Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Замовник перебуває на території можливих бойових дій. Чи може він укладати прямі договори закупівель, зважаючи на цю обставину?

04 березня, 2023

Чи може замовник застосувати під час закупівлі пп. 2 п. 13 Особливостей № 1178, якщо він перебуває на території, де можливі бойові дії?

Відповідно до пп. 2 п. 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 р. № 1178 (далі — Особливості № 1178), придбання замовниками:

  • товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн;
  • послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн;
  • робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або е-каталогу для закупівлі товару в разі, коли замовник перебуває в районі проведення воєнних (бойових) дій на момент прийняття рішення про здійснення закупівлі або її здійснення.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджується Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Згідно з абз. 3 п. 1 постанови КМУ від 06.12.2022 р. № 1364 до територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, включаються території можливих бойових дій та території активних бойових дій. Такий перелік оновлюється в разі потреби, але не рідше ніж двічі на місяць (абз. 15 п. 1 постанови № 1364). У ньому також визначаються дата початку та дата завершення бойових дій (дата виникнення та припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації.

Виходячи з вищенаведеного Мінекономіки вважає, що замовник може підтверджувати підставу для застосування пп. 2 п. 13 Особливостей № 1178, за наявності якої замовник укладає договір про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або е-каталогу, зокрема в разі, якщо замовник перебуває в підрозд. 2 «Території активних бойових дій» розд. І «Території, на яких ведуться (велися) бойові дії» відповідного переліку та бойові дії на даній території не завершені на момент прийняття рішення про здійснення закупівлі або її здійснення. Про це міністерство зазначило у відповіді на запит № 1265/2022 на офіційному веб-сайті в розділі «Консультації з питань публічних закупівель».

Додатково такі підстави, на думку Мінекономіки, можуть бути підтверджені як внутрішніми документами (наприклад, наказом, розпорядженням, доповідною/службовою запискою, протоколом тощо), так і зовнішніми документами (наприклад, листом військової адміністрації, або військового командування, або компетентних органів влади, установ, підприємств, організацій тощо).

Таким чином, якщо замовник перебуває саме в зоні активних бойових дій згідно з переліком, затвердженим Мінреінтеграції, то він може скористатись своїм правом на виняток і укладання прямого договору, ухваливши відповідне рішення. Водночас, зважаючи на безпекову ситуацію та власні ризики, він може ухвалити і протилежне рішення — проводити закупівлю в електронній системі закупівель.

Людмила Линник, юрист газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку