Статті

«

«МЕДИЧНА БУХГАЛТЕРІЯ»:
Щоб отримати компенсацію за працевлаштування ВПО, змінюємо ознаку неприбутковості

У ЗОЗ-КНП працюють внутрішньо переміщені особи. Коли ми подали документи на компенсацію, нам відмовили, бо ЗОЗ-КНП включений до Реєстру неприбуткових установ та організацій за кодом ознаки неприбутковості 0031 «Бюджетні установи». Як бути? Змінювати ознаку? Як довести податковій цю потребу?

23 травня, 2022

Альона Момот, юристка газети

Умови надання компенсації Порядок № 3311 передбачає, що компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб унаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану (далі — компенсація) надають роботодавцю за таких умов.

Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затверджений постановою КМУ від 20.03.2022 № 331.

1. Роботодавець працевлаштував внутрішньо переміщену особу під час воєнного стану в Україні, уведеного Указом № 642.

Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022.

Під терміном «внутрішньо переміщена особа» розуміється особа, яка після введення Указом № 64 воєнного стану перемістилася з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в Переліку № 2043, та отримала довідку внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку № 5094.

Перелік адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка», затверджений розпорядженням КМУ від 06.03.2022 № 204-р.
Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затверджений постановою КМУ від 01.10.2014 № 509.

Нюанси:

  • статус внутрішньо переміщеної особи не обов’язково має бути на момент працевлаштування, компенсацію надають, якщо було працевлаштовано працівника, який отримав статус внутрішньо переміщеної особи й після працевлаштування;
  • особа серед внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на умовах, визначених Порядком № 331, лише 1 раз.

2. Роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

3. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не нижчий за розмір мінімальної заробітної плати, установленої законодавством.

4. Подано в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 року або річну звітність за 2021 рік.

5. Роботодавець не є бюджетною установою, фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування.

ДО ВІДОМА. Згідно з п. 12 ч. 1 ст. 2 БКУ5 бюджетними установами є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими та включаються до Реєстру неприбуткових установ та організацій за кодом ознаки неприбутковості 0031 «Бюджетні установи».

Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Розмір компенсації становить 6 500 грн щомісяця за кожну працевлаштовану внутрішньо переміщену особу, за яку роботодавець сплачує ЄСВ, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення. Але загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати 2 місяців з дня працевлаштування особи.

Підстави для відмови надати компенсацію Рішення щодо відмови надати компенсацію ухвалює регіональний центр зайнятості в разі:

  • невідповідності роботодавця вимогам, зазначеним у Порядку № 331;
  • невідповідності особи критеріям, зазначеним у Порядку № 331.

Оформлюють таке рішення відповідним наказом протягом 5 календарних днів після отримання заяви від роботодавця (крім подання заяви через портал «Дія»), повідомлення про ухвалене рішення щодо відмови надати компенсацію надсилають роботодавцю протягом 3 календарних днів способом, який роботодавець обрав для подання заяви (крім подання заяви через портал «Дія») (п. 9 Порядку № 331).

На підставі відомостей з Реєстру неприбуткових установ та організацій, зокрема коду ознаки неприбутковості, регіональний центр зайнятості зробив висновок, що КНП є бюджетною установою, і не дивно, що відмовив надати компенсацію.

Водночас заборони повторно подавати документи для отримання компенсації Порядок № 331 не містить. Тому, якщо КНП змінить ознаку неприбутковості 0031 «Бюджетні установи», доцільно подати повторно документи до центру зайнятості.

Зміна ознаки неприбутковості Як уже зазначено, ознака неприбутковості 0031 надається бюджетним установам. Її можуть мати КНП, що повністю утримуються за рахунок місцевого бюджету та відповідають вимогам, зазначеним у п. 133.4 ПКУ6 (лист № 173897). Вважатися такими, що повністю утримуються з місцевих бюджетів, можуть лише ті КНП, які не уклали договору з НСЗУ та не отримують за цим договором від цієї служби відповідних коштів. КНП укладає договори про медичне обслуговування населення за програмою медгарантій як суб’єкт господарювання та отримує плату за ними, яка за правовим статусом не є бюджетним фінансуванням, і її використання не регулюється бюджетним законодавством. Розпоряджаються цими коштами відповідно до ГКУ8 та фінансового плану КНП. Тому, якщо ваше КНП отримує кошти від НСЗУ та має ознаку неприбутковості 0031 — бюджетні установи, її потрібно змінити на ознаку 0048 — інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам, установленим у п. 133.4 ПКУ, утворені та зареєстровані в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.
Лист ДФС «Щодо питання присвоєння ознаки неприбутковості закладам охорони здоров’я» від 21.05.2018 № 17389/6/99-99- 15-02-02-15.
Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV.

В ІПК № 4669 ДПС зазначає, що в разі потреби включити КНП до Реєстру неприбуткових установ та організацій з ознакою неприбутковості 0048 — інші юридичні особи, необхідно узгодити установчі документи з вимогами, установленими в п. 133.4 ПКУ. Зокрема, щоб статут КНП:

ІПК ДПС від 04.02.2020 № 466/6/99-00-04- 02-02-06/ІПК.
  • містив заборону розподіляти отримані доходи (прибутки) або їх частину серед засновників, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних із ними осіб (абз. 3 пп. 133.4.1 ПКУ);
  • передбачав передання активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету в разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) (абз. 4 пп. 133.4.1 ПКУ);

ДО ВІДОМА. Положення абз. 3 й 4 пп. 133.4.1 ПКУ щодо вимог наявності установчих документів не поширюються на бюджетні установи (абз. 6 пп. 133.4.1 ПКУ).

  • містив положення, що одним із джерел формування майна є кошти, отримані за договорами із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення (НСЗУ).

Відповідно до п. 14 Порядку № 44010 у разі зміни організаційно-правової форми неприбутковим підприємством, унесення змін до його установчих документів подають до контролюючого органу за основним місцем обліку неприбуткового підприємства реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку № 440 із позначкою «зміни», до якої додають засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів згідно із Законом № 75511). Заява та копії документів мають бути подані протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а якщо державну реєстрацію змін не здійснюють — протягом 10 календарних днів з моменту виникнення зазначених обставин.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджений постановою КМУ від 13.07.2016 № 440.
Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

Якщо статут КНП відповідає вимогам, установленим у п. 133.4 ПКУ, й ознака неприбутковості 0031 «не відповідає дійсності», доцільно також скористатися п. 14 Порядку № 440 та подати до податкового органу реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку № 440 із позначкою «зміни», до якої додати копію статуту.

КНП може подати (надіслати) реєстраційну заяву та копію статуту одним із таких способів:

  • особисто керівником, або представником неприбуткового підприємства (в обох випадках із документальним підтвердженням особи та її повноважень), або уповноваженою на це особою;
  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, якщо установчі документи оприлюднено на порталі електронних сервісів відповідно до Закону № 755;
  • державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу. Така заява передається в електронній формі в установленому порядку технічним адміністратором Єдиного держреєстру до контролюючого органу разом із відомостями про державну реєстрацію створення юридичної особи або змін до відомостей про юридичну особу згідно із Законом № 755 (п. 6 Порядку № 440).

За результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, чи на основі відомостей, отриманих з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, протягом 3 робочих днів з дня їх отримання податковим органом орган має ухвалити рішення про зміну ознаки неприбутковості 0031 на 0048, якщо будуть на те підстави.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку