Статті

«

«МЕДИЧНА БУХГАЛТЕРІЯ»:
Інші правила передання в оренду комунального майна та пільги на час воєнного стану від Кабміну

(коментар до постанови КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634)

22 червня, 2022

Альона Момот, юристка газети

У квітні ВРУ Законом № 21811 надала Кабміну повноваження під час воєнного стану визначати інші правила передання в оренду державного та комунального майна, ніж ті, що передбачені Законом № 1572І вже 1 червня набула чинності коментована постанова, ухвалена відповідно до Закону № 2181. Тож з’ясуймо, що встановив Кабмін на період дії правового режиму воєнного стану.

Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про оренду державного та комунального майна”» від 01.04.2022 № 2181-IX.
Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

Звільнення від орендної плати, орендні знижки Підпунктами 1–3 п. 1 коментованої постанови передбачено звільнення від орендної плати:

  • за договорами державного та комунального майна — для двох категорій орендарів (див. табл. 1);
  • за договорами державного майна — ще для трьох категорій орендарів (див. табл. 2).

Крім того, у пп. 4 п. 1 постанови, що коментується, за договорами державного майна передбачено застосування орендних знижок (див. табл. 3).

ВАЖЛИВО! Під звільнення від орендної плати та орендні знижки підпадають договори оренди, що були чинні станом на 24 лютого 2022 року чи укладені після цієї дати за результатами аукціонів, що відбулися 24 лютого 2022 року або раніше.

Таблиця 1. Звільнення від орендної плати за договорами оренди державного та комунального майна

На який період

Хто звільняється

Період воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення чи скасування, але в будь-якому разі до 31.12.2022

1. Фізособи та ФОП, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану.

Для реалізації права на звільнення від орендної плати ці орендарі чи члени їхніх сімей протягом воєнного стану та 60 календарних днів після припинення / скасування воєнного стану або протягом 60 календарних днів після припинення військової служби, якщо служба продовжувалася після припинення чи скасування воєнного стану, мають подати орендодавцю документщо підтверджує факт початку військової служби відповідно до ст. 24 Закону № 2232 1.

ДО ВІДОМА. Документом, який підтверджує факт початку військової служби, може бути військовий квиток, у якому у відповідних розділах здійснюють службові відмітки, довідка, видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або військовою частиною (лист № 322 2 ), контракт (відповіді Мінекономіки на поширені питання зі сфери трудових відносин в умовах воєнного стану від 23.03.2022 ).

2. Орендарі, які використовують майно, розташоване в адміністративно-територіальних одиницях, у межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних і державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст, в умовах воєнного стану 4 (Донецька область; Запорізька область у межах Бердянського, Василівського, Мелітопольського, Пологівського районів; Луганська область; Миколаївська область у межах Баштанського, Вознесенського районів (крім смт Доманівка, Братське, м. Южноукраїнська), Миколаївського району (крім м. Миколаєва); Харківська область у межах Богодухівського району (крім м. Валків, Богодухова, смт Краснокутськ), Ізюмського, Куп’янського та Харківського районів (крім м. Мерефи, смт Нова Водолага, м. Харкова), Чугуївського району (крім м. Змієва); Херсонська область; АРК; м. Севастополь).

1. Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII.

2. Лист Міноборони від 21.08.2014 № 322/2/7142.

4. Перелік адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану, затверджений наказом Мін’юсту від 11.04.2022 № 1429/5.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! ОМС можуть додатково ухвалювати рішення про надання орендних знижок / звільнення від орендної плати відповідно до Закону про місцеве самоврядування3 (п. 12 коментованої постанови).

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР.

Таблиця 2. Звільнення від орендної плати за договорами оренди державного майна

На який період

Хто звільняється

На період воєнного стану, але в будь-якому разі не довше ніж до 30.09.2022

Орендарі, які використовують майно, розміщене:

  • на територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Миколаївської областей і м. Києва (крім адміністративно-територіальних одиниць, у межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних і державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст);
  • у закладах культури й освіти, якщо об’єкт оренди було передано в оренду на погодинній основі.

На період воєнного стану, але в будь-якому разі не довше ніж до 30.05.2022

Орендарі, які використовують майно, розміщене на територіях Кіровоградської, Дніпропетровської, Житомирської, Одеської областей.

Таблиця 3. Орендні знижки за договорами оренди державного майна

На який період

Хто користується

У якому розмірі нараховують орендну плату

На період воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення чи скасування

Орендарі єдиних майнових комплексів (їх структурних підрозділів), крім тих, кого звільняють відповідно до коментованої постанови

75 % розміру орендної плати, установленої договором оренди (з урахуванням її індексації)

Орендарі, крім тих, кого звільняють відповідно до коментованої постанови

50 % розміру орендної плати, установленої договором оренди (з урахуванням її індексації)

Орендарі на територіях, визначених у пп. 2 та 3 п. 1 коментованої постанови

50 % розміру орендної плати, установленої договором оренди (з урахуванням її індексації) після 30.09.2022 та 30.05.2022 відповідно

ВАЖЛИВО! Звільнення від орендної плати або її перерахунок здійснюють без окремого рішення орендодавця починаючи з 24.02.2022. Якщо на 01.06.2022 є переплата коштів, ці кошти зараховуються в рахунок орендної плати за майбутній період (пп. 5, 6 п. 1, п. 16 коментованої постанови). Отже, маємо зворотну дію НПА в частині застосування звільнення від орендної плати / орендних знижок. При цьому достатньо для їх застосування того, що орендар відповідає умовам, визначеним у п. 1 постанови, що коментується, для конкретного звільнення / знижки.

Пільгова орендна плата Окремо в п. 4 коментованої постанови закріплено ще й право на пільгову орендну плату в розмірі 1 грн за 1 кв. м орендованої площі протягом перших 6 місяців оренди (у тому числі й авансовий внесок) переможців електронних аукціонів, що взяли участь в аукціоні з метою перемістити виробництво та інші активи й потужності для провадження господарської діяльності з територій Донецької, Луганської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Житомирської, Одеської областей, АРК, м. Києва та м. Севастополя, незалежно від того, орендують державне чи комунальне майно.

Для того щоб застосували пільгову орендну плату, переможець аукціону має подати клопотання про сприяння переміщенню виробництва та інших активів і потужностей для провадження господарської діяльності, яке видає обласна військова адміністрація (далі — ОВА) за місцем розташування орендованого майна до дати проведення аукціону. На підставі клопотання орендодавець ухвалює рішення про застосування пільгової орендної плати й одночасно затверджує протокол аукціону. Клопотання ОВА та рішення про застосування пільгової орендної плати оприлюднюють в електронній торговій системі (далі — ЕТС) протягом 1 місяця після припинення / скасування воєнного стану.

Тимчасове припинення передання в оренду держмайна на визначених територіях На період воєнного стану тимчасово не можна передавати в оренду держмайно на територіях, розташованих в адміністративно-територіальних одиницях, у межах яких припиняється доступ користувачів до реєстрів, держателем яких є Мін’юст.

ВИНЯТОК. Передають держмайно в оренду, лише якщо доцільність такого передання визначена рішенням ОВА за місцем розташування відповідного майна (п. 3 коментованої постанови).

Строк погодження органом управління На період воєнного стану скорочено строк для ухвалення рішення про доцільність передання майна в оренду / про надання згоди передати майно в оренду / про відмову в погодженні передати майно уповноваженим органом управління, до сфери якого належить балансоутримувач, якщо він має надавати згоду на розпорядження майном балансоутримувача, із 40 до 7 робочих днів з дати отримання заяви потенційного орендаря, балансоутримувача або орендодавця (п. 6 коментованої постанови).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо в цей строк уповноважений орган управління не погодить / не відмовить у погодженні, то вважається, що уповноважений орган управління погодив рішення балансоутримувача про намір передати майно в оренду.

Підписання балансоутримувачем договору оренди означає, що він ухвалив рішення про намір передати майно в оренду.

Додаткова умова оренди майна Протягом воєнного стану додатковою умовою оренди майна, крім визначених п. 54 Порядку № 4834, може бути також вимога щодо працевлаштування визначеної кількості працівників балансоутримувача об’єкта оренди (пп. 1 п. 13 постанови, що коментується).

Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 № 483.

Стартова орендна плата В період воєнного стану, якщо залишкова балансова вартість об’єкта оренди, що є нерухомим майном, менша ніж 10 % його первісної балансової вартості чи немає інформації про залишкову балансову вартість такого об’єкта оренди, для того щоб розрахувати стартову орендну плату з метою проведення електронного аукціону на право оренди нерухомого майна, балансоутримувач може не переоцінювати такий об’єкт оренди.

Стартову орендну плату для проведення електронного аукціону в такому разі визначатимуть із розрахунку 1 грн за 1 кв. м об’єкта оренди, а гарантійний внесок установлюють у порядку, визначеному абз. 8–14 п. 58 Порядку № 483 (п. 7 коментованої постанови).

Проведення аукціону На час воєнного стану аукціони з передання майна в оренду проводять не раніше ніж через 5 календарних днів, але не пізніше 35-го дня після публікації в ЕТС оголошення про передання майна в оренду (п. 8 коментованої постанови).

НАГАДАЄМО. Аукціони згідно із ч. 7 ст. 13 Закону № 157 проводили не раніше ніж через 20 днів, але не пізніше 35-го дня після публікації в ЕТС оголошення про передання майна в оренду.

Під час дії правового режиму воєнного стану протокол про результати електронного аукціону з оренди, договір оренди, що укладають за результатами проведення електронного аукціону, та акт приймання-передачі об’єкта оренди підписують кваліфікованим електронним підписом (далі — КЕП). Виняток, якщо на підписанні таких документів у письмовій формі наполягає переможець аукціону (п. 9 постанови, що коментується). Тобто закріплено підписання документів КЕП не як можливість, а як обов’язок стандартно.

ДО ВІДОМА. Певні особливості оприлюднення інформації про учасників та переможців аукціонів з передання в оренду майна на період воєнного стану, але не раніше появи відповідної технічної можливості визначені п. 8 коментованої постанови. Про появу технічної можливості вчиняти в ЕТС дії, передбачені цим пунктом, а також про технічні особливості анонімності інформації / документів, визначених цим пунктом, адміністратор ЕТС має повідомити на своєму вебсайті.

Авансовий внесок і забезпечувальний депозит За договорами оренди, що укладають у період воєнного стану, авансовий внесок і забезпечувальний депозит:

  • орендарі, бюджетні установи не сплачують;
  • інші орендарі сплачують у розмірі 1 місячної орендної плати відповідно.

Для орендарів, насамперед яким гостро необхідні кошти в період воєнного стану, стане у пригоді специфічний механізм повернення забезпечувального депозиту, передбачений пп. 2 п. 13 постанови, що коментується. Ним можуть скористатися орендарі, які уклали договори оренди за результатами проведення електронних аукціонів або які уклали договори оренди без проведення аукціону відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону № 157 та відповідають таким умовам:

1) станом на останнє число місяця оренди, що передує місяцю, у якому отримано заяву про повернення, немає зафіксованих в установленому порядку порушень умов договору оренди та заборгованості зі сплати орендної плати;

2) орендарі не є резидентами в розумінні Закону № 21165.

Закон України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» від 03.03.2022 № 2116-IX.

За загальним правилом забезпечувальний депозит повертається в сумі, що не перевищує 1 млн грн на орендаря, незалежно від кількості укладених таким орендарем договорів оренди державного / комунального майна.

Проте таке обмеження не поширюється на вимоги:

  • орендарів, у яких орендоване майно було вилучено відповідно до вимог Закону № 47656;
  • орендарів, з якими договір оренди припинено відповідно до умов такого договору;
  • переможців електронних аукціонів, які сплатили забезпечувальний депозит і авансовий внесок до укладення договору оренди, але станом на 24.02.2022 не уклали такого договору з будь-яких причин.
Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» від 17.05.2012 № 4765-VI.

Щоб отримати сплачені депозити, орендарю необхідно протягом воєнного стану, але не пізніше місяця після його припинення чи скасування звернутися до орендодавця із заявою про повернення суми сплаченого депозиту. У заяві вказують:

  • відповідність орендаря умовам, зазначеним вище;
  • перелік договорів оренди, щодо яких орендар просить повернути забезпечувальні депозити;
  • суми сплачених забезпечувальних депозитів за кожним із договорів;
  • банківські реквізити орендаря, на які він просить повернути забезпечувальні депозити.

До заяви додають:

1) якщо орендар є юрособою:

  • витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань;
  • схематичну структуру власності та копії паспортів усіх фізосіб, які відповідно до законодавства визнаються кінцевими бенефіціарними власниками юрособи (додають лише за наявності у структурі власності інших юросіб);

2) якщо орендар є фізособою — копію паспорта.

Надсилають заяву на адресу електронної пошти орендодавця, що зазначена в договорі оренди. Якщо все гаразд, орендар відповідає умовам і подав усі необхідні документи, орендодавець і Держказначейство мають повернути забезпечувальний депозит орендарю протягом 10 робочих днів з моменту отримання його заяви. Якщо ж ні й орендар не відповідає умовам — орендодавець ухвалює рішення відмовити в задоволенні заяви, або якщо документів недостатньо для ухвалення рішення — орендодавець повідомляє орендаря, надіславши листа на адресу електронної пошти.

Орендарі, що отримали суми забезпечувальних депозитів, у тому числі й орендарі, у яких майно було вилучено, але повернено після припинення / скасування воєнного стану, своєю чергою, мають повернути такі суми орендодавцям до 30 квітня року, що настає за роком, у якому оголошено про припинення чи скасування воєнного стану на території за місцезнаходженням орендованого майна, але не пізніше ніж за 3 місяці до дати припинення чи скасування договору оренди.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Вимога щодо повернення забезпечувальних депозитів не поширюється на орендарів, договори оренди з якими будуть припинені до 30 квітня року, що настане за роком, у якому буде оголошено про припинення чи скасування воєнного стану.

Неповернення орендарем забезпечувальних депозитів є підставою для дострокового розірвання договору на вимогу орендодавця. Орендодавець зобов’язаний попередити в порядку, передбаченому договором оренди, про розірвання договору за такою підставою не пізніше ніж за місяць до дати його розірвання. Проте договір не розривають за такою підставою, якщо станом на дату розірвання договору, про яке орендодавець попередив орендаря, останній усе-таки повернув забезпечувальний депозит орендодавцю.

Особливості передання майна без аукціону бюджетним установам Передають комунальне майно бюджетним установам у період воєнного стану з такими особливостями:

1) для цілей укладання відповідних договорів оренди / продовження договору оренди вартістю об’єкта оренди є його балансова вартість станом на останнє число місяця, який передує даті подання заяви про оренду комунального майна. Якщо балансова вартість об’єкта оренди дорівнює 0 або її немає, такий об’єкт не переоцінюють;

2) об’єкт оренди не страхують;

3) договір оренди та акт приймання-передачі оприлюднюють в ЕТС протягом 1 місяця з дня припинення чи скасування воєнного стану;

4) на період воєнного стану інформація про орендарів-бюджетників та ухвалені уповноваженими органами рішення щодо оренди майна такими орендарями не публікуються в ЕТС.

Продовження договорів Договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується в період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом 4 місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану. При цьому заява орендаря та окреме рішення орендодавця не вимагаються. Продовження договору відбувається згідно з нормами законодавства, а саме абз. 1 п. 5, п. 16 коментованої постанови.

Винятки:

1. Є хоча б одна з підстав, визначених ст. 19 Закону № 157. У такому випадку балансоутримувач самостійно або за погодженням з уповноваженим органом управління ухвалює рішення про непродовження договору оренди та повідомляє про це орендодавця, орендаря за 30 календарних днів до дати закінчення договору оренди.

2. Якщо рішення про продовження договору ухвалено на аукціоні й аукціон оголошено до дати набрання чинності коментованою постановою, тобто 01.06.2022. У цьому випадку продовження відбуватиметься в загальному порядку.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо граничний строк для подання заяви про продовження договору оренди припадає на період воєнного стану, цей строк продовжується на строк воєнного стану та 3 місяці після (абз. 8 п. 5 постанови, що коментується).

Дострокове припинення договору Пунктом 5 коментованої постанови закріплено право орендаря в період воєнного стану достроково припинити договір оренди державного / комунального майна за його заявою, поданою орендодавцю на адресу електронної пошти, зазначену в договорі оренди. Заяву має підписати уповноважена особа орендаря, а її PDF-копія має бути надіслана з електронної адреси орендаря, зазначеної в договорі оренди.

Нюанси подання заяви про дострокове припинення договору оренди, якщо договір не містить адреси електронної пошти та майно розташоване в адміністративно-територіальній одиниці, у межах якої припинено доступ користувачів до єдиних і державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст:

1. Заяву подають відповідній ОВА за місцезнаходженням орендованого майна засобами поштового зв’язку, електронного документообігу або на офіційну електронну адресу. Тоді ОВА вживає заходів для подання заяви орендаря (у тому числі оригінальних примірників документів у разі їх наявності) орендодавцю відразу після появи можливості її подати.

2. Якщо орендодавцем майна є ФДМ, його регіональні відділення або представництва, заяву надсилають ФДМ або регіональному відділенню, визначеному ФДМ, про що ФДМ повідомляє на власному офіційному вебсайті або в інший визначений ФДМ спосіб.

Якщо сторони не мають можливості підписати акт повернення майна з оренди, майно вважається поверненим із моменту настання однієї з таких подій:

1) орендодавець отримав заяву орендаря про дострокове припинення договору;

2) ОВА за місцезнаходженням орендованого майна отримала заяву орендаря про дострокове припинення договору, якщо майно розташоване в адміністративно-територіальних одиницях, у межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних і державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст, у договорі оренди немає інформації про електронну пошту сторін та за місцезнаходженням орендодавця немає можливості вручити листа.

ВАЖЛИВО! Відповідно до п. 16 коментованої постанови орендодавці державного та комунального майна мають забезпечити продовження та припинення договорів оренди за п. 5 цієї постанови починаючи з 24.02.2022. Тобто, як і застосування звільнення від орендної плати, орендних знижок за п. 1 постанови, що коментується, договори оренди за п. 5 цієї постанови продовжують і припиняють із 24 лютого, до набрання чинності цією постановою.

Тимчасове вилучення з користування Державне та комунальне майно, передане в оренду, може бути тимчасово вилучене з користування орендарів у порядку, установленому Законом № 47657 (п. 11 коментованої постанови). Відповідно до п. 127 Порядку № 483 допускається внесення змін до договору оренди в частині зменшення суми орендної плати (призупинення її нарахування тощо) протягом строку його дії, вилучення майна (його частини) відповідно до Закону № 4765.

Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» від 17.05.2012 № 4765-VI.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку