Статті

«

«МЕДИЧНА БУХГАЛТЕРІЯ»:
Чи законно КНП передавати гуманітарку іншому КНП?

Чи можна передати частину гуманітарної допомоги, яку КНП отримало як набувач, іншому КНП? Чи не загрожує втрата неприбуткового статусу? Про цільове призначення, у тому числі щодо використання лише на потреби підприємства, ніде не згадується.

21 жовтня, 2022

Альона Момот, юристка газети

Використання за цільовим призначенням Відразу зазначимо, що питання передання набувачем гуманітарної допомоги іншій юридичній особі не врегульовано, тому будемо більше міркувати, аніж констатувати істину.

Згідно з абз. 3 ст. 1 Закону про гумдопомогу1 гуманітарна допомога є різновидом благодійництва й має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону про благодійність2Так, за ст. 3 Закону про благодійність цілями благодійної діяльності є надання допомоги для сприяння законним інтересам бенефіціарів (набувачів благодійної допомоги) у сферах благодійної діяльності, визначених цим Законом, а також розвиток і підтримка цих сфер у суспільних інтересах. Серед сфер благодійної діяльності є й охорона здоров’я.

Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.1999 № 1192-XIV.
Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Як бачимо, не лише законні інтереси набувача гуманітарної допомоги враховуються, а й розвиток і підтримка сфер, визначених у ч. 2 ст. 3 Закону про благодійність, зокрема сфери охорони здоров’я взагалі. Оскільки в цьому випадку про цільове призначення гуманітарної допомоги ні в яких документах не згадується, відштовхуємося лише від загальних цілей.

Тож якщо є частина гуманітарної допомоги, яка КНП не потрібна, а в іншого КНП, навпаки, є потреба в цій допомозі, доходимо висновку, що передання в такому разі не порушуватиме принципу використання гуманітарної допомоги за цільовим призначенням. Але все-таки не буде зайвим отримати дозвіл організації, яка передала КНП гуманітарну допомогу.

Далі вважаємо, що передаватися вона має із цільовим спрямуванням, з таким, з яким надійшла вона до КНП, а це можливо лише в межах благодійності. І тут виникають такі перешкоди.

1. КНП не може бути благодійником.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про благодійність благодійником може бути або дієздатна фізична особа, або юридична особа приватного права, яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності. КНП є юридичною особою публічного права, адже створюється розпорядчим актом ОМС (абз. 3 ч. 2 ст. 81 ЦКУ3, ч. 1 ст. 78 ГКУ4). Тому КНП не може бути благодійником. Але. Є постанова № 2025, якою установлено, що в умовах воєнного стану не поширюються (при цьому не деталізовано на кого) визначені законодавством вимоги щодо отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги від юридичних та фізичних осіб — резидентів та нерезидентів. Якщо трактувати широко — вимоги щодо отримання благодійної допомоги включають у себе вимоги, які висуваються до суб’єкта надання благодійної допомоги.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.
Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV.
Постанова КМУ «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги» від 05.03.2022 № 202.

2. У статуті КНП може міститися заборона безоплатно передавати майно іншим юрособам чи громадянам, крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до абз. 1 ч. 10 ст. 78 ГКУ особливості господарської діяльності комунальних унітарних підприємств визначаються відповідно до вимог, установлених ГКУ щодо діяльності державних комерційних або казенних підприємств, а також інших вимог, передбачених законом. Згідно із ч. 5 ст. 75 ГКУ, якою визначаються особливості господарської діяльності державних комерційних підприємств, державне комерційне підприємство не має права безоплатно передавати належне йому майно іншим юридичним особам чи громадянам, крім випадків, передбачених законом. У ст. 77 ГКУ, якою визначаються особливості господарської діяльності казенних підприємств, немає такої заборони. Отже, статутом КНП може бути заборонено безоплатно передавати майно іншим юридичним особам чи громадянам, крім випадків, передбачених законом.

ВАЖЛИВО! Статтею 201 2 ККУ6 передбачена кримінальна відповідальність за продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги, або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги, або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном із метою отримати прибуток, вчинені у значному розмірі (наразі більше ніж 434 175,00 грн). За такі дії, вчинені під час воєнного стану, карають позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 № 2341-ІІІ.

Неприбутковість Нагадаємо:

1. Неприбутковому підприємству заборонено розподіляти отримані доходи (прибутки) або їх частини серед засновників, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних із ними осіб (пп. 133.4.1 ПКУ7).

Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

2. Доходи (прибутки) неприбуткового підприємства використовують виключно, щоб фінансувати видатки на утримання такого неприбуткового підприємства, здійснення мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, установлених його установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Проте на період дії правового режиму воєнного стану не вважається порушенням вимог п. 133.4 ПКУ використання доходів неприбутковим підприємством для фінансування видатків, не пов’язаних із реалізацією мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених його установчими документами, за умови, що майно добровільно перераховано (наданопередано):

  • ЗСУ;
  • Нацгвардії;
  • СБУ;
  • СЗРУ;
  • Держприкордонслужбі;
  • МВС;
  • УДОУ;
  • Держспецзв’язку;
  • добровольчим формуванням територіальних громад;
  • іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за кошти державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави;
  • ДСНС;
  • ЗОЗ державної, комунальної власності;
  • структурним підрозділам із питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій,

та/або грошові кошти перераховано на спеціальні рахунки, відкриті НБУ для збору коштів, та/або благодійну допомогу надано фізичним особам, які не є засновниками, учасниками таких організацій або пов’язаними з ними особами та які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або вимушено залишили місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах, а також, зокрема, взяті в установленому законодавством порядку на облік у структурних підрозділах із питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад (п. 63 підрозд. 4 розд. XX ПКУ).

Отже, якщо КНП добровільно передасть частину гуманітарної допомоги, яка йому надійшла як набувачу, іншому КНП в період воєнного стану, така дія не має призвести до втрати статусу неприбутковості.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку