Новости

Підприємці зможуть брати кредити ЄБРР в гривні

08.05.2020

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розширює можливості для нарощення обсягів кредитування українських підприємств в національній валюті. Це стало можливим завдяки підписанню договору між Національним банком України та ЄБРР про здійснення валютних операцій своп гривня/долар США в обсязі до 500 млн доларів США.

Відповідно до повідомлення на офіційному сайті ЄБРР, договір укладено на два роки з можливістю пролонгації. Мінімальна сума одного траншу в межах договору становить 25 млн доларів США, а мінімальний строк траншу – до 3 місяців з можливістю роловеру.

Ресурс буде спрямовано на підтримку ліквідності, поповнення оборотних коштів  та фінансування торговельних операцій українських підприємств, які постраждали від карантинних обмежень, спричинених пандеміїєю коронавірусу Covid-19. Бізнес отримуватиме кредит від ЄБРР в гривні, таким чином не нестиме ризики, пов'язані з обміном валюти.

Водночас, купівля валюти Національним банком у ЄБРР на умовах своп сприятиме зростанню міжнародних резервів України, що дасть змогу посилити макрофінансову стабільність, а також позитивно позначиться на настроях учасників фінансового ринку.

Сторони очікують здійснити першу транзакцію в рамках програми своп у найближчі кілька тижнів.

ЄБРР є одним з найбільших інституційних інвесторів в Україні. Станом на початок травня 2020 року сукупний обсяг виділеного Україні Банком фінансування становить 14,82 млрд євро в рамках 464 проектів, з яких 28 (обсягом 2,52 млрд євро та 1 млрд дол США) – проекти державного сектору економіки. Станом на 01.05.2020 на державному рівні на стадії реалізації перебувають 7 спільних з ЄБРР проектів загальним обсягом позик 1 552,0 млн євро. Обсяг використання коштів позик ЄБРР за цими проектами станом на 01.05.2020 – 890,83 млн євро (57,4% загальної суми позик), у т. ч. у 2019 р. – 200,5 млн. євро.

Україна є членом ЄБРР з 13 серпня 1992 року.  Міністр фінансів є Керуючим ЄБРР від України - членом Ради Керуючих ЄБРР.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи