Новости

Бізнес вітає перший крок до початку економічної активності в країні

07.05.2020

Цього тижня на засіданні КМУ було прийнято рішення про послаблення карантинних обмежень з 11 травня. Так, будуть відкриті для відвідувань парки, сквери, зони відпочинку. Крім того, дозволено роботу салонам краси, перукарням, деяким закладам харчування, однак, за певних умов, які вже розроблені і представлені Міністерством охорони здоров’я України.

"Бізнес вітає рішення поступово запускати економічну активність, безумовно, зі збереженням певних обмежень, аби мінімізувати можливості поширення вірусу. Перший крок вже зроблено. І ми сподіваємось, на кожному з наступних кроків, анонсованих владою, ділова активність буде все більше оживати. Водночас, для бізнесу важлива прогнозованість, тож, було б добре розуміти детальні плани по послабленню карантинних обмежень на наступних етапах, як це наразі прописано по першому кроку.", - Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації.

Правила роботи бізнесу, якому дозволено працювати з 11 травня окреслені у відповідному розпорядженні Головного санітарного лікаря – «Про проведення громадського обговорення деяких вимог до протиепідемічних заходів при послаблені карантину». Так, Європейська Бізнес Асоціації проаналізувала даний документ та пропонує врахувати три наступні пропозиції від бізнесу. В робочому порядку їх було також направлено до МОЗ України.

По-перше, в контексті рекомендацій щодо торгівлі непродовольчими товарами йдеться про те, що бізнес має забезпечити обладнання вмивальників для миття рук з милом та створити умови для обробки рук антисептиком. Водночас, не всі орендні торговельні приміщення мають окремо обладнану вбиральню з вмивальником. Часто для декількох торгових приміщень, що надаються в оренду, є одна вбиральня  для спільного користування, яка знаходиться окремо від орендних приміщень. Відповідно, виникає питання щодо того, хто буде відповідальний за дотриманням цієї вимоги. Крім того, саме в даній нормі варто уточнити, що мова йде про вимоги до приміщень, де є вбиральні.

По-друге, в рекомендаціях зазначається концентрація спиртів понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових, яка має бути у антисептиках для обробки рук. Водночас, в міжнародній практиці використовується як етиловий, так і ізопропиловий спирт з концентрацією в діапазоні від 60% до 80% за об’ємом. Крім того, навіть діючі Накази МОЗ щодо дезінфекції рук медперсоналу не вимагають  таких високих показників вмісту спирту. Тож бізнес пропонує врахувати міжнародну практику в даній рекомендації.

По-третє, щодо роботи закладів громадського харчування в рекомендаціях зазначається про одно-двохмістне розміщення клієнтів з дотриманням дистанції та індивідуального захисту. Водночас, не зрозуміло, якими мають бути дії при відвідування закладів родиною. Крім того, питанням є норма щодо необхідності замовляти страви дистанційно для споживання на літньому майданчику – чому саме замовляти варто дистанційно. Водночас, в рекомендаціях пропонується видавати замовлення виключно в одноразову тару. Проте, дана вимога може спричинити додаткове забруднення навколишнього середовища. Тому, бізнес вважає, що більш доречним буде зазначити додаткові вимоги для обробки посуду, а одноразовий залишити для замовлень «на виніс».

Наостанок, технічного уточнення потребує норма, якою дозволяється робота закладів «під відкритим небом». Так, відповідно до практики роботи закладів громадського харчування, коректним є формулювання «на свіжому повітрі».

Європейська Бізнес Асоціація дякує Уряду за крок для старту економічної активності в країні. Водночас, закликаємо звернути увагу на дані пропозиції, аби під час роботи бізнесу на 1 етапі виходу з карантину уникнути колізій у трактуванні законодавства.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи