Новости

Нові протиепідемічні заходи для закладів освіти під час навчального року

27.08.2020

Нагадуємо, Уряд подовжив адаптивний карантин до 31 жовтня.

МОЗ України повідомляє, що у зв’язку з різким зростанням кількості нових випадків коронавірусної хвороби у країні буде посилено обмежувальні заходи. В усіх регіонах, у тому числі із “зеленим” рівнем епідемічної небезпеки, буде заборонено проведення дискотек, роботу нічних клубів, діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля, а також концерти, крім тих, що проводяться закладами культури.

За рішенням уряду, органам місцевого самоврядування надано доступ до даних електронного сервісу “Дій вдома” для контролю осіб, які підлягають самоізоляції, та осіб, які порушили правила карантину.

З 1 вересня навчання почнеться в усіх школах України, за винятком навчальних закладів у регіонах з “червоним” рівнем епідеміологічної небезпеки. У регіонах із “зеленим” та “жовтим” рівнем епідеміологічної небезпеки в класах вчителі за умови дотримання дистанції можуть працювати без маски. Вчителям у регіонах з “помаранчевим” рівнем епіднебезпеки рекомендовано використовувати прозорі захисні щитки. Учні 1-4 класів можуть перебувати на території навчального закладу без маски або респіратора.

У школах запроваджено обов'язковий температурний скринінг для вчителів, використання антисептиків на вході, рекомендовано ретельне миття рук усіма учасниками освітнього процесу після кожного уроку.

МОЗ рекомендує максимально обмежити пересування учнів між навчальними класами, використовувати всі входи й виходи та розробити спеціальні маршрути для уникнення скупчень дітей. Також рекомендовано проводити уроки з інтервалом у 15 хвилин.

 Учні, в яких під час навчання виявили ознаки захворювання, мають надіти маску та бути ізольованими в окреме приміщення. Після цього школа інформує батьків і приймається узгоджене рішення про транспортування дитини у медичний заклад. Приміщення, де перебував хворий, має бути провітрене та ретельно продезинфіковане. Якщо у класі підтверджено захворювання на коронавірусну інфекцію в одного із учнів, всі діти мають пройти самоізоляцію. Таке рішення приймає епідеміолог на основі епідеміологічного дослідження.

У шкільних їдальнях заборонено організовувати харчування дітей за принципом "шведського столу" та самообслуговування. Навчальний заклад повинен скласти графік харчування та організувати дистанцію у 1,5 метра між столами. За столом водночас має перебувати не більше чотирьох учнів.

 Усі працівники їдалень повинні працювати в захисних масках і одноразових рукавичках. Касири та працівники, які видають страви, зобов'язані використовувати захисні окуляри або щитки. Адміністрація навчального закладу повинна скласти розклад харчування для різних класів, щоб уникнути скупчень у приміщенні.

Також, Міністр охорони здоров'я Максим Степанов на своїй сторінці у Facebook наголошує на основних нововведеннях, які чекають учнів, студентів та викладачів у прийдешньому навчальному сезоні:

  • Педагогам після приходу на роботу обов’язково мірятимуть температуру. 37,2°C і вище або нежить, кашель чи інші ознаки гострого респіраторного захворювання — це недопуск до роботи.
  • На всіх входах до закладу освіти організовуються місця для обробки рук антисептиками. У приміщеннях усі мають пересуватися у респіраторах чи масках, окрім наймолодших школярів (учнів 1-4 класів).
  • Під час занять у навчальних приміщеннях маски можна не надівати. Це стосується не тільки учнів чи студентів, а й учителів у регіонах з «жовтим» і «зеленим» рівнем епідеміологічної небезпеки. А от у «помаранчевій» зоні для освітян уже рекомендовано використання захисного щитка.
  • Батьки чи супроводжуючі особи заходити у школу не зможуть (крім тих, котрі супроводжують дітей з інвалідністю) – щоб уникнути додаткових ризиків інфікування учнів.
  • Перед навчальним процесом учнів опитують про їхнє самопочуття. Якщо у дитини виявлять ознаки гострого респіраторного захворювання, її тимчасово ізолюють в окремому приміщенні, поінформують батьків та узгодять з ними рішення про направлення у медичний заклад.
  • Рекомендується мінімізувати і пересування між кабінетами чи аудиторіями — зокрема, проводити уроки в одному і тому ж приміщенні впродовж дня та застосовувати модульний підхід до вивчення дисциплін.
  • Якщо в одного учня класу підтвердиться COVID-19, весь клас вважається контактними особами й відправляється на самоізоляцію.
  • Після занять наприкінці дня має здійснюватися дезінфекція поверхонь: дверних ручок, столів, сидінь, поручнів тощо.
  • Відповідальність за організацію та дотримання протиепідемічних заходів покладається на засновника та керівника закладу освіти.

 

Нет описания фото.

За матеріалами МОЗ України

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи