Новости

Від Укаїни чекають запровадження автоматичного обміну інформацією відповідно про фінансові рахунки до Стандарту CRS

23.02.2023
Тема:

Міністерство фінансів України, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Представництво Європейського Союзу в Україні, Глобальний форум ОЕСР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей та Програма ЄС з підтримки України з управління державними фінансами (EU4PFM) продовжують співпрацю з метою запровадження в Україні автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки відповідно до міжнародного Загального стандарту звітності CRS (Common Reporting Standard) (далі – Стандарт CRS ).

Вчора, 21 лютого, з метою обговорення подальших кроків, необхідних для виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо запровадження автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки, відбулася зустріч у широкому форматі, учасниками якої були Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, Світлана Воробей, заступник Міністра фінансів України, Єкатерина Яковлева, завідуюча сектором Представництва Європейського Союзу в Україні, Хакім Хамаді, керівник відділу розбудови потенціалу та інформаційно-роз’яснювальної роботи Глобального форуму OECР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей, Паулюс Маяускас, міжнародний експерт з питань податків Програми ЄС з підтримки України з управління державними фінансами (EU4PFM).

Учасники обговорили важливість прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» (реєстр. № 8131) для впровадження в Україні Стандарту CRS, що є однією з ініціатив Плану відновлення України, і наголосили, що це суттєвий крок на шляху імплементації Україною права ЄС в сфері адміністративного співробітництва з податкових питань.

Зокрема, в рамках заходу обговорено:

  • основні положення і структуру законопроекту № 8131;
  • подальший формат співпраці з Глобальним форумом ОЕСР;
  • значення запровадження Стандарту CRS для інтеграції з ЄС та в контексті наміру України стати членом ОЕСР.

«Прийняття законопроекту, насамперед, в контексті подальшої євроінтеграції, це дуже важливий крок для України, яка прагне бути рівним партнером серед рівних у європейській спільноті. Це приклад однієї з найкращих практик, яка вже успішно працює в багатьох країнах, та глобальний проект, що змінює відношення до розкриття інформації про фінансові рахунки», − наголосила заступник Міністра фінансів України Світлана Воробей.

Єкатерина Яковлева зазначила, що для Євросоюзу прийняття законопроекту та запровадження автоматичного обміну інформацією відповідно до Стандарту CRS є одним з ключових політичних пріоритетів у сфері оподаткування, і є очікування, що вже починаючи з 2024 року Україна розпочне обмін відповідною інформацією.

Експерти Глобального форуму ОЕСР підкреслили, що прийняття закону в найближчі терміни є вкрай важливим для своєчасного запровадження Стандарту CRS згідно з міжнародними зобов’язаннями України.

Зі свого боку, Данило Гетманцев та Світлана Воробей засвідчили свою підтримку щодо найшвидшого запровадження Стандарту CRS і висловили подяку експертам Глобального форуму ОЕСР та EU4PFM за вагомий внесок у розробку законодавства та підтримку в інших важливих підготовчих етапах, що необхідні для започаткування ефективного міжнародного обміну інформацією.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи