Статті

«

«МЕДИЧНА БУХГАЛТЕРІЯ»:
Видалення пошкоджених дерев

Унаслідок воєнних дій пошкоджено дерева, які ростуть біля нашого закладу та обліковуються на балансі КНП. Їх потрібно ліквідувати та списати з балансу. Як це правильно зробити?

Лідія Безкоровайна, експертка газети

Дерева — частина зелених насаджень. Загальні засади озеленення, догляду та охорони зелених насаджень міст, селищ і сіл визначено у Правилах № 1051. У п. 5.5 цього документа зазначено, що відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними на територіях підприємств і прилеглих територіях є самі підприємства.

Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджені наказом Мінбуду від 10.04.2006 № 105.

Тож якщо на території ЗОЗ пошкоджено дерева, то саме він має здійснити відповідні дії щодо ліквідації пошкоджених дерев, якщо, звісно, ці дерева перебувають на балансі підприємства. Процедура видалення дерев, кущів, газонів і квітників на території населеного пункту визначена Порядком № 10452.

Порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затверджений постановою КМУ від 01.08.2006 № 1045.

У загальному випадку видаляють зелені насадження в разі:

  • виконання підготовчих і будівельних робіт на об’єктах відповідно до ст. 35–37 Закону № 30383;
  • знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самостійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів;
  • ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту;
  • відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
  • проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції та розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
  • досягнення деревом вікової межі;
  • провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;
  • ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.
Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 № 3038-VI.

По суті, воєнні дії, які зараз відбуваються в Україні, є надзвичайною ситуацією, а тому є законні підстави, щоби списати пошкоджені внаслідок бойових дій дерева. Звісно, має бути документальне підтвердження стану дерев та обґрунтування потреби їх ліквідувати.

За загальними правилами згідно з п. 3 Порядку № 1045 видаляють зелені насадження на території населеного пункту за рішенням виконавчого органу сільськоїселищноїміської ради на підставі ордера.

Однак є й виняток. Якщо підприємство видаляє аварійні, сухостійні та фаутні дерева на об’єкті благоустрою, то зробити це можна на підставі акта. Цей акт складає комісія, створена виконавчим органом влади. Форма акта обстеження затверджена Мінрегіоном. Якщо зносять аварійні, сухостійні та фаутні дерева, комісія з’ясовує причину набуття ними такого стану, про яку зазначають у складеному акті.

Аналогічно актом оформлюють ліквідацію зелених насаджень, пошкоджених унаслідок стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб.

Процедуру отримання ордера на видалення зелених насаджень та акта обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, детально наведено в Порядку № 1045. Однак, ураховуючи воєнний стан, а часто й неможливість працювати у штатному режимі всіх підприємств та установ, ЗОЗ-КНП може не мати можливості здійснити всі необхідні процедури.

У будь-якому разі комісія зі списання основних засобів КНП має скласти протокол засідання та документи, що додаються до нього, з ініціативою ліквідувати пошкоджені дерева. Цей протокол подають керівнику КНП, який має затвердити його. Після цього слід подати заяву про видалення зелених насаджень виконавчому органу сільської, селищної, міської ради. Орган виконавчої влади має надати дозвіл на ліквідацію дерев.

Якщо ці дерева пошкоджено внаслідок надзвичайної ситуації, то сплачувати відновну вартість не потрібно.

Зазвичай видача ордерів на видалення зелених насаджень належить до повноважень управління екології та природних ресурсів Департаменту благоустрою та збереження природного середовища, який входить до складу виконавчого органу місцевої ради, а здійснюється в центрі надання адміністративних послуг або у виконавчому органі. Якщо ж ідеться про сільські та селищні ради, то ордер видає виконавчий комітет такої ради. Однак не в усіх регіонах нашої країни зараз є можливість отримати такий ордер, а ліквідувати пошкоджене дерево іноді потрібно терміново, оскільки воно може бути небезпечним або перешкоджати руху тощо. Тож, якщо такої можливості немає, керуємось дозволом, що його надав засновник.

Одразу зазначимо, що якщо ЗОЗ надали ордер, то в ньому чітко встановлюють, до якої дати мають відбутися роботи і хто буде виконавцем робіт. Крім того, уповноважений орган, який оформлював ордер, зазначає в ньому напрями подальшого використання вирубаної деревини. Тож підприємству залишається тільки виконати зазначені приписи.

Щоб належно організувати виконання робіт із видалення зелених насаджень, на КНП слід видати наказ, у якому зазначити:

  • терміни та порядок виконання робіт;
  • відповідальну особу з дотримання техніки безпеки;
  • використання технічних і товарно-матеріальних цінностей підприємства, необхідних для проведення робіт.

Під час видалення дерев потрібно дотримуватися Правил № 514 стосовно охорони праці. Закінчивши роботи з видалення зелених насаджень, слід звернутись до органу, який видав ордер, щоби поставити відповідну позначку.

Правила охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України, затверджені наказом Держжитлокомунгоспу від 30.11.1995 № 51.

Бухоблік Якщо йдеться про дерева, то, як правило, строк їх корисного використання буде більше ніж один рік, а отже, їх слід обліковувати у складі необоротних активів. А вже вартісний критерій, установлений на підприємстві для поділу основних засобів та малоцінних необоротних активів, допоможе правильно обрати рахунок для обліку зелених насаджень.

В Інструкції № 2915 зазначено, що на субрахунку 108 «Багаторічні насадження» ведуть облік довгострокових біологічних активів, у тому числі багаторічних насаджень, які не пов’язані із сільськогосподарською діяльністю, та плодоносних рослин, які пов’язані із сільськогосподарською діяльністю.

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.1999 № 291.

Якщо ж вартість зеленого насадження менша, ніж вартісна межа, яку встановлено на КНП для малоцінних необоротних матеріальних активів, то такі насадження слід обліковувати на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Під час обліку багаторічних зелених насаджень слід керуватися НП(С)БО 7 «Основні засоби»6 та Методрекомендаціями № 5617. Так, у разі ліквідації багаторічних насаджень в обліку відображають списання основних засобів. Якщо списують об’єкт основних засобів, то оформлюють документи, визначені порядком списання комунального майна, затвердженим відповідною місцевою радою. При цьому факт списання обов’язково оформлюють актом списання основних засобів.

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом МФУ від 27.04.2000 № 92.
Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом МФУ від 30.09.2003 № 561.

Кореспонденція рахунків, яку застосовують під час списання багаторічних зелених насаджень, наведена в табл. 1.

Таблиця 1. Кореспонденція рахунків з відображення ліквідації дерева

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Об’єкт основних засобів

1. Списано суму зносу ліквідованого дерева

131

108

2. Списано залишкову вартість ліквідованого дерева

976

108

3. Відображено витрати на ліквідацію дерева

9761

20, 22, 66, 651, 631, 685…

1. Якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9, то спочатку слід відобразити витрати на рахунках 80–84 (за економічними елементами), а вже потім списати їх на субрахунок 976.

4. Якщо дерево було придбано за кошти цільового фінансування або благодійні кошти, то слід визнати дохід від цільового фінансування на списану залишкову вартість

69

745

5. Якщо дерево було отримано безкоштовно, то слід визнати дохід від безоплатно одержаних необоротних активів у сумі списаної залишкової вартості

424

745

Об’єкт малоцінних необоротних матеріальних активів

1. Донараховано знос (50 % від первісної вартості в разі застосування методу нарахування амортизації 50/50 %):

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

91, 92, 949

132

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

832

132

91, 92, 949

832

2. Якщо дерево було придбано за кошти цільового фінансування або благодійні кошти, то слід визнати дохід від цільового фінансування на суму нарахованого зносу

69

745

3. Якщо дерево було отримано безкоштовно, то слід визнати дохід від безоплатно одержаних необоротних активів у сумі нарахованого зносу

424

745

4. Списано суму нарахованого зносу ліквідованого дерева

132

112

5. Відображено витрати на ліквідацію дерева

976 ​2

20, 22, 66, 651, 631, 685…

2. Якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9, то спочатку слід відобразити витрати на рахунках 80–84 (за економічними елементами), а вже потім списати їх на субрахунок 976.

Як ми зазначили раніше, в ордері вказують напрями подальшого використання деревини, отриманої під час ліквідації зелених насаджень. Так, матеріали, отримані від ліквідації основних засобів, оприбутковують із визнанням іншого доходу та зарахуванням на рахунки обліку матеріальних запасів (п. 44 Методрекомендацій № 561). Такими субрахунками для обліку оприбуткованої деревини можуть бути:

  • 205 «Будівельні матеріали» — якщо деревину планують використати під час проведення ремонту;
  • 203 «Паливо» — якщо згідно з ордером передбачено використовувати деревину для опалення підприємства;
  • 201 «Сировина й матеріали» — якщо її планують використати для виготовлення власними силами, наприклад, дерев’яних поличок чи інших предметів;
  • 209 «Інші матеріали» — в інших випадках.

Вартість деревини під час зарахування на баланс визначає комісія КНП за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого використання на основі вартості подібних запасів за наявності їх на балансі КНП.

Далі на прикладах розглянемо, як відображати в бухобліку ліквідацію дерев.

Приклад 1. На території ЗОЗ-КНП (платник ПДВ) внаслідок бойових дій повалено дерево, яке перешкоджає руху по дорозі. Комісія КНП ухвалила рішення про його ліквідацію та оформила всі необхідні документи.

Це дерево обліковується на субрахунку 108 «Багаторічні насадження». Його первісна вартість — 1 210,00 грн, сума нарахованого зносу — 920,00 грн. Дерево обліковується у складі додаткового капіталу за залишковою вартістю.

Послуги з ліквідації дерева надала стороння організація. Вартість цих послуг — 690,00 грн, у тому числі ПДВ — 115,00 грн, оплатили з поточного рахунку КНП.

Отриману деревину оприбуткували на баланс КНП та оцінили в сумі 450,00 грн.

ЗОЗ надає лише послуги, звільнені від оподаткування ПДВ.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 2.

Таблиця 2. Бухоблік ліквідації дерева, яке обліковували у складі основних засобів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Списано суму нарахованого зносу

131

108

920,00

2. Списано суму залишкової вартості (1 210,00 – 920,00 = 290,00):

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

976

108

290,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

85

108

976

85

3. Визнано дохід від безоплатно отриманих необоротних активів у сумі списаної залишкової вартості

424

745

290,00

4. Відображено вартість послуг сторонньої організації з видалення зелених насаджень (без ПДВ):

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

976

631

575,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

85

631

976

85

5. Відображено податковий кредит із ПДВ (якщо ПН зареєстровано в ЄРПН)

641

631

115,00

6. Перераховано заборгованість за видалення дерева

631

311

690,00

7. Нараховано компенсувальні податкові зобов’язання з ПДВ:

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

976

641

115,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

85

641

976

85

8. Оприбутковано деревину від ліквідації дерева

209

746

450,00

9. У кінці звітного періоду списано на фінансовий результат:

  • витрати (290,00 + 575,00 + 115,00 = 980,00 грн)

793

976

980,00

  • дохід від оприбуткування деревини

746

793

450,00

Приклад 2. На території ЗОЗ-КНП внаслідок воєнних дій повністю зруйновано два дерева, які обліковуються на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Кожне із цих дерев має первісну вартість у сумі 350,00 грн та нарахований знос 175,00 грн.

Ці дерева були придбані за благодійні кошти, тому їхня залишкова вартість обліковується на рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів».

ЗОЗ ліквідував дерева та очистив територію власними силами. Деревину оприбуткували з метою використовувати як паливо за вартістю 250,00 грн.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 3.

Таблиця 3. Бухоблік ліквідації дерев, які обліковували у складі малоцінних необоротних матеріальних активів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Нараховано знос дерев (50 % від первісної вартості) під час їх ліквідації (175,00 × 2 = 350,00 грн):

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

92

132

350,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

832

132

92

832

2. Визнано дохід у сумі нарахованої амортизації

69

745

350,00

3. Списано ліквідовані дерева (350,00 × 2 = 700,00 грн)

132

112

700,00

4. Оприбутковано від ліквідації дерев деревину

203

746

250,00

5. У кінці звітного періоду списано на фінансовий результат:

  • витрати

791

92

350,00

  • дохід

746

793

250,00

745

793

350,00

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку