Статті

«

«ПРОФЕСІЙНИЙ БУХГАЛТЕР»:
«Електричне» звільнення від ПДВ: кого стосується, як та відколи застосовується?

(коментар до постанови КМУ «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита»  від 09.11.2022 № 1260 (далі — постанова № 1260) та  постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 16.11.2022 № 1288  (далі — постанова № 1288))

03 грудня, 2022

Від основ Відповідно до п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабміном на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном.

Крім того, п. 915 розд. XXI МКУ 1зобов’язав Кабмін визначити перелік товарів, які у карантинний період звільняються від сплати ввізного мита.

Митний кодекс України від 13.03.2012 № 4495-VI.

На виконання цих положень ПКУ та МКУ Кабмін ще в березні 2020 року затвердив Перелік № 224 2.

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 № 224.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Наразі постанови № 1260 та постанови № 1288 вносять зміни до Переліку № 224, а саме розширюють перелік товарів, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ та від сплати ввізного мита.

Що та відколи пільгується Далі відповімо на питання, на які саме товари та з якого саме моменту поширюються зазначені ПДВ-звільнення.

Тут важливо простежити хронологію подій:

11.11.2022 набрала чинності постанова № 1260, яка додала до підрозділу «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку № 224 товари, наведені в таблиці.

Товари, додані до Переліку № 224 відповідно до постанови № 1260

Код згідно з УКТ ЗЕД

Назва товару

8421 21 00 00

Обладнання та пристрої для фільтрування або очищення води*

8502

Електрогенераторні установки*

8504

Трансформатори (крім товарів цивільної авіації)*

8507 60 00 00

Акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми. Літій-іонні*

8535

Електрична апаратура для комутації або захисту електричних кіл чи для приєднання до електричних кіл або в електричних колах (наприклад, вимикачі, перемикачі, роз’єднувачі, запобіжники плавкі, блискавковідводи, обмежувачі напруги, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки та інші з’єднувачі, коробки з’єднання), для напруги понад 1000 В*

8536

Електрична апаратура для комутації або захисту електричних кіл чи для приєднання до електричних кіл або в електричних колах (наприклад, вимикачі, роз’єднувачі, перемикачі, реле, запобіжники плавкі, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки, патрони для ламп та інші з’єднувачі, коробки з’єднання), для напруги не більш як 1000 В; з’єднувачі для оптичних волокон, волоконно-оптичних джгутів або кабелів*

8537

Пульти, панелі, розподільні щити*

8546

Ізолятори*

ВАЖЛИВО! Постанова № 1260 додала до Переліку № 224 зазначені товари разом із виноскою такого змісту: «*Для віднесення товарів, зазначених у цьому підрозділі, до товарів, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування на додану вартість, повинно бути подано документи про відповідність, передбачені технічними регламентами, дія яких поширюється на такі товари, та нанесено на товар знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення, визначеними у таких технічних регламентах, або подано повідомлення Міненерго про введення в обіг таких товарів, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів».

17.11.2022 набрала чинності постанова № 1288, яка прибрала згадку про вимоги відповідності технічним регламентам щодо вищезазначених товарів, доданих до Переліку № 224 постановою № 1260. Крім цього, у відповідні Технічні регламенти також внесли зміни, які дозволяють до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 90 к. дн. після його припинення або скасування надавати на ринку та/або вводити в експлуатацію вищезазначену продукцію без наявності декларації про відповідність та без маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Тут є одна важлива ремарка: постанова № 1288 додала до пільгового переліку ще одну позицію: система безперебійного електроживлення (код УКТ ЗЕД 8501, 8502). Але щодо таких товарів залишили вимогу підтвердження їх відповідності технічним регламентам (абзац 1 примітки 3 Переліку № 224).

ВИСНОВОК. Звільнення від оподаткування ПДВ та сплати ввізного мита поширюється на будь-які операції з ввезення та/або постачання вищенаведених товарів (окрім систем безперебійного електроживлення), здійснені:

  • в період з 11.11.2022 по 16.11.2022 — стосовно товарів щодо яких подано документи про відповідність, передбачені технічними регламентами, та нанесено на товар знак відповідності або подано повідомлення Міненерго про введення в обіг таких товарів, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів;
  • в період з 17.11.2022 по останній день місяця, в якому закінчиться карантин на всій території України, — щодо будь-яких вищенаведених товарів незалежно від їх відповідності або невідповідності технічним регламентам.

Щодо систем безперебійного живлення, то їх ввезення та постачання пільгується починаючи з 17.11.2022 у разі наявності підтвердження дотримання технічних регламентів.

Зауважте, що відмовитися від пільги або зупинити її дію неможливо. Пільга діє незалежно від бажання сторін, умов договору або від того, хто є постачальником (виробником, імпортером) в операції.

Перехідні операції При оподаткуванні операцій із постачання товарів, які наразі увійшли до категорії пільгових, слід орієнтуватися на дату виникнення ПЗ. У загальному випадку це дата першої події (п. 187.1 ПКУ):

  • зарахування коштів;
  • або постачання товару.

ДО ВІДОМА. Проте слід також звертати увагу на п. 187.7 ПКУ. Так, якщо оплата відбувається за рахунок бюджетних коштів, то і ПЗ з ПДВ виникають на дату оплати незалежно від дати постачання.

Пільга діє лише для тих операцій, за якими дата виникнення ПЗ припадає на відповідний пільговий період, про який йшлося вище. Отже, якщо така дата настала раніше ніж 11.11.2022 або 17.11.2022 відповідно, то здійснена операція оподатковується ПДВ у загальному порядку!

Приклад 1. Підприємство здійснило операцію з постачання електрогенераторної установки.
Аванс від покупця отримано 10.11.2022, а відвантаження товару відбулось 11.11.2022 (товар відповідає технічним регламентам та на нього нанесено відповідний знак).

У такому разі перша подія, а саме зарахування коштів від покупця, відбулася до набрання чинності постановою № 1260. Отже, звільнення від оподаткування ПДВ на таку операцію не поширюється. Тобто операція оподатковується на загальних підставах за ставкою 20 %.

Приклад 2. Підприємство здійснило постачання трансформатора. Аванс від покупця отримано 16.11.2022, а відвантаження товару відбулось 17.11.2022 (документів про відповідність товару технічним регламентам немає).

На нашу думку, в цій ситуації ПДВ-звільнення також не діє, адже за відсутності документів щодо відповідності трансформатора технічним регламентам звільнення від ПДВ діє з дати набрання чинності постановою № 1288, тобто тоді, коли перша подія за операцією відбулася починаючи з 17.11.2022. Але тут бачимо, що отримання авансу (перша подія) відбулося до зазначеної дати. Отже, операція має оподатковуватися ПДВ на загальних підставах.

Приклад 3. За операцією з постачання електричного акумулятора підприємство отримало аванс 21.11.2022.
Відвантаження відбулось 22.11.2022.

У такому разі пільга вже працює. Операція з постачання акумулятора звільняється від оподаткування ПДВ незалежно від наявності документів про відповідність технічним регламентам.

Приклад 4. Підприємство здійснило постачання трансформатора з оплатою за рахунок бюджетних коштів.
Відвантаження товару відбулось 10.11.2022, а оплата 18.11.2022.

Хоча відвантаження товару відбулося до запровадження ПДВ-пільги, в цій ситуації операція все ж таки буде звільненою від оподаткування ПДВ. Оскільки оплату товару здійснено за рахунок бюджетних коштів, то датою виникнення ПЗ є дата зарахування коштів на рахунок постачальника, тобто 18.11.2022. А на цю дату вже діє звільнення операцій від оподаткування ПДВ.

«Компенсувальні» ПЗ У п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ прямо зазначено, що в разі здійснення операцій, звільнених від оподаткування ПДВ відповідно до цього пункту, положення п. 198.5 та ст. 199 ПКУ не застосовуються. А це, зокрема, означає, що коли платник податку раніше придбав товар з ПДВ (або якщо ПДВ був сплачений при ввезенні товару на митну територію України), а продає цей товар під час дії пільги, передбаченої п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, то отриманий раніше ПК не потрібно компенсувати шляхом нарахування ПЗ, як того в загальних випадках вимагають положення п. 198.5 ПКУ.

Приклад 5. Підприємство платник ПДВ 03.11.2022 придбав електрогенератор та у складі ціни сплатив відповідну суму ПДВ, нараховану за ставкою 20 %.
Постачальник своєчасно зареєстрував ПН в ЄРПН. Далі підприємство 30.11.2022 здійснює подальше постачання цього електрогенератора.

Оскільки 03.11.2022 звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання електрогенераторів ще не діяло, то постачальник правомірно нарахував ПДВ за ставкою 20 %. А своєчасно зареєстрована «вхідна» ПН надала підприємству право на формування ПК у декларації з ПДВ за листопад 2022 року. Подальше постачання підприємством електрогенератора було здійснене 30.11.2022, а отже, звільняється від оподаткування ПДВ на підставі п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Отже, в цьому випадку підприємство не нараховуватиме ані звичайних, ані «компенсувальних» ПЗ.

Складання ПН та відображення в декларації Здійснення операції з постачання товару, звільненої від оподаткування ПДВ, вимагає складання ПН (на дату виникнення ПЗ) та реєстрації її в ЄРПН у загальні терміни, визначені п. 201.10 ПКУ. Водночас згідно з п. 201.3 ПКУ в такій ПН роблять запис «Без ПДВ». А саме зробити цей запис потрібно в графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» таблиці у верхньому лівому кутку ПН.

Детальніше про особливості складання «звільненої» ПН податківці нагадують у категорії 101.16 ЗІР:

1) до розд. А табличної частини ПН (ряд. I–XІІ) вносять узагальнювальні дані за операціями, на які складається така ПН, а саме:

  • у ряд. I зазначають загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ;
  • у ряд. XІ — загальний обсяг постачання товарів / послуг;
  • ряд. II–Х розд. А не заповнюють.

2) до розд. Б табличної частини ПН вносять дані в розрізі номенклатури постачання товарів / послуг. Здебільшого всі графи цього розділу ПН заповнюються у звичайному порядку, крім наведених нижче особливостей:

  • у гр. 8 має бути зазначено код ставки «903»;
  • у гр. 9 — код відповідної пільги з Довідниками податкових пільг;

ДО ВІДОМА. Код пільги, встановленої п. 71. підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, — 14060544.

  • гр. 11 не заповнюють.

Також пам’ятаємо, що обсяг операцій, звільнених від оподаткування ПДВ, слід зазначити у ряд. 5 та 5.1 декларації з ПДВ та розшифрувати в таблиці 2 додатка Д5.

Якщо помилилися І насамкінець розберемося, як діяти, якщо постачальник помилково нарахував ПДВ на операцію з постачання товарів, яка вже мала бути здійснена з пільгою. Наприклад, якщо операція відбулася так, як наведено у прикладі 3, але постачальник нарахував ПДВ за ставкою 20 % та зареєстрував відповідну ПН в ЄРПН. Своєю чергою, покупець оплатив нараховану суму ПДВ у складі вартості товару.

Як зазвичай у подібних випадках роз’яснюють податківці (зокрема, див. категорію 101.12 ЗІР), відкоригувати суми ПДВ потрібно шляхом:

  • складання РК до ПН з одночасним поверненням покупцю сплаченого ним податку під час придбання таких товарів;
  • та складанням нової ПН на звільнену від оподаткування операцію.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! За настановами податківців зменшити ПЗ постачальник зможе лише за умови повернення покупцю зайво сплачених ним коштів та після реєстрації в ЄРПН зменшувального РК. При цьому скласти РК слід саме на дату такого повернення (або ж зарахування коштів в рахунок майбутніх постачань).

А от покупцю в жодному разі не слід включати суму ПДВ, сплачену в складі вартості товару, до ПК, навіть якщо він матиме на руках зареєстровану ПН та постачальник так і не поверне йому відповідну суму ПДВ.

Світлана Куртенок, провідна експертка, ACCA DipIFR

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку