Новости

Відтепер на ID-картку можна записати кваліфікований електронний підпис

05.02.2020

Відтепер громадяни України, які є власниками ID-карток, мають можливість отримати послугу з внесення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на безконтактний електронний носій (чіп) ID-картки.

Першим громадянином України, який скористався безкоштовною послугою Міграційної служби, став Президент України Володимир Зеленський. Кваліфікований електронний підпис було записано на новий паспорт у формі ID-картки Президента, отриманий ним замість старого паспорта-книжечки.

Запровадження послуги з внесення кваліфікованого електронного підпису на ID-картку надасть громадянам можливість користуватися різноманітними електронними сервісами державних органів, отримувати адміністративні і банківські послуги, відкривати та вести бізнес тощо, не виходячи з дому.

Послуга надаватиметься безкоштовно та буде доступною для громадян України, які досягли 18-річного віку. Термін дії сертифікатів ключів КЕП становитиме 2 роки.

Наразі послугу можна отримати двома способами:

  • одразу після отримання нової ID-картки – у територіальному підрозділі ДМС за місцем реєстрації особи;
  • записати на раніше видану ID-картку – у будь-якому територіальному підрозділі ДМС, незалежно від місця реєстрації.

ВАЖЛИВО: для запису КЕП на чіп ID-картки знадобиться PIN-код (PIN 2), який особисто вказується власником ID-картки під час її отримання.

Зазначимо, що оформлення КЕП та внесення його на чіп ID-картки не є обов’язковим і здійснюється за бажанням. Однак, в разі небажання власника ID-картки отримати таку послугу, він не зможе скористатися усіма перевагами електронного підпису.

Впровадженню послуги передувала тривала робота з нормативно-правового врегулювання питання використання КЕП та значний обсяг проведених технічних робіт. Наразі, завдяки тісній співпраці Державної міграційної служби України, Міністерства внутрішніх справ та інших державних органів, ID-картка, яка містить електронний підпис громадянина, стала повноцінним засобом електронної ідентифікації особи.

Загалом, з початку оформлення біометричних документів в Україні Міграційна служба оформила понад 4,4 мільйони ID-карток і має усі технічні можливості для внесення на них КЕП за бажанням власника.

Довідково:

Електронний цифровий підпис – це аналог власноручного підпису у світі електронного документообігу. Він наділяє юридичною силою файл, створений на комп’ютері, який, як і підпис від руки, перетворює папір із текстом на офіційний документ. Його головні переваги – надійність та непідробність, адже електронний підпис – це набір цифрових даних, який суттєво відрізняється від того, який ви залишаєте цифровою ручкою на планшеті або у вашому паспорті.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи