Статті

«

«ПРОФЕСІЙНИЙ БУХГАЛТЕР»:
Самостійне виправлення помилок у податкових деклараціях у воєнний час: що із «самоштрафом» та пенею?

Якщо помилки у поданій податковій звітності призвели до заниження податкового зобов’язання, то за звичайних обставин в разі самостійного виправлення платник податків має нарахувати «самоштраф», а інколи — ще й пеню.
Але як бути в період дії воєнного стану?
Невже немає послаблень?
Розберімося, спираючись на норми ПКУ та консультації податківців у ЗІР.

26 вересня, 2022
Тема: ПДВ

Правила звичайного життя Одразу зауважимо, що цей матеріал не стосується випадків, коли помилки виправляють шляхом подання звітної нової декларації.

НАГАДАЄМО. Якщо після подання декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи не застосовуються (останній абзац п. 50.1 ПКУ).

Ми ж зараз поговоримо про штрафонебезпечні випадки, тобто коли виправлення відбувається вже після закінчення граничного строку подання декларації за відповідний звітний період. Тут існують два шляхи:

  • подання уточнюючого розрахунку;
  • або здійснення виправлень у складі поточної декларації 1.
Зазначений шлях самовиправлення не підходить для виправлення помилок в декларації з ПДВ.

Якщо помилка, яка виправляється, призвела до заниження податкового зобов’язання, то в загальних випадках відповідно до п. 50.1 ПКУ платнику податків доведеться сплатити не лише суму недоплати, а й штраф у розмірі 3 % (в разі виправлення через уточненку) або 5 % (в разі виправлення через поточну декларацію) від суми недоплати.

Крім того, якщо виправлення помилки відбувається після спливу 90 к. дн., наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, ст. 129 ПКУ  передбачає ще й нарахування пені.

Карантин vs війна Наразі на платників податків впливають аж два дестабілізуючі фактори:

  • карантин, який продовжено до 31.12.2022 р.;
  • війна, яка триває з 24.02.2022 р (станом на поточну дату строк дії воєнного стану — до 21.11.2022 р.).

Як ці обставини позначилися на правилах, закладених до ПКУ щодо нарахування «самоштрафу» та пені в разі внесення платником податків змін до податкової звітності, наведено в табл. 1 (с. 13).

Таблиця 1. Положення ПКУ щодо нарахування «самоштрафу» та пені в карантинний та воєнний періоди

Карантинний період

Період дії воєнного стану

Відповідно до п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19):

  • штрафні санкції не застосовуються;

ВИНЯТОК. Карантинний «штрафний» мораторій не поширюється, зокрема, на порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

  • не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Зокрема, згідно з абз. 6 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ в разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 25.07.2022 р., з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Крім цього, відповідно до п.п. 129.9.7 ПКУ пеня не нараховується, а нарахована пеня підлягає анулюванню в разі вчинення діяння (дії або бездіяльності) особою внаслідок введення воєнного, надзвичайного стану

І ось тут цікаво: яка норма наразі має пріоритет? Адже тривають одночасно і карантин, і воєнний стан, а наведені положення ПКУ встановлюють різні правила.

ЦЕ ЦІКАВО. Стосовно застосування до платника податків відповідальності за порушення законодавства, виявлені за результатами перевірки, у п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено, що вимоги законодавства щодо мораторію на застосування штрафів на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії карантину не застосовуються. А от стосовно штрафів, які платники податків мають нарахувати самостійно в разі внесення змін до податкової звітності, а також пені, аналогічного положення немає. І це ще більше заплутує ситуацію.

Яка думка податківців щодо цього питання, розберемося, спираючись на наявні в ЗІР консультації (табл. 2). Зауважте, що в консультаціях, про які йтиметься, податківці розглядають варіант виправлення помилок шляхом подання уточнюючого розрахунку. Але, напевно, аналогічну позицію вони займатимуть і в разі здійснення виправлень у складі поточної декларації.

Таблиця 2. Огляд консультацій податківців щодо нарахування «самоштрафу» та пені в разі внесення платником податків змін до податкової звітності

Інформація в ЗІР

Коментар редакції

Виправлення помилок у податковій звітності за звітні періоди, що припадають на період дії воєнного стану

Питання. Чи нараховуються штрафні санкції та пеня платником податку в разі подання після 25.07.2022 уточнюючої податкової звітності, в якій виправляються помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану?

Відповідь. Починаючи з 25.07.2022 при поданні платником податків уточнюючої податкової звітності, в якій він самостійно виправляє помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання в будь-яких звітних (податкових) періодах (в тому числі періодах, що припадають на період дії воєнного стану), в такій уточнюючій звітності платник податків нараховує штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ, та пеню відповідно до п.п. 129.1.3 і абз. 3 п. 129.4 ПКУ
(категорія 132.01 ЗІР).

Тут одразу зрозуміло, що податківці на період дії воєнного стану взагалі відкидають карантинний штрафний мораторій (тобто положення п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) та спираються виключно на норми абз. 6 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, які розтлумачують так:

  • якщо платник податків занизив податкове зобов’язання в податковій звітності за податкові звітні періоди, які припадали на період дії воєнного стану (лютий–червень 2022 року), та здійснив до 25.07.2022 самостійне виправлення таких помилок в уточнюючій податковій звітності за цей період, то такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені;
  • починаючи з 25.07.2022 в разі подання платником податків уточнюючої податкової звітності, в якій він самостійно виправляє помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання в будь-яких звітних (податкових) періодах (у тому числі періодах, що припадають на період дії воєнного стану), в такій уточнюючій звітності платник податків нараховує штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ, та пеню.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Оскільки 25.07.2022 вже позаду, то, на думку податківців, самостійне виправлення «воєнних» помилок (які призвели до заниження податкового зобов’язання) у податковій звітності наразі та до кінця періоду дії воєнного стану має супроводжуватися «самоштрафом», а в деяких випадках і пенею.

Тут також цікаво, що податківці геть не згадують про положення п.п. 129.9.7 ПКУ, який передбачає ненарахування пені в разі вчинення діяння особою внаслідок введення воєнного, надзвичайного стану. А, на нашу думку, нині саме час їх застосовувати.

Виправлення помилок у податковій звітності за довоєнні звітні періоди

Питання. Чи нараховуються штрафні санкції та пеня платником податку в разі заниження податкового зобов’язання у поданій податковій звітності, граничні терміни подання якої припадали на період до 24.02.2022, якщо самостійне виправлення таких зобов’язань здійснюється шляхом подання уточнюючої податковій звітності, протягом періоду воєнного стану?

Відповідь. У разі якщо платник податків занизив податкове зобов’язання в податковій звітності, граничні терміни подання якої припадали на період до 24.02.2022, та подає уточнюючу податкову звітність до такої звітності протягом дії воєнного стану, то такий платник нараховує штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ, та пеню відповідно до п.п. 129.1.3 і абз. 3 п. 129.4 ПКУ
(категорія 132.01 ЗІР).

Тут позиція податківців також базується на положеннях абз. 6 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Але це виглядає дивно. Можна сперечатися стосовно пріоритетності положень ПКУ щодо звітності воєнних періодів. Але якщо йдеться про виправлення помилок у податковій звітності, граничний термін подання якої припав на період з 01.03.2020 до 24.02.2022, то, на нашу думку, тут не можна зробити вигляд, ніби п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ взагалі не існує. Адже в такому разі порушення законодавства, яке втілилося в заниженні податкового зобов’язання, самостійно задекларованого платником податків, було вчинено ним у період, коли положення п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ мали «неподільну владу».

Отже, ми переконані, що в таких випадках має застосовуватися звільнення від штрафів та пені, на підставі п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ незалежно від того, коли саме платник податків виправляє свої помилки: до війни, під час дії воєнного стану чи після його скасування або припинення.

Але знову нагадаємо, що карантинний «штрафний» мораторій не поширюється на ПДВ, акцизний податок та рентну плату. Тож тут «самоштрафу» бути, як не крути.

Отже, як бачимо, на період дії воєнного стану податківці взагалі хочуть посунути карантинні норми і керуються виключно положеннями абз. 6 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Але тут нагадаємо про презумпцію правомірності рішень платника податку, встановлену п.п. 4.1.4 ПКУ на випадок, якщо норми закону припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість ухвалити рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу.

Тож вирішуйте, керуватися настановами контролерів собі у збиток чи зайняти іншу позицію, спираючись на неоднозначне трактування обов’язків платників податків щодо цього питання.

Ми ж, своєю чергою, нагадаємо таке:

  • якщо податківці вважатимуть, що платник податків не виконав вимог абз. 3–5 п. 50.1 ПКУ щодо умов самостійного внесення змін до податкової звітності в частині самостійного нарахування та сплати штрафу, передбаченого цим пунктом, вони накладуть штраф в розмірі 5 % від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов’язання (недоплати) та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи;
  • якщо платник податків самостійно нарахує «самоштраф» та пеню, то передумати потім буде складно. Так, у категорії 102.20.02 ЗІР, розглядаючи питання внесення змін до декларації з податку на прибуток підприємств, контролери зазначили, що виправлення суми штрафних санкцій та пені в декларації не передбачено.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку