Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Бюджетна звітність: оновлена форма № 4-4д та інші зміни у Порядку складання

(коментар до наказу МФУ «Про внесення змін до Порядку складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування» від 05.07.2022 р. № 191)

Любов Крута, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Мінфін коментованим наказом, який набрав чинності 29.07.2022 р., підкоригував Порядок № 441 та адаптував його до умов військового часу. Розповімо, що змінилося.

Порядок складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, затверджений наказом МФУ від 24.01.2012 р. № 44.

Подання Відповідно до абз. 4 п. 17 розд. І Порядку № 44 подання звітності супроводжується листом, у якому зазначаються перелік форм звітності, що подаються, та їх обсяг (кількість аркушів за кожною формою), а також номери додатків за формами, які не подаються у зв’язку з відсутністю показників.

Коментований наказ уточнює, що під час подання звітності Мінфіну та місцевим фінансовим органам супровідний лист надсилається із застосуванням системи електронної взаємодії органів виконавчої влади або у паперовому вигляді.

Також додано кілька уточнень щодо подання зведеної річної бюджетної звітності Мінфіну, місцевим фінорганам головними розпорядниками коштів та подання річної звітності Мінфіну фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування. Коментований наказ уточнив, що і Мінфін, і місцевий фінорган приймають річну бюджетну звітність тільки через АС «Є-Звітність». Підтвердженням успішної передачі звітності є відповідне сповіщення АС «Є-Звітність», яке надходитиме суб’єкту, що звітує (оновлені пп. 9, 10, 12 розд. ІІ Порядку № 44).

Форма № 4-4д Викладено в новій редакції форму № 4-4д. Раніше вона була призначена для звітування про надходження і використання коштів, отриманих на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів. Тепер це Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як окремі субвенції з місцевого бюджету.

Тобто цей Звіт складатимуть усі розпорядники бюджетних коштів, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету і отримують будь-які субвенції з місцевого бюджету (не тільки на соцекономрозвиток, як було раніше). Відповідні зміни внесено до тексту всього Порядку № 44 та викладено в новій редакції додаток 5 до Порядку № 44. Відзначимо, що перелік субвенцій за цим Звітом не розширився до безкінечності, а лише поповнився субвенцією з місцевого бюджету державному бюджету на фінансування діяльності військових адміністрацій із виконання повноважень органів місцевого самоврядування. Оновлений Звіт так само подаватиметься раз на квартал та за рік.

Додаток 17 Коментованим наказом також уточнено порядок складання Довідки про спрямування фактичних обсягів власних надходжень з урахуванням залишків коштів на початок року, які перевищують відповідні витрати, затверджені законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет) (додаток 17 до Порядку № 44).

Нагадаємо: ця Довідка складається тільки тими розпорядниками бюджетних коштів, які спрямовували протягом звітного періоду (року) такі суми перевищень. У ній наводиться інформація в частині спрямування фактичних обсягів таких перевищень. Зокрема коментований наказ уточнив, що показник графи 3 «Залишок коштів на початок звітного року» цієї довідки має враховувати перерахований/отриманий залишок відповідного виду надходжень на початок звітного року (оновлений абз. 2 п. 9 розд. ІV Порядку № 44).

Форми № 4-3д.1, № 4-3м.1 Коментованим наказом у додатку 6 до Порядку № 44 виключено слово «місячна». Це не означає якихось суттєвих змін, це радше косметична правка, адже Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (кредити (позики) від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій) (форми № 4-3д.1, № 4-3м.1) і раніше подавався тільки раз на квартал і за рік.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку