Новости

Можливість встановлення випробування для працівника при прийнятті на роботу

31.01.2020

Фвхівці Держпраці в Івано-Франківській області звертають увагу, що трудові відносини між працівником і роботодавцем провинні бути укладені в письмовій формі обов’язково!

Роботодавець при прийнятті на роботу працівника повинен дотримуватися порядку, визначеного статтею 24 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України), тобто видати наказ про прийняття працівника та повідомити органи державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

При укладенні трудового договору відповідно до ст. 26 КЗпП України з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, може бути обумовлене угодою сторін випробування. Дана умова при прийнятті працівника на роботу повинна бути узгоджена між роботодавцем і працівником, що відображається в наказі про прийняття на роботу.

В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю:

  • заробітна плата нараховується в такому ж розмірі, як і іншим працівникам;
  • працівник є соціально застрахованим;
  • запис в трудову книжку здійснюється на підставі статті 48 КЗпП України і в порядку, визначеному Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників;
  • при звільненні йому належить компенсація за невикористані дні відпустки та інші пільги, передбачені законодавством.

При прийнятті на роботу не встановлюється випробування для категорій осіб, що зазначені в абз. 3 ст. 26 КЗпП України, наприклад, для осіб, які не досягли вісімнадцяти років, інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи, молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів та вищих навчальних закладів і т.д.

Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, для робітників не може перевищувати 1 місяця, для інших - не може перевищувати 3 місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, - 6 місяців. При прийнятті на роботу (стаття 27 КЗпП України).

До строку випробування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини.

У випадку, коли працівник виконує покладені на нього обов’язки і строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах (ст. 28 КЗпП України). Отже, після закінчення такого строку трудовий договір стає безстроковим. Видавати наказ даному випадку законодавством не передбачено.

Відповідно до ст. 28 КЗпП України якщо за результатами випробування роботодавцем встановлено невідповідність працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі, то він має право протягом строку випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за 3 дні. Звільнення відбувається за п. 11 ст. 40 КЗпП України.

В наказі на звільнення зазначається: «Звільнити (ПІП працівника) з посади (назва займаної посади) з (дата звільнення) у зв’язку з встановленням невідповідності виконуваній роботі протягом строку випробування».

Додатково нагадуємо, що відповідно до статті 40 КЗпП України не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці.

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення:

  •  видати працівникові належно оформлену трудову книжку;
  •  провести з ним повний розрахунок;
  •  видати працівнику копію наказу про звільнення з роботи.

У випадку незгоди працівника щодо розірвання трудового договору з цих підстав, він може оскаржити таке рішення в порядку, встановленому статтею 232 КЗпП України.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи