Журнали

Зарплата та кадрова справа 09 травня, 2022
9
П

Працевлаштування на мирних територіях без трудової книжки

Хоча трудова книжка й не є річчю першої необхідності, про яку думає людина, рятуючи своє життя від війни, але потім, коли у безпечному місці постане питання працевлаштування, відсутність цього документа може спричинити певні труднощі. На жаль, на сьогодні така ситуація є дуже поширеною. Тож розберемося, як працевлаштуватися, якщо трудова книжка загублена або залишилась на попередньому місці роботи.
(лист Мінекономіки від 07.10.2021 р. № 4712-06/49022-07)

-A
A+

Діана Свиридоваюрист газети «Зарплата та кадрова справа»

В цьому випадку можливі два варіанти розвитку подій.

Варіант 1. Особа вже є найманим працівником. Оскільки працівника не звільнено, його можна працевлаштувати лише за сумісництвом. Згідно зі ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної та творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, якщо інше не передбачене законодавством чи домовленістю сторін.

Важливо визначити, що для деяких категорій працівників законодавством встановлені обмеження щодо роботи за сумісництвом. Зокрема, обмеження для роботи за сумісництвом передбачено постановою № 2451 та Положенням № 432.

Постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 р. № 245.
Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств установ і організацій, затверджений наказом Мінпраці, Мінфіну від 28.06.1993 р. № 43.

Зазначимо, кому ж законодавство забороняє працювати за сумісництвом. Згідно з Положенням № 43 сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації, підприємця.

ЦІКАВО. Проєктом № 72513 передбачено введення визначення поняття «сумісництво» до ст. 102 1 КЗпП.

Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин від 05.04.2022 р. № 7251 (див. газету «Зарплата та кадрова справа», № 8/2022, с. 5).

У п. 4 постанови № 245 та п. 4 Положення № 43 встановлено, що заборонено працювати за сумісництвом керівникам державних підприємств, установ, організацій, їхнім заступникам, керівникам та їхнім заступникам структурних підрозділів таких підприємств, установ, організацій. Виняток: наукова, викладацька, медична та творча діяльність.

Положенням № 43 (п. 2) та постановою № 245 (п. 1) визначено також, що обмеження на роботу за сумісництвом може запровадити керівник для:

1) працівників окремих категорій, професій та посад, зайнятих на важких роботах і роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, додаткова робота яких може призвести до наслідків, що негативно позначаться на стані їхнього здоров’я та безпеці виробництва, — з відома профспілок;

2) осіб, які не досягли 18 років;

3) вагітних жінок.

Виходячи з викладеного, можна зробити висновок, що законодавча заборона на роботу за сумісництвом стосується тільки державних підприємств, а також бюджетних установ, тобто тих, на кого поширюються норми постанови № 245 та Положення № 43. Але знову ж таки не щодо всіх працівників, а тільки щодо певних категорій таких роботодавців.

НЮАНС. Чи поширюються норми постанови № 245 та Положення № 43 на комунальні підприємства, і зокрема на КНП, питання дискусійне. Свого часу Мінсоцполітики вказувало, що варто орієнтуватися на джерела фінансування витрат на оплату праці (див. лист Мінсоцполітики від 19.12.2019 р. № 21921/0/2-19/52 у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 12/2020, с. 12): «рішення щодо організації праці на умовах роботи за сумісництвом у комунальному підприємстві мають ухвалюватися виходячи із конкретних умов його діяльності, в тому числі джерел фінансування, установлених відповідно до законодавства».

Також нормою п. 2 постанови № 245 для сумісників обмежений час роботи: тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день та повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Отже сумісники, які працюють на державних підприємствах, в бюджетних установах, тобто тих, на кого поширюються норми постанови № 245 та Положення № 43, можуть працювати не скільки завгодно, а не більше половини зайнятості.

Обмеження не стосуються наукової, викладацької, медичної та творчої діяльності і робіт, які згідно з Положенням № 43 не є сумісництвом. Але для всіх працівників обмеження на роботу за сумісництвом можуть бути встановлені колективним або ж трудовим договором.

Чи можна якось оминути ці обмеження? Наприклад, як варіант працівник може своє основне місце роботи, на якому він фактично наразі не працює (призупинення, простій тощо), визначити як сумісництво. Що для цього потрібно зробити? Згідно з чинним з 10.06.2021 р. п. 3 1 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV встановлено, що застрахована особа зобов’язана повідомляти страхувальника, у якого особа працює за основним місцем роботи, про визначення особою такого місця роботи як основного згідно з поданою нею заявою (до її відкликання). Отже, основне місце роботи працівника має визначатися за його заявою. Тож формально можна зробити висновок, щоб змінити основне місце роботи, працівник повинен відкликати попередню заяву про визначення такого місця роботи основним. З дати заяви про відкликання ознака основного місця роботи змінюється на роботу за сумісництвом. На це вказує і Мінекономіки у листі 07.10.2021 р. № 4712-06/49022-07.

Формулювання заяви про відкликання може бути, наприклад, таким:

«Відкликаю з ______ свою заяву від _______ в частині визначення основного місця роботи».

Щодо трудової книжки, то в разі роботи за сумісництвом записи до трудової книжки вносяться за основним місцем роботи, але якщо це неможливо, то нема чого хвилюватись, оскільки з набуттям чинності Законом № 12174 (з 10.06.2021 р.) трудова діяльність працівника відображається в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. З 10 червня 2021 року в Україні відбувається поступовий перехід на електронні трудові книжки. Тому є шанси, що трудова книжка працівника вже була оцифрована та подана до ПФУ. Але навіть якщо ні, в особистому кабінеті застрахованої особи на порталі електронних послуг ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua/) «Електронна трудова книжка» відображаються відомості про трудові відносини працівника за основним місцем роботи за даними персоніфікованого обліку ПФУ, які потрапили туди зі звітності з ЄСВ.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX.

Втім, більшість роботодавців не застосовують норми постанови № 245 та Положення № 43. А тому можуть приймати працівників без обмеження тривалості роботи — не заборонено за сумісництвом працювати і повний робочий день.

Варіант 2. Працівник може звільнитись «дистанційно», скориставшись для комунікації з роботодавцем засобами електронного зв’язку або пошти, та працевлаштуватись на основне місце роботи. Одразу зазначимо, що у зв’язку з введенням воєнного стану у питаннях звільнення ніяких значущих змін не відбулося, з цієї теми КЗпП продовжує працювати по довоєнній версії. Єдине: нормами ст. 4 та 5 Закону № 21365 врегульовано можливість невідпрацювання працівником 2-х тижнів при звільненні відповідно до ст. 38 КЗпП та можливість звільнення з ініціативи роботодавця під час відпустки чи хвороби (детальний огляд щодо цього див. у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 6/2022, с. 3).

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX.

Нормами КЗпП встановлено дозвіл на використання засобів електронного зв’язку для комунікації між працівником та роботодавцем. Проте засоби такої комунікації та можливість її використання повинні бути визначені у трудовому договорі.

ЦИТАТА. «Ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами власника або уповноваженого ним органу щодо їхніх прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв’язку. У такому разі підтвердженням ознайомлення вважається факт обміну відповідними електронними документами між власником або уповноваженим ним органом та працівником».

(ч. 3 ст. 29 КЗпП)

Про можливість надсилання заяв через месенджер (Viber, Telegram тощо) або на електронну пошту чи факс зазначає НАДС у роз’ясненні, розміщеному на офіційній сторінці органу в соцмережі Facebook. НАДС зауважило, що, оскільки законодавство не містить визначених форм та обсягів таких заяв, вони можуть бути складені в будь-якій формі, проте мають містити чітке, однозначне і зрозуміле волевиявлення заявника. Отже, письмові заяви також можуть подаватись в електронній формі з накладенням кваліфікованих електронних підписів.

З цього питання ми радимо роботодавцю ретельно перевіряти намір та добросовісність працівників, якщо питання так званого «віддаленого» звільнення не врегульовані трудовим договором, щоб потім не поновлювати працівника з виплатами за вимушений прогул. За можливості не зайвим буде після отримання заяви по електронці зателефонувати працівникові й уточнити, чи дійсно це надіслав працівник.

Щодо трудової книжки, коли працівник працевлаштовується на основне місце роботи, то згідно зі ст. 24 КЗпП при прийнятті на роботу особа може подати паперову трудову книжку (за наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. До речі, на порталі ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua/) у працівника вже з’явилася можливість отримати такі відомості.

Як бачимо, в цьому варіанті відсутність трудової книжки не є перешкодою в працевлаштуванні.

 

№ 9, 2022  (с. 26)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку