Статті

«

«МЕДИЧНА БУХГАЛТЕРІЯ»:
Змінили назву вулиці: дії КНП

Перейменували вулицю, на якій розташоване КНП. Які наші дії?

08 серпня, 2022

Альона Момот, юристка газети

Статут Місцезнаходження КНП, як правило, зафіксоване в його статуті. У такому випадку необхідно внести відповідні зміни до статуту.

ЄДР Зміна назв (перейменування) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів підлягає відображенню в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР) — такого висновку дійшов Мін’юст у листі № 214131. Проте необов’язково поспішати, можна зробити це при нагоді: у цьому ж листі зазначено, що суб’єкти господарювання можуть уносити зміни щодо місцезнаходження юридичної особи в частині назви вулиці в загальному порядку під час унесення змін до своїх установчих документів, пов’язаних із іншими більш «суттєвими» змінами.

Лист Мін’юсту від 21.06.2016 № 21413/677-0-2-16/8.

 

Щоб змінити відомості про місцезнаходження КНП в ЄДР, згідно із ч. 4 ст. 17 Закону № 7552 необхідно подати державному реєстратору такі документи:

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

1) заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) (форма 2), затверджену наказом № 3268/53;

Наказ Мін’юсту «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 18.11.2016 № 3268/5.

2) статут у новій редакції, якщо місцезнаходження закріплене у статуті;

3) документ, що засвідчує повноваження представника (крім випадку, коли відомості про повноваження цього представника містяться в ЄДР), якщо документи подає представник (ч. 2 ст. 14 Закону № 755).

Зауважимо, що адміністративний збір за внесення змін до ЄДР у зв’язку зі зміною назви скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів не справляють (абз. 14 ч. 1 ст. 36 Закону № 755).

ДО ВІДОМА. За інформацією, розміщеною на офіційному сайті Мінюсту4, в умовах воєнного стану реалізовано можливість провести державну реєстрацію зміни місцезнаходження юрособи.

Реєстр неприбуткових Як неприбутковому, КНП в разі внесення змін до установчих документів потрібно подати до контролюючого органу за основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою № 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку № 4405 із позначкою «зміни», до якої додати засвідчені підписом керівника або представника такого підприємства та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткового підприємства (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів згідно із Законом № 755) (п. 14 Порядку № 440).

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджений постановою КМУ від 13.07.2016 № 440.

Реєстраційну заяву та копію статуту КНП подає (надсилає) протягом 10 календарних днів із дня державної реєстрації зміни місцезнаходження одним із таких способів:

  • подає особисто керівник, або представник неприбуткового підприємства (в обох випадках із документальним підтвердженням особи та її повноважень), або уповноважена на це особа;
  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, якщо установчі документи оприлюднено на порталі електронних сервісів відповідно до Закону № 755;
  • державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу. Така заява передається в електронній формі в установленому порядку технічним адміністратором ЄДР до контролюючого органу разом із відомостями про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу згідно із Законом № 755 (п. 6 Порядку № 440).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Відомості про зміну місцезнаходження неприбуткового підприємства оновлюються в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих з ЄДР у порядку, визначеному Законом № 755 (відповідь 12 на запитання з категорії 102.04 ЗІР6). Тому, якщо зміни до статуту не вносили, форму № 1-РН із позначкою «зміни» подавати не потрібно.

Договори Порядок зміни реквізитів сторін може бути визначений договором — тоді необхідно діяти за цими положеннями договору. Якщо немає такого порядку, то вирішувати КНП: доцільно укладати додаткову угоду щодо зміни місцезнаходження у зв’язку з перейменуванням вулиці чи достатньо повідомити контрагента про ці зміни листом, додавши копію виписки з ЄДР.

Ліцензії Необхідність повідомляти МОЗ про перейменування вулиці, на якій розташоване КНП, як про зміну даних, які були зазначені в документах, що їх додавали до заяви про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, а також господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим МОЗ, випливає з пп. 10 п. 13 Ліцензійних умов № 2857 і п. 12 Ліцензійних умов № 2868 відповідно. Повідомлення про зміни даних надсилають будь-яким зручним для ліцензіата способом (особисто, поштовим відправленням або в електронній формі) у місячний строк із дня настання таких змін. У повідомленні зазначають тільки ті відомості, які змінилися.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені постановою КМУ від 02.03.2016 № 285.
Ліцензійні умови провадження господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим Міністерством охорони здоров’я, затверджені постановою КМУ від 02.03.2016 № 286.

Нагадаємо: 14.04.2022 МОЗ ухвалив наказ № 6239, яким установив, що в період воєнного стану (за бажанням ліцензіата) повідомлення про всі зміни даних, які були зазначені в документах, доданих до заяви про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, а також господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим МОЗ, можна надсилати як скановані копії у форматі PDF в електронній формі на офіційну електронну адресу МОЗ moz@moz.gov.ua. Але враховуйте, що повідомлення, надіслані в такому порядку, протягом 3 місяців після припинення чи скасування воєнного стану мають бути подані до МОЗ в установленому законодавством порядку.

Наказ МОЗ «Щодо окремих питань ліцензування» від 14.04.2022 № 623.

Якщо КНП має ліцензію на провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, то необхідно повідомити Держлікслужбу згідно з п. 13 Ліцензійних умов № 28210.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці І переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку, затверджені постановою КМУ від 06.04.2016 № 282.

РРО / ПРРО У разі зміни назви вулиці, на якій розташований об’єкт оподаткування (господарська одиниця), у якому застосовують РРО / ПРРО, з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження господарської одиниці, у якій застосовують РРО / ПРРО, необхідно подати повідомлення за формою № 20-ОПП (відповідь на запитання з категорії 116.11 ЗІР11).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Обов’язок подати форму № 20-ОПП також наявний у разі внесення змін до правоустановчих документів у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких розташований об’єкт нерухомого майна, та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Форму № 20-ОПП у такому разі слід подати протягом 10 робочих днів із дня внесення змін до цього реєстру. Своєю чергою, Закон № 195212 не містить імперативних вимог щодо внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку з перейменуванням адреси реєстрації нерухомого майна. Зазначення у правоустановчих документах адреси об’єктів нерухомого майна, що існували до перейменування скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів, не впливає на зміст права власності та чинність цих документів (лист № 21413).

Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952-IV.

За п. 2 гл. 3 розд. ІІ Порядку № 54713 слід подати до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» та реєстраційне посвідчення. Після отримання такої заяви контролюючий орган видасть нове реєстраційне посвідчення.

Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом МФУ від 14.06.2016 № 547.

Якщо КНП реєструвало та зберігає КОРО, то слід подати не пізніше 5 робочих днів із дня виникнення підстав для перереєстрації до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО ще реєстраційну заяву за формою № 1-КОРО з позначкою «Перереєстрація» та РК (відповідь на запитання з категорії 109.07 ЗІР).

НАГАДАЄМО. Якщо КНП ухвалило рішення та зазначило в заяві про реєстрацію РРО за формою № 1-РРО (додаток 1 до Порядку № 547) про нездійснення розрахункових операцій в екстремальних випадках до під’єднання резервного РРО / відновлення електроенергії або скасувало реєстрацію КОРО на вже зареєстрований РРО, то таке КНП має право не реєструвати та не зберігати КОРО та РК (п. 2 розд. ІІІ Порядку № 547).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку