Новости

Професійне вигорання - явище, а не хвороба: Що насправді затвердили в МКХ-11

05.06.2019

Синдром вигорання входить до 11-го видання Міжнародної класифікації хвороб (МКХ) як явище, що виникло внаслідок хронічного стресу на роботі. Це не медичний стан чи діагноз, і це явище вже описували в МКХ-10. Основні зміни МКХ-11 стосуються ігрової залежності, інсульту, сексуального здоров’я і ПТСР.

20 травня у Женеві Всесвітня організація охорони здоров’я представила нове видання Міжнародної класифікації хвороб - МКХ-11 - на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я. Це найбільш повний та систематизований перелік відомих та визнаних доказовою медициною хвороб та станів. Ним користуються медики, страхові компанії та застосовують в системі охорони здоров’я для прийняття рішень по всьому світу.

МКХ-11 набере чинності після погодження з усіма країнами ВООЗ.

ЯКІ ЗМІНИ ВНЕСЛИ ДО ВИДАННЯ МКХ-11

У новому виданні Міжнародної класифікації хвороб вперше ігрова залежність класифікується як психічний розлад. Такий розлад характеризують як поведінкову залежність від азартних ігор - онлайн і оффлайн. Діагностувати його зможуть, якщо буде виявлено порушення в особистій, сімейній, соціальній поведінці, що спостерігається щонайменше 12 місяців.

Змінились підходи ло класифікації інсульту: тепер це захворювання мозку, а не системи кровообігу.

У МКХ-11 цілий розділ присвячений сексуальному здоров’ю. Це також нововведення МКХ-11.

Крім того, в МКХ-11:

  • уточнені специфічні симптоми для діагностування посттравматичного стресового розладу та додано комплексний посттравматичний стресовий розлад;
  • алегрії - захворювання імунної системи: таке групування покращить розуміння реакцій людини.
  • альтернативна медицина в одному розділі - легше обчислювати статистичні дані щодо хвороб та станів, поняття про які виникли ще в стародавній китайській медицині та сьогодні широко використовуються в Китаї, Японії, Кореї та інших країнах світу.
  • спеціальні коди щодо антибіотикорезистентності, це допоможе більш точно вимірювати ефективність ліків по всьому світу.

Докладніше за посиланням

А от щодо вигорання фактично нічого не змінилось - явище описане в тому ж розділі, але більш широко.

ДОКЛАДНО ПРО ПРОФЕСІЙНЕ ВИГОРАННЯ В МКХ-11

Про професійне вигорання йдеться в розділі «Фактори, що впливають на стан здоров'я або контакт зі службами системи охорони здоров'я». У цьому розділі описані причини звернень пацієнтів за медичною допомогою. Ці причини не класифікуються як хвороби або стан здоров'я.

Згідно з МКХ-11, вигорання - це синдром, що виникає внаслідок хронічного стресу на робочому місці. Тобто хронічний стрес на роботі може призвести до вигорання.

Основні ознаки професійного вигорання:

  • втрачається енергійність, з’являється відчуття виснаження;
  • підвищується психологічне дистанціювання від роботи, негативні і песимістичні думки про роботу;
  • знижується професійна ефективність.

Синдром вигорання використовується у професійному контексті і не повинно застосовуватися для опису досвіду в інших сферах життя.

ВООЗ наголошує, що синдром вигорання на роботі - не нововведення МКХ-11. Це визначення також було у попередньому виданні - МКХ-10.

За матеріалами МОЗ України

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи