Новости

За 2-2,5 роки Україна може повністю перейти на 2D-кодування лікарських засобів, - МОЗ України

24.07.2020

Міністерство охорони здоров‘я планує поступовий перехід на систему 2D-кодування лікарських засобів задля запобігання фальсифікацій. Про це під час щоденного брифінгу повідомив Міністр охорони здоров‘я Максим Степанов. 

«За даними ВООЗ, до 10% лікарських засобів на ринку України є фальсифікованими. Це великий ризик для для здоров’я людей. Вчора я провів зустріч з представниками українських фармацевтичних компаній, на якій ми обговорили заходи щодо боротьби з цією проблемою. Серед яких, зокрема, — запровадженя 2D-кодування для всіх зареєстрованих в Україні ліків. Як українського виробництва, так і імпортних. Це світова практика. Таке кодування наноситься під час виробництва, потім заноситься у загальну систему і шлях лікарського засобу відслідковується до самої аптеки. Звичайно, це поступовий процес. Фармацевтичні виробництва мають зробити переобладнанння ліній випуску лікарських засобів. Але вважаю, що за 2-2,5 роки ми можемо повністю перейти на 2D-кодування», — наголосив Міністр Максим Степанов. 

Також очільник МОЗ повідомив, що в Україні продовжується впровадження системи електронного рецепту задля боротьби із неконтрольованим відпуском лікарських засобів та небезпечним самолікуванням. 

Нагадаємо, з квітня 2019 року за урядовою програмою «Доступні ліки» було виписано понад 18 млн рецептів, а щотижнево е-рецепт отримує 8000 нових пацієнтів. При цьому МОЗ продовжує вдосконалювати систему і додає до неї нові лікарські засоби.

За матеріалами МОЗ України

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи