Статті

В

Відпустка голови РДА: як надавати після втрати статусу держслужбовця?

20.01.2018 р. сплив термін попередження голови РДА про роботу в нових умовах. З цієї дати він більше не держслужбовець. Підкажіть, будь ласка, який тепер порядок надання йому відпусток? Чи треба голові РДА погоджувати з кимось свою відпустку? Чи має він право на використання відпусток за минулі періоди, коли ця посада належала до держслужби?

11 червня, 2018

Людмила Линник, юрист газети «Бухгалтерія: бюджет»

15.11.2017 р. набрав чинності Закон № 21901, яким голів місцевих держадміністрацій та їх заступників виключено з числа держслужбовців. Їх було попереджено про зміни в умовах праці за два місяці до їх застосування (на період попередження зберігались колишні умови оплати праці). Деякі з голів адміністрацій надали згоду на перехід на нові умови раніше закінчення строку попередження, деякі по-новому почали працювати після його спливу.

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби» від 09.11.2017 р. № 2190-VIII.

Нагадаємо: детально питання щодо нових умов оплати праці та надання відпусток ми розглянули в консультації «Голови місцевих держадміністрацій та їх заступники: оплата праці та надання відпусток у перехідний період і після» (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 7/2018, с. 19). Зараз детальніше зупинимося на запитаннях читача.

Порядок надання Оскільки голови місцевих держадміністрацій вже не є держслужбовцями, то порядок надання їм відпусток регулюється КЗпП2 та Законом про відпустки3.

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.
Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.

Так, якщо відпустку надають згідно з графіком відпусток (у якому мають бути вказані або конкретні дати, або період надання відпустки), то роботодавець не пізніш як за 2 тижні до дати початку відпустки, вказаної в графіку, письмово повідомляє працівника про дату початку відпустки (ч. 5 ст. 79 КЗпП). Повідомлення складають у довільній формі. Працівник має поставити відмітку про те, що він ознайомлений з повідомленням, або в самому повідомленні, або у графіку відпусток. Потім керівник установи видає наказ (розпорядження) про надання відпустки.

ВАЖЛИВО! Незважаючи на виключення голів місцевих держадміністрацій з числа держслужбовців, вони і надалі залишаються очільниками цих органів (ч. 1 ст. 8 Закону про місцеві держадміністрації4).

Закон України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.1999 р. № 586-XIV.

Отже, розпорядження про надання собі відпустки, згідно із затвердженим в держадміністрації графіком, голова видає сам як керівник цієї установи. А чи повинен він погоджувати з кимось свою відпустку? Давайте розберемося.

Згідно зі ст. 45 Закону про місцеві держадміністрації організаційно-процедурні питання внутрішньої діяльності місцевих держадміністрацій регулюються їх регламентами, що затверджуються головами відповідних місцевих держадміністрацій. Типовий регламент місцевої державної адміністрації затверджено постановою КМУ від 11.12.1999 р. № 2263.

В регламенті конкретної райдержадміністрації (далі — РДА) можуть бути передбачені особливості надання відпусток її працівникам, у тому числі і головам. І хоча прямої вказівки ані Закон про місцеві держадміністрації, ані Типовий регламент не містить, на практиці чи не в кожному регламенті РДА передбачено погодження надання відпустки голові РДА з головою облдержадміністрації (далі — ОДА).

Тож, якщо така вказівка є у вашому регламенті, відпустка голові РДА надається за погодженням з головою ОДА. Як і в якому вигляді отримується таке погодження, також має бути відображено у регламенті. Якщо такої вказівки немає — в загальному порядку.

Отже, порядок надання відпустки голові РДА може виглядати таким чином.

1. Служба управління персоналом повідомляє голову про термін надання відпустки згідно із затвердженим графіком відпусток.

2. Голова РДА погоджує надання відпустки з відповідним головою ОДА. Як ми вже зазначили, форма такого погодження має бути відображена в регламенті (лист-погодження, розпорядження голови ОДА).

3. Після отримання погодження голова РДА виносить розпорядження про надання собі відпустки.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 4 ст. 39 Закону про місцеві держадміністрації у разі відсутності голови місцевої державної адміністрації його функції і повноваження виконує перший заступник голови, а у разі відсутності останнього — один із заступників голови місцевої державної адміністрації.

Використання «старих» відпусток Якщо у голови РДА є невикористані щорічні відпустки за попередні роки, у тому числі додаткові відпустки за стаж державної служби, то він має право ними скористатись, а у разі звільнення — отримати за них грошову компенсацію. Законодавство не передбачає терміну давності, після якого втрачається право на щорічні відпустки. На це звернуло увагу Мінсоцполітики в листі від 18.01.2018 р. № 864/0/2-18/2.

Відпустка за новими правилами Після закінчення строку попередження голови (їх заступники) не мають права на подовжену щорічну основну відпустку (30 к.дн.) та додаткову відпустку за стаж як держслужбовці.

Тривалість щорічної основної відпустки голів місцевих держадміністрацій наразі окремо не врегульована. Тож після втрати статусу державних службовців вона визначається за нормами КЗпП та Закону про відпустки, тобто становить 24 к.дн.

ВАЖЛИВО! За робочий рік, на який припадає зміна статусу посади працівника, тривалість щорічної основної відпустки необхідно розрахувати пропорційно відпрацьованому часу до (30 к. дн) і після зміни статусу (24 к.дн.) посади.

Як зробити відповідний розрахунок, ми наводили приклад в консультації «Голови місцевих держадміністрацій та їх заступники: оплата праці та надання відпусток у перехідний період і після» (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 7/2018, с. 19).

Після закінчення строку попередження голови (їх заступники) переходять на нові умови оплати праці, визначені постановою № 3045.

Постанова КМУ «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України “Про державну службу”» від 20.04.2016 р. № 304.

У них змінюється структура оплати праці одночасно з підвищенням окладів. Отже, при обчисленні середньої зарплати слід застосовувати абз. 7–8 п. 2 Порядку № 1006якими встановлено особливий механізм обчислення середньої зарплати працівників держорганів у разі зміни структури зарплати з одночасним підвищенням посадових окладів. Він передбачає застосування двох правил. Детальніше — в зазначеній вище консультації.

Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100.

Матеріальна допомога Умови оплати праці голів держадміністрацій визначено постановою № 304.

Пунктом 2 постанови № 304 передбачено, що головам місцевих держадміністрацій виплачується матеріальна допомога на оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати такого працівника. Тобто така виплата єобов’язковою.

Також може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань (розмір не обмежено) — п. 3 постанови № 304.

Рішення про конкретний розмір матдопомоги на оздоровлення та виплату матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань приймається в порядку, установленому керівником відповідного органу, в межах затвердженого фонду оплати праці (п. 4 постанови № 304).

Оскільки голови місцевих держадміністрацій залишаються очільниками цих органів, тож і питання визначення конкретних розмірів виплат та їх надання вони вирішують особисто в межах наявних коштів фонду оплати праці.

Відкликання з відпустки Оскільки на голів місцевих держадміністрацій вже не поширюється «держслужбове» законодавство, то при відкликанні з відпустки зазначеної категорії працівників слід керуватись нормами КЗпП. Так, зокрема, в ч. 6 ст. 79 КЗпП визначено умови, за яких працівника може бути відкликано з відпустки.

По-перше, відкликати працівника можна лише із щорічної відпустки. Механізму відкликання з додаткових відпусток (соціальних, навчальних) законодавство не містить.

По-друге, відкликати працівника можна лише за його згодою. Порядок отримання такої згоди та її форма чинними нормативно-правовими актами не визначені. Це може бути письмова заява працівника чи відповідний напис при ознайомленні з розпорядженням про відкликання. Також процедура відкликання, у тому числі отримання згоди, може бути відображена в регламенті відповідної держадміністрації.

По-третє, відкликання можливе лише у випадках, передбачених ч. 6 ст. 79 КЗпП, а саме для:

  • відвернення стихійного лиха чи виробничої аварії;
  • негайного усунення наслідків зазначених вище явищ;
  • відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна установи;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

За наявності сукупності зазначених вище ознак розпорядження про відкликання голови РДА видає особа, що виконує обов’язки на час його відсутності (перший заступник, заступник). У розпорядженні обов’язково зазначають підставу для відкликання, а також термін, на який голову РДА відкликано.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку