Новости

Увага! Перелік територій від Мінреінтеграції не застосовується для цілей оподаткування: нова позиція ДПС України

20.02.2023
Тема:

Податківці в інформаційному повідомленні на офіційному сайті ДПС України (tax.gov.ua «Прес-центр» «Новини») нагадали, що відповідно до пп. 69.14, 69.16, 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на період воєнного стану передбачено звільнення від нарахування та сплати плати за землю, екологічного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти оподаткування, розташовані в межах територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, перелік яких визначається КМУ. Отже, ключовою умовою, за якою у платника податків у період воєнного стану в Україні виникає право не нараховувати та не сплачувати податки, є визначений КМУ перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації.

Контролери зауважили, що Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік № 309), розроблений на виконання постанови КМУ «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 06.12.2022 № 1364 (далі — постанова № 1364), не може застосовуватися для цілей оподаткування, оскільки постановою № 1364 лише визначається механізм формування переліку територій, а не затверджується конкретний перелік таких територій.

Таким чином, контролери кардинально змінили свою думку, хоча до недавнього часу стверджували зворотне. Зокрема, так само на своєму офіційному сайті (tax.gov.ua ) з огляду на постанову № 1364 вони зазначали, що після затвердження Мінреінтеграції та офіційного оприлюднення оновленого переліку територій (а це і є Перелік № 309) платники податків зможуть скористатися «воєнними» пільгами, зокрема передбаченими пп. 69.14, 69.16, 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, щодо нарахування та сплати екоподатку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти оподаткування, розташовані в межах територій, визначених цим переліком, та скоригувати свої податкові зобов’язання. Ми повідомляли про це наших читачів у матеріалі «Увага! Оприлюднено перелік територій бойових дій для застосування пільгового оподаткування на період воєнного стану» // «ПБ», № 1/2023, с. 3. Зверніть увагу: чарівним чином це роз’яснення зникло з сайту податківців.

До речі, аналогічну позицію викладали податківці й у категорії 111.15 ЗІР щодо можливості уточнення податкових зобов’язань з плати за землю. Зауважимо, що зараз ця консультація переведена до нечинних.

Ми попереджали наших читачів, що позиція податківців щодо цього питання може змінюватися. І зараз важко прогнозувати, чи не зміниться вона знову. Тож платники податку на нерухомість, плати за землю, екологічного податку, які мають об’єкти оподаткування на «ризикових» територіях, мають вирішити: чи прямувати за мінливою позицією податківців, чи обстоювати власну позицію.

В будь-якому разі платники податку на нерухомість та плати за землю, які вже встигли подати декларації на 2023 рік, мають змогу «перевизначити» суму податкових зобов’язань шляхом подання декларації з позначкою «Звітна нова» не пізніше 20.02.2023. Після цієї дати уточнити податкові зобов’язання можна буде, подавши декларацію з позначкою «Уточнююча». А от платники екологічного податку, які в декларації за ІV квартал 2022 року скористались Переліком № 309 та зменшили податкові зобов’язання, а зараз вирішать узгодити показники декларації з оновленою позицією податківців, можуть зробити це лише шляхом подання декларації з позначкою «Уточнююча».

Зауважте, що уточнення (збільшення) податкових зобов’язань пройде безболісно, адже п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ дозволяє виправляти «воєнні» звітні періоди без нарахування самоштрафу та пені.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи