Новости

Щодо підтвердження законності проведення Держпраці інспекційного відвідування

08.08.2019

В ГУ Держпраці у Хмельницькій області надали роз'яснення щодо того, якими нормативно-правовими актами керується Служба та її територіальні управління при здійсненні заходів контролю.

Посадовець Держпраці пояснив, що право на проведення заходів державного контролю з питань додержання законодавства про працю в цілому Держпраці та її територіальним органам надано ст. 259 КЗпП, щодо оплати праці – ст. 35 Закону України «Про оплату праці».

За роз’ясненням фахівця, у зв’язку із відсутністю нормативного документу, який визначає порядок проведення заходів державного контролю з питань додержання законодавства про працю, інспекційні відвідування на сьогоднішній день проводяться:

«Крім того, – зазначив Володимир Гончарук, – Управління в своїй діяльності також керується Конвенціями Міжнародної організації праці: «Про інспекцію праці у промисловості й торгівлі» від 1947 року та «Про інспекцію праці в сільському господарстві» від 1969 року. Вищезгадані Конвенції ратифіковано Україною і вони, згідно з Конституцією України і ЗУ «Про міжнародні договори України» мають перевагу над національним законодавством».

Володимир Гончарук нагадав і про те, що за результатами проведених заходів державного контролю інспектором праці вживаються заходи щодо притягнення суб’єкта господарювання та його посадових осіб та фінансових та адміністративних санкцій згідно із вимогами чинного законодавства (ч. 1-4, 7 ст. 41, ст. 412, 413, ч. 2 ст. 1881, ст. 1886 КУпАП, ст. 265 КЗпП). Щодо порядку складення матеріалів за результатами інспекційного відвідування, то інспектори праці керуються наказом Міністерства соціальної політики від 18.08.2017 № 1338, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 12.12.2017 за № 1500/31368, яким затверджено форми документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування інвалідів.

Відтак, хоч форми затверджені зазначеним наказом і містять посилання на Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295, який втратив чинність, проте сам наказ Мінсоцполітики є чинним.

Заступник директора департаменту з питань праці ГУ Держпраці  у Хмельницькій області Володимир Гончарук

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи