Статті

«

«ПРОФЕСІЙНИЙ БУХГАЛТЕР»:
Першоквартальне декларування з податку на прибуток: хто звітує, в які строки та за якою формою

Платникам податку на прибуток вже час подбати про подання декларації за І квартал 2022 року.
Проте не всім!
З матеріалу ви дізнаєтеся, хто цьогоріч зобов’язаний звітувати за квартальним звітним періодом та які особливості квартального декларування слід враховувати цього року.

Коло квартальних платників

Загальні правила Кожному платнику податку на прибуток потрібно визначитись, за яким податковим періодом йому звітувати у 2022 році. Нагадаємо, що податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні квартал, півріччя, три квартали, рік (п. 137.4 ПКУ).

Однак у певних випадках, визначених п. 137.5 ПКУ, для платників встановлюється річний звітний період з податку на прибуток, а саме це стосується:

  • новостворених платників, тобто тих, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року. До речі, до таких платників податківці відносять і колишніх єдинників, які протягом року перейшли на загальну систему оподаткування (категорія 102.20.02 ЗІР);
  • сільгоспвиробників, які обрали «особливий» річний період звітування (див. матеріал «Сільгоспвиробники: особливості прибуткового звітування» // «ПБ», № 36/2021, с. 11);
  • ФОП, незалежних професіоналів та юросіб — єдинників, які виплачують нерезиденту доходи (прибутки) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 141.4 ПКУ;
  • юросіб-єдинників щодо отриманого скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 392 ПКУ;
  • «малодохідників», тобто тих платників, чий бухгалтерських дохід за попередній річний звітний період не перевищує 40 млн грн. Про те, як застосовувати критерій «малодохідності», поговоримо далі.

Однак є такі категорії платників, які апріорі мають звітувати з податку на прибуток поквартально незалежно від обсягу доходів та інших факторів:

  • суб’єкти, які здійснюють випуск та проведення лотерей (п. 137.8 ПКУ);
  • інвестори зі значними інвестиціями 1(п. 55 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).
Крім тих, що реалізують інвестиційні проекти у сферах добування з метою подальшої переробки та/або збагачення корисних копалин.

ДО ВІДОМА. Відповідно до п. 5 ст. 1 розд. І Закону № 1116 2інвестор зі значними інвестиціями — зареєстрована в Україні юридична особа, яка спеціально утворена для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями, є стороною спеціального інвестиційного договору та господарська діяльність якої спрямовується виключно на реалізацію інвестиційного проекту із значними інвестиціями та виконання спеціального інвестиційного договору. Для таких осіб п. 55 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ тимчасово (до 01.01.2035 р.) встановлює особливості оподаткування податком на прибуток.

Закон України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» від 17.12.2020 р. № 1116-IX.

Критерій «малодохідності» Не має значення, який звітний (податковий) період платник мав торік, адже в поточному році ситуація може кардинально змінитися. Минулорічні квартальники у 2022 році можуть стати платниками податку з річним звітним періодом та навпаки — ті, хто відзвітував за 2021 рік лише один раз, подавши річну декларацію, цього року можуть потрапити до лав квартальників.

Вирішальним фактором у цьому питанні є обсяг річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період (п.п. «в» п. 137.5 ПКУ). Саме цей показник був відображений платниками податку на прибуток у ряд. 01 Декларації з податку на прибуток підприємств (далі — Декларації з ПНП) за 2021 рік. На нього й орієнтуємося!

Якщо показник ряд. 01 вашої Декларації з ПНП за 2021 рік перевищує 40 млн грн, то протягом 2022 року ви маєте звітувати з податку на прибуток, застосовуючи квартальний податковий період, тобто за результатами I кварталу, півріччя, трьох кварталів та року.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Платникам податку на прибуток, які на початку 2021 року були платниками ЄП, а посеред минулого року перейшли на загальну систему оподаткування, потрібно бути уважними, адже для визначення податкового періоду на 2022 рік їм потрібно враховувати бухгалтерський дохід за весь 2021 рік, а не тільки за період перебування в статусі платника податку на прибуток. Отже, в такому разі орієнтуватися лише на ряд. 01 минулорічної Декларації з ПНП не вийде.

Загальносистемники → спрощенці Платник податку на прибуток у разі переходу на спрощену систему оподаткування в середині року подає Декларацію з ПНП за звітний період, що передує квартал, з якого він переходить на спрощену систему оподаткування (категорія 102.20.01 ЗІР).

Тож якщо такий перехід відбувся з 01.04.2022 р., Декларацію з ПНП слід подати за І квартал 2022 року, навіть якщо за критерієм «малодохідності» платник мав би звітувати за річним звітним періодом.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Те саме стосується й тих платників, які з 01.04.2022 р. перейшли на «особливу» спрощенку за ставкою 2 % (п. 9.11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Квартальники-коригувальники

Платники податку на прибуток, які звітують за квартальним звітним періодом, мають визначати об’єкт оподаткування податком на прибуток за І квартал 2022 року шляхом коригування фінансового результату на усі різниці, які передбачені ПКУ. Так само слід буде вчиняти й під час декларування за півріччя та три квартали 2022 року. Це випливає з положень п.п. 134.1.1 ПКУ, який дозволяє не проводити коригування, визначені розд. ІІІ ПКУ, тільки за умови, що річний дохід платника від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період, не перевищує 40 млн грн.

Якщо ж ви потрапили до складу платників, які цього року звітують поквартально, то це означає, що ви напевно перетнули встановлену межу доходу за результатами останнього (наразі 2021) року і, як результат, маєте проводити коригування.

ДО ВІДОМА. Якщо за підсумками 2022 року розмір доходу не перевищить 40 млн грн, робити коригування в річній звітності необов’язково. Платник зможе ухвалити рішення про непроведення коригувань вже в річній Декларації з ПНП за 2022 рік, а з наступного (2023 року) звітувати за річним податковим періодом.

За якою формою звітувати за І квартал 2022 року?

Форму Декларації з ПНП затверджено наказом МФУ від 20.10.2015 р. № 897, але ми вже звикли до перманентного внесення змін до неї.

ВАЖЛИВО! За звітний період — І квартал 2022 року платники податку на прибуток мають подавати Декларацію з ПНП за формою в редакції наказу № 601 3(ідентифікатор електронної форми J0100121).

Наказ МФУ «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Державної податкової адміністрації України» від 17.11.2021 р. № 601.

Зауважимо, що 15.03.2022 р. набрав чинності наказ № 58 4, яким внесено чергову порцію змін до форми Декларації з ПНП. Але, як справедливо зазначають податківці в категорії 102.20.01 ЗІР, спираючись на положення п. 46.6 ПКУ, Декларацію з ПНП за формою з урахуванням змін, внесених наказом № 58, слід подавати, починаючи зі звітного періоду — півріччя 2022 року.

Наказ МФУ «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів» від 10.02.2022 р. № 58.

Далі розберемося, яких змін зазнала актуальна на сьогодні форма Декларації з ПНП (в редакції наказу № 601). Їх небагато і переважно вони стосуються лише окремих категорій платників податку на прибуток.

1. Зміни, що стосуються інвесторів зі значними інвестиціями:

  • «шапку» декларації ряд. 10 «Особливі відмітки» доповнено новою позицією, яка надає можливість інвестору зі значними інвестиціями зробити позначку про те, що Декларацію з ПНП подає саме він;
  • в основній частині декларації після ряд. 03 РІ додано ще два рядки: 03.1 5та 03.2 6, які враховують специфіку тимчасових особливостей оподаткування податком на прибуток інвесторів зі значними інвестиціями, що визначені п. 55 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Відповідно, показники зазначених рядків впливатимуть і на обрахунок об’єкта оподаткування (ряд. 04). Аналогічні зміни внесено і в додаток ВП.
Сума перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною (контрактною) вартістю реалізованих товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій платником податку — інвестором із значними інвестиціями.
Сума перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки», при здійсненні контрольованих операцій платником податку — інвестором із значними інвестиціями.

2. Зміна, що стосується підприємств, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність, полягає в такому. Таблицю, в якій платники податку ставлять відмітки про подання форм фінансової звітності як додатків до Декларації з ПНП, доповнено новою коміркою «Відмітка про обов’язок платника відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом17».

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Таку відмітку ставлять лише «оприлюднювачі» і лише в річній Декларації з ПНП. У Деклараціях з ПНП за І квартал, півріччя, три квартали відмітку в цій комірці проставляти не потрібно!

До речі, нагадаємо, що відповідно до п. 46.2 фінансова звітність, яку складають платники податку на прибуток, є додатком до Декларації з ПНП та її невід’ємною частиною. Про правила та особливості складання та подання фінансової звітності за І квартал 2022 року читайте в матеріалі «Квартальна звітність та сучасні реалії»  цього номера.

Решта змін, внесених наказом № 601 до форми Декларації з ПНП, носять суто технічний характер.

Подання / неподання Декларації з ПНП

Декларації з ПНП за I квартал, півріччя та три квартали подають у звичайні «квартальні» терміни, а саме протягом 40 к. дн., що настають за останнім календарним днем звітного періоду (п.п. 49.18.2 ПКУ). Отже, граничний термін подання Декларації з ПНП за І квартал 2022 року — 10.05.2022 р.

ДО ВІДОМА. На період воєнного стану положення п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняють платників податків від відповідальності, передбаченої ПКУ у випадках, коли вони не мають можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок. Це стосується, зокрема, й обов’язку своєчасно подати Декларацію з ПНП. Водночас доводити об’єктивність такої неможливості ПКУ не зобов’язує. Але зобов’язує виконати податковий обов’язок протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Насамкінець нагадаємо, що під час складання Декларації з ПНП за І квартал 2022 року слід враховувати зміни, що відбулися в правилах оподаткування податком на прибуток. Про них ми писали, зокрема, в матеріалах:

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку