Новости

ДФС пояснює: як відрізнити справжню марку акцизного податку на алкогольні напої від підробленої

26.03.2020

Державна фіскальна служба України, з метою протидії розповсюдженню алкогольних напоїв з марками акцизного податку з ознаками підробки та убезпечення громадян від купівлі неякісної продукції, повідомляє на що необхідно звертати увагу. 

Марки акцизного податку для алкогольних напоїв (далі – марки) виготовляються з паперу вагою 70 +/- 2,5 г/кв. метр і мають такі розміри:

  • довжина – 160 міліметрів +/- 0,25 міліметра;
  • ширина – 20 міліметрів +/- 0,25 міліметра. 

Марка лікеро-горілчаної продукції вітчизняного виробництва, крім виноробної, виготовляється у зеленій кольоровій гамі. Для алкогольних напоїв, які є виноробною продукцією вітчизняного виробництва – червоній. Для лікеро-горілчаної продукції, крім виноробної, імпортного виробництва – фіолетовій. Для алкогольних напоїв, які є виноробною продукцією імпортного виробництва – оранжевій. 

На кожну марку наносяться такі реквізити:

1. Слова «УКРАЇНА» та «МАРКА АКЦИЗНОГО ПОДАТКУ»;

2. Позначення виду марки:

  • алкоголь вітчизняний (лікеро-горілчана продукція) –«АВ ЛГП»;
  • алкоголь вітчизняний (виноробна продукція) –«АВ ВП»;
  • алкоголь імпортний (лікеро-горілчана продукція) – «АІ ЛГП»;
  • алкоголь імпортний (виноробна продукція)–«АІ ВП».

3. Індекс регіону України, що відповідає місцезнаходженню виробника продукції та позначається двома цифрами. Використовується лише для маркування вітчизняної продукції;

4. Серія та номер марки – чотири літери та шестизначний номер;

5. Місяць та рік, у якому вироблено марки для алкогольних напоїв –два двозначних числа через скісну риску;

6. Сума акцизного податку, сплаченого за одиницю продукції, з точністю до тисячного знаку, крім суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі алкогольних напоїв. 

Для прикріплення марок використовується клей (дисперсійний, дескрин тощо), який не дає змоги зняти їх з виробів без пошкодження, у тому числі під час відкупорювання (розкривання) товару, і змивається у разі потреби в митті пляшок для повторного їх використання. 

Марки наклеюються на пляшку П- чи Г-подібним способом через горловину. Під час відкупорювання товару марка повинна розриватися та втрачати свій первісний вигляд.

У разі реалізації напоїв в упаковках (типу "TetraPak") марки наклеюються по осі упаковки на верхній площині.        

Перевірити справжність марки можна скористувавшись сервісом ДПС, розміщеним в «Електронному кабінеті» за посиланням. Для цього необхідно:

  • зайти в розділ «Реєстри» https://cabinet.tax.gov.ua/registers;
  • далі обрати «Пошук марки акцизного податку»  https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark;
  • ввести вид, серію та номер марки, яку ви хочете перевірити, а також суму ставки акцизу, зазначену на ній. Для вітчизняного алкоголю вводиться ще й індекс регіону;
  • в результаті, якщо марка справжня, ви побачите: дату її видачі та реквізити суб’єкта господарювання, який отримав зазначену марку. 

Зазначені паперові марки діятимуть до 1 травня 2020 року та застосовуватимуться виробниками до їх повного використання. З 1 травня цього року на алкогольні напої буде введено електронну акцизну марку. Такі зміни передбачені Постановою КМУ від 12 лютого 2020 р. № 97 та Постановою КМУ від 12 лютого 2020 р. № 74. 

Довідково:

  • вимоги до маркування алкогольних напоїв та індекси регіонів України наведені у Положенні «Про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів», затвердженому Постановою КМУ від 27 грудня 2010 р. №1251 (зі змінами);
  • зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв затверджені Постановою КМУ від 14 травня 2015 р. №296 (зі змінами).

За матеріалами ДФС України

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи