Статті

«

«МЕДИЧНА БУХГАЛТЕРІЯ»:
Зберігання бухгалтерської документації вдома в бухгалтера: чи правомірно?

Чи можна зберігати бухгалтерську документацію вдома в бухгалтера в період воєнного часу?

29 квітня, 2022

Альона Момот, юристка газети

Наразі поширена ситуація: бухгалтер виконує свої трудові обов’язки дистанційно, і, відповідно, постає питання про тимчасову зміну місця зберігання бухгалтерської документації за місцем його дистанційної роботи.

НАГАДАЄМО. Відповідно до ч. 1 ст. 60 2 КЗпП1 дистанційною роботою є форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, у будь-якому місці за вибором працівника, використовуючи інформаційно-комунікаційні технології.

Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII.

Правило зберігання щодо місця Опрацьовані первинні документи та облікові регістри, бухгалтерська та інша звітність до передання їх в архів підприємства, установи мають зберігатися в бухгалтерській службі у спеціальних приміщеннях або зачинених шафах під відповідальністю осіб, уповноважених головним бухгалтером (п. 6.2 Положення № 882).

Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ від 24.05.1995 № 88.

ДО ВІДОМА. Більше про зберігання бухгалтерської документації читайте в газеті «Медична бухгалтерія», № 20/2021, с. 13.

Висновок Як бачимо, якщо бухгалтерська служба працює дистанційно та зберігає бухгалтерську документацію до передання її в архів удома в зачинених шафах, правило, закріплене п. 6.2 Положення № 88, не порушується.

ВАЖЛИВО! Зберігання бухгалтерської документації вдома в бухгалтера слід розглядати як винятковий та тимчасовий захід. Самостійно забрати документацію бухгалтеру не можна. Рішення ухвалює керівник КНП, видаючи наказ, у якому, зокрема, обов’язково має бути висвітлена доцільність зберігання конкретної бухгалтерської документації вдома в бухгалтера. Також необхідно враховувати, що наразі можуть проводити фактичні податкові перевірки. Підкреслимо, що згідно із ч. 3 ст. 8 Закону про бухоблік3 відповідальність за збереження опрацьованих документів, регістрів і звітності протягом установленого строку, але не менше ніж 3 роки, несе керівник КНП.

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку