Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Не проіндексували НГО землі: виправляємось хутчіш!

Як виправити декларацію із земельного податку, якщо не проіндексували НГО? Потрібно подати Звітну нову? У ній ставити все правильно чи коригувати помилкові дані?

20 лютого, 2023

Олена Лозова, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Про правила заповнення і подання звітності з плати за землю на 2023 рік ми розповідали в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 5/2023, с. 14.

Для відповіді на ваше запитання слід нагадати, що згідно з п. 271.1 ПКУ1 базою оподаткування земельним податком є, зокрема, нормативна грошова оцінка (НГО) земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ст. 289 ПКУ.

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Значення коефіцієнта індексації НГО земель за 2022 рік становить (див. лист Держгеокадастру від 12.01.2023 р. № 6-28-0.222-323/2-23):

  • для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) — 1,0;
  • для земель і земельних ділянок (крім сільськогосподарських угідь) — 1,15.

Проіндексувати НГО для розрахунку земельного податку на поточний рік можна було:

  • або самостійно, помноживши значення НГО земельної ділянки з минулорічної декларації на відповідний коефіцієнт;
  • або отримавши оновлений витяг про НГО вашої ділянки через електронні сервіси Держгеокадастру чи Центр надання адміністративних послуг.

Причому ми рекомендували другий спосіб, бо саме він гарантував всім платникам податку достовірне визначення бази оподаткування.

Якщо ж із певних причин до вашого розрахунку земельного податку потрапила непроіндексована величина НГО, виходить, ви припустились помилки, яку слід виправити. Залежно від того, наскільки оперативно ви відреагуєте на наші поради, таке виправлення можна провести двома способами. Якщо встигаєте до граничного строку подання декларації, подайте її з типом «Звітна нова». Якщо не встигаєте — подайте її з типом «Уточнююча».

Нагадаємо, що граничним строком подання декларації з плати за землю на 2023 рік є 20 лютого.

1. Подання звітної нової декларації. Декларацію зі статусом «Звітна нова» заповнюють так само, як звітну, але без помилок. Помилкова декларація зі статусом «Звітна» стає недійсною і після настання граничного строку сплати грошового зобов’язання виключається з інтегрованої картки платника (ІКП). Своєю чергою, декларація зі статусом «Звітна нова» з правильними даними приймається до обліку (консультація в категорії 129.02 ЗІР).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо після подання декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то так званий самоштраф за заниження податкових зобов’язань не застосовується (абз. 7 п. 50.1 ПКУ).

2. Подання уточнюючої декларації. Навіть у разі заниження податкових зобов’язань ви зараз маєте право уточнити «земельну» декларацію на 2023 рік без нарахування та сплати самоштафу. Таке послаблення для платників податків у разі самостійного виправлення ними помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припадають на період дії воєнного стану, прописано в п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Таким чином, з фінансової точки зору не має значення, який із двох запропонованих способів ви оберете. А от з точки зору заповнення звітності другий спосіб дещо трудозатратніший.

Головна відмінність у заповненні уточнюючої декларації порівняно зі звітною новою: уточненка заповнюється правильними показниками, а потім визначаються суми, на які слід відкоригувати показники звітної декларації, в якій припустилися помилки. Але зупинятись на ньому не будемо, сподіваючись, що ви встигнете скористатися першим способом.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку