Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Доплата за перевірку зошитів при дистанційній формі навчального процесу: бути чи не бути?

12 вересня, 2022
Тема: Освіта

Чи проводиться доплата вчителям за перевірку письмових робіт при дистанційній формі навчального процесу?

Дистанційна робота, визначена ст. 602 КЗпП, не обмежує розміру зарплати працівників при проведенні такої роботи в обсязі, визначеному трудовим договором та посадовою інструкцією. Це правило стосується і вчителів.

Доплата за перевірку навчальних робіт встановлюється відповідно до Розмірів доплат за окремі види педагогічної діяльності працівникам у державних і комунальних закладах та установах освіти, затверджених постановою КМУ від 28.12.2021 р. № 1391.

Зазначеним документом не встановлено особливостей виплати зарплати, зокрема, встановлення доплати за перевірку письмових робіт, при дистанційному навчанні.

А в листі від 02.11.2020 р. № 1/9-609, присвяченому організації дистанційного навчання, МОН підкреслювало, що наразі законодавством не визначено особливостей оплати праці педагогічних працівників, які організовують дистанційне навчання. Водночас при організації дистанційного навчання зберігаються доплати за перевірку навчальних робіт учнів, роботу в інклюзивних класах (групах), надбавки за складність, напруженість у роботі, за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт, інші доплати і надбавки відповідно до законодавства.

Зазначимо, що при дистанційному навчанні вчитель може перевіряти зошити віртуально. Наприклад, учні відправляють фото виконаних завдань через платформу дистанційного онлайн-навчання. Своєю чергою вчитель перевіряє та ставить оцінку. Тож робота з перевірки зошитів виконується, тільки в іншому форматі — дистанційному. Тому і оплачуватись така робота має відповідно. Те, що зарплата педагогічним працівникам при дистанційній формі навчання виплачується в загальному порядку разом з усіма надбавками та доплатами (за тарифікацією), підкреслювали фахівці МОН у листі від 23.03.2020 р. № 1/9-173, МКМС у листі від 25.03.2020 р. № 4791/4.11.1 (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 13–14/2020, с. 11), МОН та ЦК Профспілки в листі від 17.03.2020 р. № 1/9-162; № 02-5/202 (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 12/2020, с. 14).

Наталія Алєйнікова, експерт газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку