Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Облік приладів для вентиляції: які варіанти?

23 січня, 2023

Установа придбала припливно-витяжні системи вентиляції з рекуперацією тепла «PRANA-150» вартістю 18500,00 грн для встановлення у будівлях, де проживають внутрішньо переміщені особи. Підкажіть, будь ласка, на якому рахунку облікувати такі системи?

Бачимо 2 варіанти обліку залежно від того, чи є контроль установи над такими активами.

Варіант 1 — установа передає системи вентиляції і втрачає контроль над ними. Зазвичай це відбувається, коли будівлі, де встановлюють таку вентиляцію, не належать установі. У такому разі необхідно списати всі передані речі. Якщо передача не передбачає виникнення в отримувача жодних зобов’язань, то вартість переданих речей визнають витратами за необмінними операціями. (рахунок 85).

Варіант 2 — установа встановлює системи вентиляції у власних будівлях, контроль залишається. У такому разі можна відобразити в обліку встановлення вентиляції за однією з таких схем:

а) поліпшення будівлі. Тоді на суму всіх матеріалів, робіт збільшують первісну вартість будівлі (1013). Така схема обліку підходить, якщо очікується, що встановлення системи вентиляції збільшуватиме корисність будівлі чи обсяг економічних вигід, отримуваних від експлуатації будівлі. І при цьому залишковий строк корисного використання будівлі суттєво НЕ відрізняється від строку корисного використання вентиляції. Тобто очікується, що вартість будівлі виростає при встановленні такої системи вентиляції та повна заміна такої системи вентиляції не відбуватиметься до кінця експлуатації будівлі;

б) окремий об’єкт основних засобів. Тоді сума всіх матеріалів, робіт формує первісну вартість нового об’єкта обліку. Його можна визнавати, наприклад, на субрахунку 1018 або 1118. Така схема обліку підходить, якщо залишковий строк корисного використання будівлі суттєво відрізняється від строку корисного використання вентиляції. Тобто очікується, що до кінця експлуатації будівлі доведеться один або кілька разів повністю замінити систему вентиляції.

Віднести всю вартість на витрати в періоді встановлення (субрахунок 8013, 8113) можна, лише якщо для установи вартість встановлення такої системи вентиляції є несуттєвою або ж встановлення є складовою поточного ремонту.

Любов Крута, експерт газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку