Новости

ДПС дозволила ФОПам вільно користуватися коштами з підприємницьких рахунків

12.02.2020

Чи має право ФОП використовувати кошти з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?

Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України (далі – ГКУ), підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Водночас ст. 44 ГКУ визначено, що підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Враховуючи викладене, фізична особа – підприємець має право вільно користуватися коштами з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

НАГАДУЄМО: 17 січня 2020 року Нацбанк скасував норму щодо заборони здійснювати за поточними рахунками ФОПів та ФО, які провадять незалежну професійну діяльність, розрахунково-касові операції, що пов’язані із власними потребами.

Відповідне рішення містить постанова Правління НБУ №7 від 15 січня 2020 року “Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів”.

В свою чергу, фахівці ДПСУ звертали увагу, що  у зв'язку з внесенням постановою Правління НБУ № 162 від 27.12..2019 змін до Інструкції № 492 1, ФОП не зможуть розплачуватися в супермаркеті з підприємницької картки. Тільки після сплати податків, зборів та інших платежів ФОП можуть перерахувати кошти з підприємницьких рахунків на непідприємницькі рахунки. З них можна використовувати гроші на власні потреби.

 

Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 року № 492

 

Однак, після внесення змін до Інструкціїї № 492, іншої відповіді податківці не надавали.

Нарешті у ДПСУ передумали, та дозволили ФОПам вільно користуватися коштами з поточних рахунків.

За матеріалами «ЗІР: категорія 104.11»

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи