Статті

«

«МЕДИЧНА БУХГАЛТЕРІЯ»:
Особливості здійснення закупівель на період дії воєнного стану: роз’яснює Мінекономіки

(коментар до листа Мінекономіки «Щодо особливостей здійснення публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 08.12.2022 № 3323-04/78667-06)

10 січня, 2023

Альона Момот, юристка газети

Мінекономіки видало узагальнений лист відповідно до п. 4 постанови № 11781, підготовлений з урахуванням запитів суб’єктів сфери публічних закупівель, які надійшли на інформаційний ресурс Уповноваженого органу. Коментуючи цей лист, зупинимося на питаннях, не висвітлених на с. 13 газети «Медична бухгалтерія», № 21/2022.

Постанова КМУ «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 № 1178.

Ковідні закупівлі Міністерство констатувало: п. 3 1 та п. 3 7 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі2 визначають правила здійснення закупівель з огляду на ті події, у зв’язку з якими вони ухвалені. Тобто п. 3 1 — з огляду на карантин, а п. 3 7 — на воєнний стан.

Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Таким чином, у період дії воєнного стану під час закупівлі:

  • лікарських засобів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), які зазначені в Переліку № 10123, потрібно дотримуватися Порядку № 10124 (абз. 1 п. 3 1 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі);
  • вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів, витратних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 і медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для ЗОЗ, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, систем постачання медичних газів, необхідних для боротьби з COVID-19, перелік яких замовник формує самостійно (лист Мінекономіки від 30.09.2021 № 3304-04/47893-07), дія Закону про публічні закупівлі не поширюється (абз. 1 п. 3 1 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі);
Перелік лікарських засобів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ від 22.09.2021 № 1012.
Порядок проведення закупівель лікарських засобів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ від 22.09.2021 № 1012.

ДО ВІДОМА. За результатами таких закупівель оприлюднюються звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до ст. 10 Закону про публічні закупівлі (абз. 2 п. 3 1 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі).

  • товарів (крім лікарських засобів, вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів, витратних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 і медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для ЗОЗ, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, систем постачання медичних газів) та послуг, необхідних для боротьби з COVID-19, потрібно дотримуватися порядку, установленого Законом про публічні закупівлі для спрощених закупівель (абз. 4 п. 3 1 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі).

ВАЖЛИВО! Пункт 3 1 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі регулює закупівлі товарів, робіт і послуг на період дії карантину, установленого Кабміном відповідно до Закону № 16455. Наразі карантин із метою запобігання поширенню на території України COVID-19 продовжено до 30.04.2023 постановою № 14236.

Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-ІІІ.
Постанова КМУ «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» від 23.12.2022 № 1423.

Вимоги ст. 17 Закону про публічні закупівлі Згідно з абз. 3 п. 44 Особливостей № 11787 переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує 4 дні з дати оприлюднення в ЕСЗ повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в ЕСЗ документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених пп. 3, 5, 6 і 12 ч. 1 та ч. 2 ст. 17 Закону про публічні закупівлі.

Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Оригінал довідки в переможця з податкової замовник не вимагає.

Проте замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 № 2939-IV та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких вільний, або публічної інформації, що доступна в ЕСЗ, крім випадків, коли доступ до такої інформації обмежений на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів.

ДО ВІДОМА. На період дії воєнного стану міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, державні та комунальні підприємства, установи, організації, що належать до сфери їх управління, для забезпечення належного функціонування інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів, володільцями (держателями) та/або адміністраторами яких вони є, та захисту інформації, що опрацьовується в них, а також захисту державних інформаційних ресурсів можуть зупиняти, обмежувати роботу інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, а також публічних електронних реєстрів (пп. 4 п. 1 постанови № 2638).

Постанова КМУ «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану» від 12.03.2022 № 263.

Отже, якщо через вжиття додаткового заходу відповідно до постанови № 263 на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів реєстр закритий, тоді вимагається документальне підтвердження відповідної інформації від переможця процедури закупівлі.

В коментованому листі Мінекономіки посилається на свій лист від 23.06.2022 № 3323-04/40967-06, присвячений застосуванню ст. 17 Закону про публічні закупівлі у зв’язку з уведенням воєнного стану. Тоді Мінекономіки зверталося до суб’єктів, до компетенції та повноважень яких належить надання відповідної інформації, зокрема до МВС та НАЗК.

Так, НАЗК листом від 31.05.2022 № 23-06/12865-22 надало відповідь щодо функціонування Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, та отримання з нього інформації (далі — Реєстр корупціонерів). Наразі функції з перегляду відомостей стосовно фізичних та юридичних осіб, аналітичний блок Реєстру корупціонерів, а також формування та перевірка сформованих інформаційних довідок з Реєстру корупціонерів наразі тимчасово обмежені з метою забезпечити захист інформації. Ті можливості роботи з Реєстром корупціонерів, які пов’язані з пошуком і переглядом відомостей стосовно осіб, притягнутих до кримінальної, адміністративної та/або дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, перевірка сформованих інформаційних довідок, а також аналітичний блок Реєстру корупціонерів не будуть відновлені до моменту припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Своєю чергою, діє функція з формування інформаційних довідок з Реєстру корупціонерів в онлайн-режимі стосовно фізичних та юридичних осіб за допомогою їхніх кваліфікаційних електронних підписів та електронних печаток9.

Листом МВС «Про надання відомостей щодо наявності / відсутності судимості» від 23.05.2022 № 12655/16-2022 проінформовано, що відомості про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України, надаються у формі витягів з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості». Замовити такий витяг в електронній формі можна за посиланням10.

Таким чином, наразі інформацію про притягнення до кримінальної відповідальності, вчинення корупційних або пов’язаних із корупцією правопорушень можуть отримати лише переможці щодо себе.

Строк дії договору про закупівлю Законом про публічні закупівлі та Особливостями № 1178 строк дії договору не регулюється. Мінекономіки в коментованому листі підкреслило: строк дії договору замовник установлює самостійно, дотримуючись бюджетного й господарського законодавства загалом.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку