Новости

Критерії поділу платників податків на великі, середні та малі підприємства для визначення способу подання податкової звітності

28.02.2023
Тема:

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими  платниками податків нагадує, що порядок подання податкової звітності до контролюючих органів визначений ст. 49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Податковий кодекс), та відповідно до якої податкова декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 № 851-IV "Про електронні документи та електронний документообіг" та від 05.10.2017 № 2155-VIII "Про електронні довірчі послуги" (надалі – Закони № 851-IV та № 2155-VIII).

Разом з тим, абз. 1 п. 49.4 ст. 49 Податкового кодексу  встановлено, що платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі з дотриманням вимог законів № 851-IV та № 2155-VIII.

При визначенні обов’язку подання платниками податків податкової звітності до контролюючого органу в електронній формі застосовуються критерії, визначені ч. 2 ст. 2 Закону України від 16.07.1999 р. № 996-XIV«Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 996-XIV), які наведені в таблиці.

Таблиця

Найменування показника* Категорії підприємств (відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону № 996-XIV)
мікропідприємство мале  середнє велике
Балансова вартість активів до 350 тис. євро до 4 млн. євро до 20 млн. євро понад 20 млн
Чистий дохід від реалізації до 700 тис. євро до 8 млн. євро до 40 млн. євро понад 40 млн
Середня кількість працівників до 10 осіб до 50 осіб до 250 осіб понад 250 осіб
*показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв

 

Новоутворені підприємства під час визначення відповідності критеріям застосовують показники на дату складання річної фінансової звітності. 

Якщо підприємство однієї з наведених категорій за показниками річної фінансової звітності протягом двох років поспіль не відповідає наведеним критеріям, воно відноситься до відповідної категорії підприємств.

Для визначення відповідності критеріям, встановленим у євро, застосовується офіційний курс гривні щодо іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі курсів Національного банку, що встановлювалися для євро протягом відповідного року.

Тож, шановні платники податків при подачі декларації з податку на прибуток підприємств разом з фінансовою звітністю не забуваємо про критерії категорії підприємств визначені ч. 2 ст. 2 Закону № 996-XIV. Граничний термін подання декларації з податку на прибуток підприємств за 2022 рік - 1 березня 2023 року.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи