Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Тарифікацію затверджено, а кількість учнів у класі зросла: чи робити перерахунок доплат за класне керівництво та перевірку навчальних робіт?

У вересні після затвердження тарифікаційного списку в клас добавився дванадцятий учень з числа переселенців. І, скоріш за все, учні будуть зараховуватися до класу ще. Чи слід змінити оплату за зошити і класне керівництво в бік збільшення?

28 жовтня, 2022
Тема: Освіта

Олена Макарук, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення департаменту
фінансування державних і загальнодержавних видатків Міністерства освіти і науки України

Встановлення доплат за класне керівництво та за перевірку навчальних робіт у закладах загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) з 1 січня 2022 року регулюється постановою № 13911.

Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 р. № 1391.

Так, Розмірами доплат за окремі види педагогічної діяльності працівникам у державних і комунальних закладах та установах освіти, затвердженими постановою № 1391 (далі — Розміри доплат)у ЗЗСО передбачено такі розміри доплат (див. таблицю нижче).

Вид доплати

1–4 та підготовчі класи ЗЗСО

5–11 (12) класи ЗЗСО

Доплата за класне керівництво

Вчителям та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) 1 — 20 %

Вчителям та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) 1 — 25 %

Доплата за перевірку навчальних робіт

Вчителям (у тому числі тим, які проводять індивідуальні та групові заняття з учнями, які здобувають освіту за сімейною (домашньою) формою або на педагогічному патронажі) — 15 %.

Зазначена доплата встановлюється основному вчителю незалежно від навантаження

Вчителям (у тому числі тим, які проводять індивідуальні та групові заняття з учнями, які здобувають освіту за сімейною (домашньою) формою або на педагогічному патронажі):

  • з мови та літератури — 20 %;
  • з математики — 15 %;
  • іноземної мови — 10 %. Доплата встановлюється залежно від педагогічного навантаження вчителя з предметів, за якими встановлена доплата за перевірку навчальних робіт

1. Дозволяється встановлювати доплату за класне керівництво керівним працівникам закладів освіти, які виконують викладацьку роботу в цьому закладі освіти, у разі неможливості покладання обов’язків класного керівника на іншого педагогічного працівника (примітка 1 до Розмірів доплат).

Що стосується доплати за перевірку навчальних робіт, то в примітках до Розмірів доплат такого уточнення не зроблено. Втім, самі Розміри доплат не передбачають обмежень у встановленні зазначеної доплати керівному працівнику, який виконує викладацьку роботу в цьому закладі.

Розміри доплат фіксовані, тобто повинні виплачуватися у визначених розмірах і не можуть зменшуватися за рішенням керівника. Крім того, у примітках 1 та 2 до Розмірів доплат визначено певні нюанси встановлення зазначених доплат. Так:

  • доплата за класне керівництво в класах ЗЗСО усіх типів і найменувань з кількістю учнів менше 12 осіб здійснюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат. Зазначена норма не поширюється на спеціальні класи (групи), для яких нормативами передбачено меншу наповнюваність;
  • доплата за перевірку навчальних робіт у 1–11 (12) класах (класах-комплектах) ЗЗСО усіх типів і найменувань з кількістю учнів менше 12 осіб здійснюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат. Зазначена норма застосовується і в разі поділу класів на групи та груп на підгрупи.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Абзацом 3 п. 38 Інструкції № 1022 встановлено, що перерахунок розміру доплат за класне керівництво, перевірку зошитів (письмових робіт) у зв’язку зі зміною кількості учнів протягом навчального року не провадиться (крім випадків, коли тарифікація педагогічних працівників здійснюється на початок першого та другого півріч).

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.1993 р. № 102.

Інструкція № 102 на сьогодні чинна і застосовується з 1 вересня 2005 року в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом МОН від 26.09.2005 р. № 557, а з 1 січня 2022 року встановлені підвищення посадових окладів (ставок зарплати) та доплати за відповідні види педагогічної діяльності не мають суперечити розмірам і умовам їх встановлення, визначеним постановою № 1391 у відповідних типах закладів та установ освіти. Враховуючи зазначене вище, якщо тарифікацію було затверджено (у ній педагогічному працівнику встановлено доплати за класне керівництво та перевірку навчальних робіт у розмірі 50 % відповідних розмірів доплат, оскільки в класі обліковувалося менше 12 учнів), то при збільшенні кількості учнів протягом навчального року перерахунок розмірів доплат не провадиться. У ЗЗСО тарифікація педагогічних працівників здійснюється на 5 вересня, тобто раз на рік, і під виняток, зазначений в абз. 3 п. 38 Інструкції № 102, вони не підпадають.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку