Статті

«

«БУХГАЛТЕРІЯ: БЮДЖЕТ»:
Виїзд членів інвентаризаційної комісії за кордон: чи потрібен новий наказ?

30 травня, 2022

На початку року наказом була призначена інвентаризаційна комісія. З початком війни дехто з членів комісії виїхав за кордон, але продовжує працювати дистанційно. Чи потрібно складати окремий наказ на призначення нової комісії? Чи існують кількісні обмеження щодо інвентаризаційної комісії?

Відповідно до п. 1 розд. II Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом МФУ від 02.09.2014 р. № 879, інвентаризація проводиться повним складом інвентаризаційної комісії та в присутності матеріально відповідальної особи. Отже, якщо хтось з членів комісії не може брати участь в інвентаризації, його необхідно замінити (тимчасово або на постійній основі — вирішувати керівнику).

Тут може виникнути питання — чи можна комусь з членів комісії дистанційно бути присутнім на інвентаризації, наприклад, на відеозв’язку? Одразу скажемо, що права або заборони в нормативці не передбачено. Радимо виходити з того, чи зможе працівник об’єктивно оцінити стан об’єктів, які підлягають інвентаризації, і вирішувати це питання індивідуально. При цьому відзначимо, що, скоріш за все, таких прецедентів раніше не було, тож будьте готові обґрунтувати контролерам, що працівник дійсно міг виконувати огляд об’єкта за допомогою відеозв’язку.

Якщо все ж таки планується заміна в складі комісії, то реалізувати це можна одним з таких шляхів:

  • уточнити склад комісії для даної інвентаризації в наказі про проведення інвентаризації;
  • внести зміни до наказу про створення інвентаризаційної комісії.

Обмежень щодо кількісного складу інвентаризаційної комісії не передбачено. Тож у крайньому разі, коли працівника ніким замінити, можна виключити його і не додавати нікого іншого.

Детальніше про порядок внесення змін до складу інвентаризаційної комісії див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 37/2021, с. 28.

Артем Гусєв, Любов Крута, експерти газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку