Новости

Бізнес закликає НБУ врегулювати питання щодо заокруглення

05.08.2019

З 1 жовтня 2019 року юридичні особи припиняють прийом монет номіналом 1, 2, 5 копійок за всіма видами готівкових операцій. Водночас громадяни зможуть протягом трьох років без обмежень обміняти ці монети кількома способами.

Упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2020 року включно – в усіх відділеннях українських банків. Або ж впродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2022 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

З метою оптимізації розрахунків монетами, НБУ було введено механізм заокруглення в чеках (постанова № 25 від 15.03.2018). Так, за умови відсутності дрібних монет в касі при розрахунку з покупцем автоматично відбуватиметься заокруглення суми (копійками від 1 до 4 – в бік зменшення, від 5 до 9 – в бік збільшення). Тож, наприклад, за покупку на суму 18,24 грн оплата складе 18,20 грн.

Якщо говорити про ритейл сферу, то, з одного боку, це є очевидним спрощенням. З іншого – все ж виникають додаткові питання щодо звітності та оподаткування, про які бізнес говорить більше року. Наприклад, згідно з Постановою №25, сума в чеку має подаватись вже з врахуванням заокруглення (лист ДФС від 14.11.2018 1). Ця ж сума має бути зазначена і в фіскальному звітному чеку (z-звіту), що передається, як звітування до ДФС. Але, при цьому, базою оподаткування ПДВ є сума до заокруглення.

 

«І тут у бізнесу виникають труднощі. Наприклад, проблемою залишається реалізація підакцизних товарів за цінами вище чи нижче мінімальної для алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Адже якщо бізнес реалізує продукцію за ціною, нижчою за мінімальну навіть на 1-2 копійки, передбачено штраф у розмірі 100% від вартості партії, але не менше 10 000 гривень. Тож варто цей аспект врегулювати, адже дивно накладати штрафи на бізнес не за порушення, а через правові неточності», – пояснила Крістіна Лініченко, менеджер Комітету з питань алкоголю та торгівлі алкогольними напоями Європейської Бізнес Асоціації.

На думку бізнесу, варто дозволити підприємствам використовувати механізм знижок та надбавок. Адже саме його і було нещодавно вказано на спеціалізованому порталі НБУ як одне з правил заокруглення. Отже, Асоціація закликає НБУ внести відповідні зміни до Постанови №25, яка наразі забороняє використовувати цей механізм. І це можна зробити вже зараз, не чекаючи початку роботи Парламенту чи нового Уряду.

Водночас новообраним законодавцям варто буде врахувати цей момент та внести уточнення в Закон про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального щодо того, що заокруглення не є порушенням норми щодо реалізації підакцизних товарів відповідно до встановлених МРЦ.

За матеріалами Європейська Бізнес Асоціація 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи