Новости

Найпоширеніші звернення до Торгово-промислової палати України у зв’язку з форс-мажором

19.03.2020

Карантин у зв'язку з поширенням короновірусу став для бізнесу непередбачуваною реальністю в період обмежень. До ТПП України щодня надходить понад 300 дзвінків із питаннями щодо форс-мажору. Маємо діяти на випередження і допомогти нашим підприємцям пройти цей непростий період.

Найпоширеніші звернення до ТПП у зв’язку з форс-мажором

Чи визнає ТПП карантин форс-мажором?

Так, визнає. На рівні держави було прийнято зміни до частини другої статті 141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні».

Чи може бізнес автоматично бути звільненим від відповідальності у зв’язку із внесенням до переліку форс-мажорних обставин карантину?

Відповідно до міжнародної практики обставина форс-мажору, в тому числі карантин, автоматично не звільняє від відповідальності. Необхідно розуміти, яким чином певна обставина, в тому числі карантин, обмежує виконання певного зобов’язання.

Чи виправдовує карантин, у зв’язку із внесенням до переліку форс-мажорних обставин, неможливість сплати за договорами оренди?

На законодавчому рівні відсутність грошей  не вважається форс-мажором, тому неможливість сплати не можна віднести до форс-мажорних обставин, якщо немає підтвердження технічних обмежень здійснення сплати.

Увага! ТПП може розглядати заяви засвідчення форс-мажорних обставин у разі неможливості користування приміщеннями у зв’язку із введеними на рівні державної влади  обмеженнями або заборонами для суб’єктів господарювання у відповідних сферах.

Чи можливо без отримання сертифіката про форс-мажор урегулювати питання без застосуваня штрафних санкцій і  бути звільненим від відповідальності?

Так, можливо – у разі, якщо сторонами буде внесено зміни до договору мирним шляхом. Ми рекомендуємо застосувати процедуру урегулювання відносин сторін за договорами шляхом укладання відповідних доповнень до договору щодо перенесення строків зобов’язань, що в свою чергу автоматично усуне порушення строків виконання договірних зобов’язань та не буде потребувати засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) ТПП України або уповноваженою нею регіональною ТПП та отримання відповідного сертифіката про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), який є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов’язань на території України.

Також, якщо відповідними нормативно-правовими актами буде передбачено звільнення від відповідальності або ненарахування штрафних санкцій/пені у відповідній сфері діяльності,  що  вважатиметься нормою прямої дії, яка не потребує додаткового підтвердження.

Чи можна визнати форс-мажором призупинення діяльності підприємства у зв’язку з відмовою працівників виходити на роботу в умовах карантину?

Ні, у разі відсутності  на це розпорядження на рівні держави, яке зобов’язує підприємство призупинити діяльність, у тому числі через масові  звільнення, така обставина  не може бути засвідчена як форс-мажор.

Звертаємо увагу,  що у зв’язку з введеним карантином, жодним нормативно-правовим актом на території України  не передбачена можливість відмови у виході на роботу без оформлення відпустки, лікарняного, одержання згоди керівництва працювати за дистанційним графіком без шкоди для роботи.

 

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи