітному податковому періоді готівки, яка вже була врахована в обліку такого ФОП та яка не перевищує суми виручки за певний період, така сума повторно не включається до доходу ФОП-єдинника за умови зазначення в платіжному документі призначення платежу «виручка за певний період» та сплати ЄП з такого доходу.

Отже, якщо з власного рахунку ФОП поповнює свій «підприємницький» рахунок, то, ймовірно, з цієї суми доведеться сплатити ЄП. Інакше слід бути готовими доводити податковому органу, що ця сума вже була врахована в обліку, а отже, з неї був сплачений ЄП.

Нагадаємо, що дохід ФОП-єдинника визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ (п. 292.13 ПКУ). Зокрема, згідно з п. 296.1 ПКУ ФОП — платники ЄП групи 3, які не є платниками ПДВ, ведуть облік доходів у довільній (паперовій або електронній) формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Переказ коштів між «підприємницькими» рахунками Насправді тут ситуація більш прозора. Так, якщо ФОП має декілька «підприємницьких» рахунків, то суми коштів, які надходять на такі рахунки від здійснення продажу товарів (робіт, послуг) у місяці їх отримання, мають бути:

  • відображені в довільній Формі обліку доходів, яку веде ФОП;
  • включені до складу доходу ФОП-єдинника, на підставі пп. 292.1, 292.6 ПКУ.

А отже, якщо такі кошти з одного «підприємницького» рахунку перераховуються на іншій «підприємницький» рахунок, то повторно включати їх до доходу ФОП, на нашу думку, не потрібно. Щоправда, раніше податківці додавали, що таке перерахування має здійснюватися після сплати податків, зборів, інших платежів. Подібне роз’яснення містилося в категорії 107.01.10 ЗІР, проте наразі воно переведене до категорії нечинних у зв’язку зі змінами, внесеними Законом № 2654 4в п. 296.1 ПКУ в частині оподаткування е-резидентів. А нового, на жаль, податківці ще не оприлюднили. Припускаємо, що їхня думка залишиться незмінною, адже податківці аргументують це твердження, зокрема, ст. 44 ГКУ, відповідно до якої, підприємництво здійснюється на основі, зокрема, вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів» від 06.10.2022 № 2654-IX.

ВИСНОВОК. Для того щоб сума коштів, перерахована на «підприємницький» рахунок, не потрапила в дохід ФОП-єдинника, потрібно буде доводити, що з неї вже був сплачений ЄП. Водночас, якщо перерахування відбувається з власного рахунку фізособи, довести таке оподаткування буде складно. Як свідчить наведене вище роз’яснення, податківці лояльно дивляться на перерахування сум виручки між «підприємницькими» рахунками, а от рахунок звичайної фізособи не можна використовувати в підприємницькій діяльності.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку