Новости

Щодо “нових умов” допомоги при народженні дитини: нинішній механізм буде збережно

05.11.2019

Збільшення виплат на програми із забезпечення дітей – пріоритет Міністерства соціальної політики у Бюджеті 2020 року.

Про це Міністр Юлія Соколовська заявила в ході презентації проекту Бюджету-2020 до другого читання.

“Цього року головний кошторис країни формувався в обмеженості фінансових ресурсів, що не дозволило охопити всі пріоритетні напрямки одночасно. Оскільки наша філософія заснована на принципах адресності і допомоги тим, хто цього справді потребує – ми були вимушені зробити вибір. Наш вибір, пріоритет Мінсоцполітики на 2020 рік – діти!”, - сказала очільниця відомства.

За словами Юлії Соколовської, у проекті головного кошторису, який Уряд подав до другого читання парламенту, Мінсоцполітики заклало наступні пропозиції щодо дітей:

  • Збільшити виплати на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у сімейних формах виховання, в тому числі на діток з інвалідністю +1,5 млрд грн (зростання на 48% у порівнянні з 2019 роком):
    • дитина до 6 років - 4 147,50 грн; від 6 до 18 років – 5 545 грн,;
    • дитина з інвалідністю до 6 років – 6 226,50 грн; від 6 до 23 років – 7 763 грн.
  • Збільшити виплати на придбання житла для дітей-сиріт +77,7 млн грн (це дозволить додатково купити 1701 квартиру; 18 будинків для дитячих будинків сімейного типу; 25 будинків для малих групових будинків).
  • Запровадити програму реабілітації діток з інвалідністю +130 млн грн.
  • Підвищити допомогу на дітей для малозабезпечених сімей: з 85 до 130% від прожиткового мінімуму (до 6 років – 2 317,7 грн; від 6 до 18 років – 2883,4 грн).
  • Започаткувати програму соціальних послуг, в тому числі для дітей з інвалідністю + 100 млн грн (це дозволить членам сімей осіб з інвалідністю працювати і займатися власними справами без “прив'язки” до осіб з інвалідністю).

Серед основних нововведень Бюджету-2020 у сфері соціальної політики Юлія Соколовська назвала також:

Скасування “прив'язки” до прожиткового мінімуму понад 150, тобто усіх видів виплат, крім двох: пенсій і допомоги малозабезпеченим сім’ям.

“Відв’язка” дозволить нам допомагати тим, хто цього справді потребує (оскільки раніше підіймаючи ПМ, ми одночасно збільшували допомогу не лише нужденним, а й високопосадовцям, чия зарплата нараховується від розміру ПМ).

Збільшення надбавки на догляд самотнім пенсіонерам віком старше 80 років на 40% (на це додатково заплановано 806 млн грн і це допоможе 100 тис. осіб), - середній розмір надбавки становитиме 671 грн і ця категорія матиме в середньому близько 3200 грн виплат.

Запровадження нову бюджетну програму на розвиток сервісів у регіонах – фронт-офісів +150 млн грн.

Запровадження інституту фахівців соціальної роботи (ФСР) і їх навчання, щоб вони супроводжували сім`ї +687 тис. грн.

Раніше Юлія Соколовська на своїй сторінці у мережі Facebook повідомила, що Міністерство не буде змінювати механізм допомоги при народженні дитини. Ця виплата здійснюватиметься усім родинам, незалежно від розміру доходів у стандартному розмірі – близько 41 тис. грн.

“Після консультацій з органами влади та обговорення з громадськістю, прийнято рішення про збереження нинішнього механізму надання допомоги при народженні дітей”, - написала очільниця відомства.

За словами Юлії Соколовської, однією з пропозицій Міністерства соціальної політики, у рамках політики адресної боротьби з бідністю, було запровадження адресної програми при народженні дитини. Пропонувалося, щоб ця допомога виплачувалася лише тим родинам, чий середньомісячний дохід на особу не перевищує 15 % від розміру виплат (фактично це близько 6 тис. грн – оскільки допомога при народженні дитини складає близько 41 тис. грн).

Міністр зазначила, що керівництво відомства дослухалося до зауважень громадськості і вирішило не змінювати нинішній механізм – оскільки через запропоновані зміни сотням тисяч українських сімей загрожувало скасування цього виду виплат.

За матеріалами Мінсоцполітики

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи